Γενικού ενδιαφέροντος

Τσακ Φίνι: Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δώρισε 8 δισ. σε φτωχούς και έμεινε απένταρος!

Δεκαετίες ολόκληρες συγκέντρωνε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της αλυσίδας λιανικής Duty Free Shoppers Τσαρλς «Τσακ» Φίνι μια τεράστια περιουσία ακολουθώντας έναν λιτό κι απέριττο τρόπο ζωής, για να δωρίσει τελικά σχεδόν όλα τα χρήματά του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς!

Πριν από τέσσερις δεκαετίες ο πρώην πλέον δισεκατομμυριούχος είχε δεσμευτεί να χαρίσει σχεδόν όλους τους κόπους της ζωής του πριν κλείσει τα μάτια του, υπόσχεση που κατάφερε τελικά να κάνει πράξη δωρίζοντας το ιλιγγιώδες ποσό των οκτώ δισ. δολαρίων σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και πανεπιστήμια ανά την υφήλιο μέσω του ιδρύματος του, “Atlantic Philanthropies” με αποτέλεσμα να μείνει -για τα δεδομένα του- σχεδόν απένταρος την ώρα που άλλοι δισεκατομμυριούχοι βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται παρά τις δωρεές.

Ο 89χρονος σήμερα Τσακ Φίνι ίδρυσε το 1960 μαζί με τον Ρόμπερτ Μίλερ την αλυσίδα καταστημάτων λιανικής “Duty Free Shoppers”, που έχει στο μεταξύ κατακτήσει τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του πλανήτη και συνεχίζει να καταγράφει τεράστια επιτυχία. Αλλά ο Ιρλανδο-Αμερικανός επιχειρηματίας δεν ενέδωσε στη χλιδή και τις απολαύσεις, όπως άλλοι δισεκατομμυριούχοι, προτιμώντας πάντα να ζει με απλότητα και «λιτότητα», όπως επισημαίνει και το περιοδικό Forbes στο πορτρέτο που του αφιερώνει αυτή την εβδομάδα. Κι ως φιλάνθρωπος δημιούργησε το σλόγκαν “Giving while living”, δηλαδή «δίνε όσο ζεις», προκειμένου να μοιράσει την περιουσία του προτού αφήσει την τελευταία του πνοή. «Μάθαμε πολλά. Θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος. Νιώθω πολύ καλά που το είδα να ολοκληρώνεται. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι. Και για όσους αναρωτιούνται για το Giving While Living: Δοκιμάστε το, θα σας αρέσει», είπε ο Φίνι στο Forbes.

Ο «Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας»

«(…) Το 2012, υπολόγιζε ότι είχε βάλει στην άκρη κάπου δύο εκατ. δολάρια για τη σύνταξη του ίδιου και της γυναίκας του. Με άλλα λόγια είχε δωρίσει 375.000% περισσότερα χρήματα από την τρέχουσα περιουσία του. Και τα χάρισε ανώνυμα. Ενώ πολλοί ζάπλουτοι φιλάνθρωποι στρατολογούν στρατιά υπευθύνων δημοσίων σχέσεων για να διασαλπίσουν τις δωρεές τους, ο Φίνι κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να αποκρύπτει τις δικές του. Και λόγω της μυστικής, παγκόσμιας φιλανθρωπικής του εκστρατείας το Forbes τον βάφτισε “Τζέιμς Μποντ της Φιλανθρωπίας”», γράφει στο αφιέρωμά του για τον πρώην δισεκατομμυριούχο ο δημοσιογράφος του περιοδικού, Στίβεν Μπερτόνι.

Και συνεχίζει: «Αλλά ο Φίνι έγινε ξανά ένας κοινός θνητός. Ο άνθρωπος που συγκέντρωσε περιουσία πουλώντας είδη πολυτελείας σε τουρίστες και αργότερα δημιούργησε την εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων General Atlantic, ζει πλέον σ’ ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο, η λιτότητα του οποίου παραπέμπει σε δωμάτιο πρωτοετούς φοιτητή σε κοιτώνα. Όταν τον επισκέφθηκα πριν από λίγα χρόνια, στους τοίχους κρέμονταν φωτογραφίες φίλων και συγγενών τυπωμένες σε εκτυπωτή inkjet πάνω από ένα απλό ξύλινο τραπέζι. Στο τραπέζι βρισκόταν μια μικρή τιμητική πλακέτα που ανέφερε: “Συγχαρητήρια στον Τσακ Φίνι για τις φιλανθρωπικές δωρεές των οκτώ δισ. δολαρίων»…

iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

To Top