Αυτοβελτίωση

Βάλε τα όριά σου. Μην επηρεάζεσαι από κανέναν…

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τα όρια, τα όρια που οφείλουμε να βάλουμε για να δείξουμε ότι αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Πόσο εύκολη όμως είναι η οριοθέτηση;

Παρακάτω θα δοθούν κάποια πρακτικά παραδείγματα που μπορούν εύκολα να μας εξηγήσουν πως μπορούμε να την επιτύχουμε.

Απομακρύνετε τους αρνητικούς ανθρώπους από τη ζωή σας. Είναι πολλές οι φορές που νιώθουμε απογοητευμένοι, θυμωμένοι και έχουμε άγχος δίχως να μπορούμε να το ελέγξουμε. Ας αναλογιστούμε όμως πως μπορεί να προέρχεται από εξωτερικά αίτια, όπως από τους αρνητικούς ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν. Επομένως, αν τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Μην αφήνετε τους άλλους να σας αποσπούν την προσοχή από τους στόχους και τα όνειρά σας. Οι άνθρωποι που δεν ονειρεύονται έχουν περιορισμένη αντίληψη για το τι είναι εφικτό και τι όχι. Επομένως, είναι λάθος να λαμβάνουμε υπόψη την γνώμη τους αντί να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας.

Μην έρχεστε σε λεκτική αντιπαράθεση με ανθρώπους που ο διάλογος μαζί τους δεν έχει να σας προσφέρει κάτι ωφέλιμο, πέρα από το να χάσετε τον χρόνο και την ψυχραιμία σας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που τρέφονται από τα σχόλια και τις φιλονικίες, όμως η καλύτερη λύση είναι να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας προκειμένου να προστατευτούμε από τον αρνητισμό τους.

Είναι όμορφο να μοιραζόμαστε τα όνειρα και τις ανησυχίες με τους φίλους μας, όμως είναι εύκολο να μας χειραγωγήσουν και να προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν την γνώμη τους. Όλοι έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε σε μια ομάδα, αυτό όμως μπορεί να γίνει χωρίς να αλλοτριωθούμε και να χάσουμε την προσωπικότητά μας. Αρκεί να διατηρήσουμε τα πιστεύω μας, τον τρόπο σκέψης μας και να μην επηρεαζόμαστε από την γνώμη των τρίτων.

Ας δώσουμε ένα τέλος στις σχέσεις εκμετάλλευσης και χειραγώγησης. Πολλοί θα βρεθούν στο δρόμο μας που θα θέλουν να μας εκμεταλλευτούν συναισθηματικά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους. Πρέπει να δείξουμε σε όλους αυτούς πόσο δυνατοί είμαστε και πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους σκοπούς τους. Ίσως είναι σκληρό, αλλά αν χρειαστεί έχουμε το δικαίωμα να τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα για να γίνουμε άτρωτοι είναι να μάθουμε να διεκδικούμε τα θέλω μας, να μάθουμε να λέμε όχι, χωρίς να φοβόμαστε τις επιπτώσεις. Όλοι εμείς που έχουμε μεγαλώσει με ανασφάλειες, που έχουν βρεθεί στον δρόμο μας άνθρωποι που εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες μας, που τους αφήσαμε να μας ποδοπατήσουν, ήρθε η στιγμή να τους δείξουμε πως όλο αυτό έκανε τον κύκλο του και τελείωσε.

Πάθαμε και μάθαμε, είμαστε πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να χειριστούμε όλες τις αρνητικές καταστάσεις. Φυσικά, όχι σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, αλλά πολεμώντας, κι αν ακόμη χάσουμε, ας αποσυρθούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας.

Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

flowmagazine.gr

Διαβάστε επίσης

To Top