Τροφή για σκέψη

Υπάρχει κάτι σχετικά με το Κάρμα που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν

Δεν καταδικάζω καμία πνευματική μεθοδολογία. Σέβομαι ότι ο καθένας έχει τις δικές του εμπειρίες και από αυτές τις εμπειρίες ωραία μοναδικές θεωρίες και νοοτροπίες περικυκλώνουν το μυστήριο της ανθρώπινης ζωής. Σε αυτό το πνεύμα σεβασμού και αποδοχής θα ήθελα να επισημάνω τις παρεξηγήσεις που αφορούν το Κάρμα.

Το Κάρμα έχει εξισωθεί με ένα σύστημα, όπου «παίρνεις αυτό που δίνεις» ή «θερίζεις αυτά που σπέρνεις». Αυτή είναι μια αλήθεια, όμως ο «θερισμός» συμβαίνει σε μια άλλη ζωή. Υπάρχει επίσης ένα σύστημα ανακατεμένων ενεργειών και προθέσεων.

«Το Κάρμα στο Βουδισμό είναι πράξη. Πράξη με τη μορφή της σκέψης. Η σκέψη είναι πράξη. Η ομιλία είναι πράξη. Και το να κάνουμε πράγματα είναι πράξη. Και κάθε πράξη έχει ένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι το Κάρμα. Και τίποτα δεν μπορεί να χαθεί. Συνεχίζει ες αεί. Η ντροπιαστική πράξη συνεχίζει ακόμα και αν κάνεις θετικό Κάρμα και  θα συνεχίσει πολύ καλά ακόμα και αν βοηθάς άλλους ανθρώπους» – Thich Nhat Hahn για το ονομαζόμενο Θιβετιανό Κάρμα.

Η σημαντική διαφορά είναι ότι οι πράξεις σας πρέπει να είναι ανιδιοτελείς. Δεν μπορείτε να κάνετε το καλό και να είστε συμπονετικοί, περιμένοντας κάτι για αντάλλαγμα. ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε το σύστημα. Αν κάνετε κάτι καλό για να πάρετε κάτι καλό σε ανταπόδοση, αυτή  είναι μια εγωιστική πράξη, και στο τέλος αντιπαραγωγική.

Όσο προχωράμε αυτή τη συζήτηση, θα ήθελα να βγάλω έξω από αυτό το θέμα λίγο από το συναισθηματικό περιεχόμενο. Το καλό και το κακό είναι πολύ φορτισμένες λέξεις και αυτό τις δίνει υπερβολική βαρύτητα που δεν έχει σχέση με τα υποκειμενικά τους νοήματα. Όσο πιο πολύ συναίσθημα και ενέργεια βάζουμε σε αυτές τις λέξεις και έννοιες, τόσο αλλάζει το γενικό τους πλαίσιο και μετατρέπονται σε προσωπικά μεγαθήρια του μυαλού μας. Ας μην παλέψουμε με κανένα γίγαντα σήμερα.

Αλλάζω τις λέξεις «καλό» και «κακό» με τις λέξεις «παραγωγικό» και «μη παραγωγικό». Ο τροχός της Σαμσάρα (πόνος/ταλαιπωρία) πάντα γυρίζει. Τίποτα δεν μπορεί ή δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσει να τον σταματήσει. Συναντάμε τις ταλαιπωρίες και έχουμε δύο επιλογές. Να τις μετατρέψουμε σε παραγωγική ή αντιπαραγωγική εμπειρία.

Μαθαίνουμε από τα λάθη που κάνουμε ή συνεχίζουμε να τα επαναλαμβάνουμε. Θρηνούμε για τη θέση μας στη ζωή. Συγχωρήστε εκείνους που σας έχουν βλάψει ή συνεχίστε να διατηρείτε τον κύκλο του περιττού πόνου.

Όσο προχωράτε στην τρέχουσα ζωή σας και μορφή σας, είστε ευλογημένοι με ένα πλήθος εμπειριών που μπορούν να είναι παραγωγικές ή αντιπαραγωγικές. Το πώς επιλέγετε να ζήσετε τη ζωή σας, θα υπαγορεύσει την επόμενή σας. Ένα άτομο που σκόρπισε πόνο και βία, ξόδεψε την ενέργειά του και τις δυνατότητές του αντιπαραγωγικά. Περιόρισε τις εμπειρίες του και έκλεισε το μυαλό του. Η επόμενή του ζωή δε θα είναι τιμωρία. Υπάρχει ήδη αρκετός πόνος στον κόσμο. Θα είναι ακόμα μία ευκαιρία από μια διαφορετική οπτική που θα ενθαρρύνει αυτή την οντότητα να ανοίξει το μυαλό της και την καρδιά της.

Σύμφωνα με το Κάρμα, πρέπει να σταματήσουμε να ελέγχουμε τα πάντα στη ζωή μας. Δεχτείτε αυτά που σας έχουν δοθεί και βοηθήστε τον γείτονά σας όταν μπορείτε. Το τελικό σύνολο των πράξεών σας είναι πέρα από αυτό που μπορείτε να κατανοήσετε με την θνητή σας μορφή. Μην περιορίσετε το μέλλον σας με το να ανακατεύετε τους φόβους σας και τις επιθυμίες σας.

Ως απεριόριστα πλάσματα στο τόσο επεκτεινόμενο σύμπαν, έχετε τόσες πολλές επιλογές και τρόπους επιρροής . Να προσέχετε πώς ανταποκρίνεστε στον πόνο και να θυμάστε ότι όσο πιο πολύ εργάζεστε με την ιδέα του εαυτού σας τόσο καλύτερα θα νιώσετε.

Μετάφραση: awakengr.com via thespiritscience.net

Διαβάστε επίσης

To Top