Υγεία και Ευεξία

Υπάρχει άραγε μυς στο σώμα μας που επηρεάζει την ψυχολογία, τους φόβους και το άγχος μας;

Ο «Μυς της Ψυχής» μπορεί να διεγείρει το φόβο και το άγχος σας!

Ο λαγονοψοΐτης είναι ένας από τους μεγάλους και ισχυρούς μύες που συχνά αναφέρεται ως ο βαθύτερος πυρήνας ή γιόγκα θεραπευτής ή «μυς της ψυχής.» Αυτός ο πυρήνας σταθεροποίησης (ο μυς), που βρίσκεται κοντά στο οστό του ισχίου επηρεάζει την κινητικότητα, το διαρθρωτικό ισοζύγιο, τη λειτουργία των αρθρώσεων, την ευελιξία, και πολλά άλλα. Εκτός από τη λειτουργία του να κρατήσει το σώμα σε όρθια θέση και σε κίνηση, ο λαγονοψοίτης επιτρέπει να ανταπεξέλθετε κινησιολογικά κάθε στιγμή. Ιδίως όταν το σώμα είναι σε διάταση και ένταση, ο λογονοψοιτης επιτρέπει στο σώμα να απελευθερώνεται από αυτά. Έρευνες δείχνουν ότι ο λαγονοψοίτης είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχολογική ευημερία μας, εκτός από τη διαρθρωτική υγεία.

Που είναι ο λαγονοψοΐτης ;

Ο λαγονοψοΐτης είναι ο κύριος μυς που αφορά την φυσική σταθερότητα. Εκτείνεται από τα πόδια προς τη σπονδυλική στήλη και είναι ο μόνος μυς που συνδέει τα πόδια προς τη σπονδυλική στήλη. Ο μυς εκτείνεται έξω από τους 12 θωρακικούς σπονδύλους, ακολουθεί κάτω τους πέντε οσφυϊκούς σπονδύλους και συνδέεται στην κορυφή του μηριαίου οστού.

Η συνδεσιμότητα

Εκτός από τη σύνδεση των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης, o λαγονοψοίτης είναι συνδεδεμένος άμεσα με το διάφραγμα. Η αναπνοή ρυθμίζεται από το διάφραγμα, το σημείο όπου πολλά σωματικά συμπτώματα σχετίζονται με το φόβο και το άγχος. Πιστεύετε ότι αυτό οφείλεται στην άμεση σχέση μεταξύ του λαγονοψοίτη και του πιο αρχαίου τμήματος του εγκεφαλικού στελέχους και του νωτιαίου μυελού, που ονομάζεται ερπετοειδής εγκέφαλος.

Λέγεται ότι πολύ πριν από τον προφορικό λόγο ή την οργανωτική ικανότητα του φλοιού που αναπτύχθηκε, ο ερπετοειδής εγκέφαλος ήταν γνωστός για τα ένστικτα επιβίωσής του, διατηρώντας ένα ουσιαστικό πυρήνα για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Οι ρυθμοί που ζούμε σήμερα, είναι γρήγοροι, ανταγωνιστικοί και επιτακτικοί, έχοντας τον λαγονοψοίτη σε μια σταθερή κατάσταση “μάχης ή φυγής”.

Ζητήματα που σχετίζονται με το χρόνιο στρες και το λαγονοψοίτη

Παγιδευμένος σε μια σταθερή κατάσταση “φυγής ή πάλης”, ο λαγονοψοίτης βρίσκεται σε ένταση σχεδόν από τη στιγμή της γέννησης. Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από πολλά πράγματα στο σύγχρονο τρόπο ζωής , όπως από τα καθίσματα του αυτοκινήτου που συμπιέζονται με τα ρούχα μας, από τις καρέκλες και τα παπούτσια που στρεβλώνουν τη στάση του σώματός μας και περιορίζουν τις φυσικές κινήσεις. Αυτά, συστέλλουν περαιτέρω τον λαγονοψοίτη . Αυτή η δια βίου πρόκληση του χρόνιου στρες που επηρεάζει έμμεσα τον λαγονοψοίτη, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στην πλάτη, στο ισχίο ή τον πόνο στο γόνατο, ακόμα και πεπτικά προβλήματα και δυσλειτουργίες της αναπνοής. Τα παραπάνω είναι μια σημαντική αιτία γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο σωματικό πόνο.

Το σώμα δεν είναι το μόνο μέρος σας που πάσχει από χρόνια ένταση του λαγονοψοίτη. Ο λαγονοψοίτης είναι πολύ περισσότερο από ένας μυς που χρησιμοποιείται για την σταθερότητα. Επηρεάζει κάθε στοιχείο της ζωής, από το πώς αισθάνεστε, το πώς βλέπει κανείς τον κόσμο, ακόμα και το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους.

Μια ποικιλία των προβλημάτων που έχουν συσχετιστεί με τη χρόνια ένταση του λαγονοψοίτη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την συναισθηματική μας κατάσταση, μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και αυτό μπορεί να επηρεάσει την γενική ικανοποίηση μας με τη ζωή. Η συνειδητοποίηση ότι έχουμε ένα υγιή λαγονοψοίτη είναι σημαντική για την συναισθηματική ευεξία, καθώς και τη σωματική υγεία. Η διασφάλιση αυτή είναι το πρώτο βήμα ότι θα δώσουμε σε αυτό το μυ την προσοχή που του αξίζει.

Άρα εάν πάσχετε από τον πόνο στην πλάτη ή το άγχος, από ένταση στα γόνατα ή από εξάντληση, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι ένας σφιχτός και περιορισμένος λαγονοψοίτης επηρεάζει τις θλίψεις σας.

Ο φόβος

Είναι ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο και μπορεί να “κλειδώσει” τη σωματική και συναισθηματική ένταση μέσα στο σώμα. Με την αποκατάσταση της ισορροπίας του λαγονοψοίτη , είναι πιθανό να επιδράσει βαθιά στην απελευθέρωση του φόβου για τη ζωή, και έτσι να βελτιώσετε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας ευεξία. Θα αισθανθείτε μια μεγαλύτερη αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης, μαζί με λιγότερους μυϊκούς πόνους και παραμορφώσεις.

Η σύνδεση με το ενεργητικό σώμα

Επιμηκύνοντας το λαγοψοίτη, βασίζεστε στη θεραπεία αναζωογόνησης και εξισορρόπησης της ενέργειας, γεγονός που σας επιτρέπει να αισθάνεστε πιο παρόντες στη στιγμή. Η σωστή δομική σταθερότητα που αποδίδει ένας υγιής λαγονοψοίτης επιτρέπει στην δύναμη να ρέει ανεμπόδιστη σε όλο το σώμα, επιτρέποντας τη σωστή διανομή της ζωτικής ενέργειας. Όταν ο οργανισμός μπορεί να υποστηρίξει σωστά το ίδιο το σώμα, η κίνηση είναι λιγότερο περιορισμένη και απαιτεί λιγότερη προσπάθεια, αφήνοντας τον οργανισμό πιο ενεργητικό, πιο ζωτικό.

Η Αρχαία σοφία για τους σύγχρονους καιρούς

Η κατανόησή μας για την λειτουργικότητα του λαγονοψοίτη δεν είναι καθόλου νέα γνώση. Στην πραγματικότητα, αυτό μοιάζει περισσότερο με την αρχαία σοφία που είχε χαθεί ή απορριφθεί στο πέρασμα του χρόνου. Η Γιόγκα μας δείχνει ότι οι αρχαίοι γκουρού κατανόησαν τη σημασία της απελευθέρωσης της συρρίκνωσης του λαγονοψοΐτη μυς.

Η αρχαία γιόγκα με τις αναπνοές και τις στάσεις, που σήμερα ασκείται σε όλο τον κόσμο, επικεντρώνονται στην επιμήκυνση και την απελευθέρωση του λαγονοψοίτη μυ και την αποκατάσταση της άνεσης και της ισορροπίας σε ολόκληρο το σώμα.

Με χρόνια και σταθερή πρακτική, μπορείτε να μάθετε πώς να απομονώσει αυτόν τον μυ, κάτι που μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμο σε θεραπείες μακροπρόθεσμα.

Εν κατακλείδι, η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιολογηθεί η υγεία του λαγονοψοΐτη.

Πηγή:  spa-about.gr 
Physiomel Φυσικοθεραπευτήριο – Pilates – Yoga

Διαβάστε επίσης

To Top