Τρόπος ζωής

Ζήλια, μια ανοιχτή πληγή στη ζωή μας


Γράφει η Μαρία Αρφαρά

Ζήλια! Μια λέξη που προκαλεί πολλά αρνητικά συναισθήματα, ακόμη περισσότερες αντιδράσεις που αρκετές φορές έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο για το άτομο που τα λαμβάνει όσο για το άτομο που τα αισθάνεται!

Η ζήλια κυριαρχεί στην ζωή μας. Μπορεί να την συναντήσουμε στις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, ακόμη και στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

Τα αίτια ξεκινούν από την παιδική μας ηλικία. Πηγή της είναι η ανασφάλεια, ο φόβος και το άγχος που μας έχουν μεταδώσει οι γονείς μας ασυναίσθητα με την συμπεριφορά τους προς εμάς. Αν για παράδειγμα δεν έχουμε λάβει αγάπη από του γονείς μας και την λάβουμε μετέπειτα απλόχερα από το ταίρι μας, από φόβο μην τυχόν και τον χάσουμε προβαίνουμε σε συμπεριφορές που δηλώνουν κτητικότατα και επιθετικότητα.

Στις φιλικές μας σχέσεις ζηλεύουμε τα επιτεύγματα των άλλων, συνέπεια της χαμηλής αυτοεκτίμησης ότι εμείς δεν θα πετύχουμε τίποτα το αξιόλογο στην ζωή μας. Όταν η ζήλια φτάνει σε σημείο να επιθυμούμε το κακό του συνανθρώπου μας, δείχνει μια μη υγιής προσωπικότητα που χρήζει παρακολούθησης από ειδικό.

Σε κάθε άλλη περίπτωση το μυστικό είναι να δουλέψουμε με τον εαυτό μας. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει ξεχωριστά χαρίσματα. Άλλος είναι προικισμένος με ομορφιά, άλλος με εξυπνάδα, άλλος με τόλμη καθώς και πολλά άλλα παραδείγματα.

Θαύμασε τα χαρίσματα του συνανθρώπου σου όπως κάνω και εγώ.

Θαυμάζω την ομορφιά, δεν την ζηλεύω.

Θαυμάζω την επιτυχία του συνανθρώπου μου και το σθένος του να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Θαυμάζω όταν κατορθώνουν φίλοι μου να αποκτήσουν υλικά αγαθά  συνέπεια της σκληρής δουλειάς και των κόπων τους.

Θαυμάζω μια προσωπικότητα που διακατέχεται από αρετές όπως η καλοσύνη και η ευγένεια κι αποτελούν για εμένα παραδείγματα προς μίμηση.

Η ζήλια είναι μια πληγή που αν δεν δουλέψεις με τον εαυτό σου και τις αρετές σου, θα παραμένει πάντα ανοιχτή και θα αιμορραγεί. Θα σε φθείρει, θα σε συντρίψει, θα σε αφήσει στην αδράνεια.

Μην μένεις απλός παρατηρητής στις ζωές των άλλων ανθρώπων.  Κλείσε το μάτι στην επιτυχία τους καλοσυνάτα και βάλε ως στόχο  να την πραγματοποιήσεις  στον τομέα που επιθυμείς και στην δική σου ζωή!!

Διαβάστε επίσης


To Top