Τρόπος ζωής

Τρεις λόγοι που τα προβλήματα επιμένουν…

Όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πως ανησυχούμε ή αγωνιζόμαστε να ανταπεξέλθουμε από ένα σύνολο προβλημάτων που επαναλαμβάνονται ή επανεμφανίζονται εδώ και χρόνια στην ζωή μας, ίσως και από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας.

Για παράδειγμα :

 •  Μαγνητίζουμε συντρόφους που δεν μας συμπεριφέρονται σωστά
 • Δεν έχουμε καθόλου φίλους ή έχουμε αλλά δεν είναι δίπλα μας όταν
  τους χρειαζόμαστε
 • Δεν μας γεμίζει ή εμπνέει η εργασία μας
 • Παρά τις αμέτρητες δίαιτες και αθλητικά προγράμματα δεν είμαστε
  ευχαριστημένοι με την εμφάνισή μας
 • Ίσως κάποιοι κοντινοί μας άνθρωποι να μας βγάζουν έξω από τα ρούχα
  μας, όμως αδυνατούμε να βάλουμε όρια στην σχέσεις μας ή να κόψουμε
  δεσμούς μαζί τους

Διαφορετικοί τομείς της ζωής μας, που όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα ή πρόκληση, αναγνωρίζουμε πως καθίσταται δύσκολο έως αδύνατο να αισθανθούμε την πραγματική χαρά, να παραμείνουμε συντονισμένοι με το μέσα μας, την γαλήνη και την ηρεμία μας. Κατά διαστήματα και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, προσπαθούμε να ¨διορθώσουμε¨ τα πράγματα.

Ίσως να μιλήσουμε για το πρόβλημα με μια φίλη ή τον συνεργάτη μας. Περιστασιακά ανακουφιζόμαστε, παρόλα αυτά το πρόβλημα εξακολουθεί να εμφανίζετε στην ζωή μας.

Ίσως να το αναλύσουμε διεξοδικά, προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε από πού προέρχεται ή αν το κουβαλάμε μαζί μας από την παιδική μας ηλικία. Το αντιλαμβανόμαστε διανοητικά, όμως αυτό καθόλου δεν βοηθά στο να νιώσουμε καλύτερα ή να απελευθερωθούμε ολοκληρωτικά από το πρόβλημα.

Μπορεί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συνθήκες που θεωρούμε ότι δημιουργούν το πρόβλημα. Να αλλάξουμε την εργασία μας, να διακόψουμε την σχέση μας με τον/την σύντροφό μας, να πάρουμε διαζύγιο, να αγνοήσουμε τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα emails των ανθρώπων που θεωρούμε τοξικούς, να απολογηθούμε, να παραπονεθούμε και να νιώσουμε οργή.

Ίσως διακόψουμε για άλλη μια φορά το κάπνισμα, προσλάβουμε καινούργιο γυμναστή, εξακολουθούμε όμως να τρέφουμε μίσος για το σώμα μας.

Ίσως αποφασίσουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. Μπορεί να μάθουμε περισσότερα για την ψυχολογία από ότι οι περισσότεροι από τους φίλους μας.

Όμως, όσα πράγματα ή συζητήσεις και αν κάνουμε για τα προβλήματά μας, αυτά επιμένουν.

Γιατί αυτό;

Τρεις λόγοι που τα προβλήματα επιμένουν:

Οι πραγματικοί λόγοι που τα προβλήματα εξακολουθούν να εμφανίζονται δεν είναι επειδή δεν γνωρίζουμε την ¨λύση τους¨.

Οι λόγοι για τους οποίους τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα, οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα μας κρατούν σε απόγνωση είναι γιατί δεν κάνουμε το μόνο πράγμα που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα για τον εαυτό μας και το οποίο θα μας οδηγήσει στο να εφαρμόσουμε στην πράξη την πολυπόθητη λύση ή λύσεις που ήδη γνωρίζουμε.

Και αυτό το μοναδικό πράγμα είναι να μάθουμε να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας…

Κατά την διάρκεια της πολύχρονης εμπειρίας μου έχω διαπιστώσει ότι η ικανότητα του να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας είναι η πιο βασική, η πιο ισχυρή και η μοναδική ικανότητα που μπορεί να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε την ζωή μας.

Μετά από την αλληλεπίδρασή μου με τόσους πολλούς ανθρώπους και τις αμέτρητες προσωπικές ιστορίες τους, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους και αυτό είναι το αυτονόητο και το φυσιολογικό, πολύ δύσκολα τα καταφέρνουν. Οι λόγοι είναι συνήθως οι εξής:

Προσπαθούν να διορθώσουν το πρόβλημα με λάθος τρόπο

Αν υποθέσουμε πως αισθάνεσθε την ζωή σαν έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης, την σχέση σας να βρίσκεται σε χάος, την εργασία σας βαρετή και αφόρητη, είστε σε διαρκή διαφωνία με τα αδέλφια σας κλπ., αναζητάτε τρόπους για να ¨διορθώσετε¨ το πρόβλημα.

Όμως, κανένα πρόβλημα δεν διορθώνεται την στιγμή που οι υποβόσκουσες για χρόνια, αρχικές αιτίες της δημιουργίας του εξακολουθούν να καθορίζουν τις επιλογές και τις αποφάσεις σας και μαγνητίζουν τα ίδια αρνητικά πρότυπα στην ζωή σας.

Όταν δεν φροντίζετε και δεν αγαπάτε τον εαυτό σας, μοιραία δεν θα κάνετε τις επιλογές που είναι πραγματικά προς το συμφέρον σας. Από απόγνωση, θα κάνετε το πρώτο πράγμα που φαντάζει πως μπορεί να επιλύσει άμεσα το πρόβλημά σας, επί της ουσίας όμως και αν το καλοσκεφτείτε θα το διαπιστώσετε, πως συμβιβάζεστε, αγνοείτε ή βάζετε σε κίνδυνο τις περισσότερες από τις βασικές ανάγκες σας.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε. Ποιος/ποια είμαι, τι είναι αυτό που πραγματικά αναζητώ και θέλω;;; Αν δεν απαντηθούν με ειλικρίνεια αυτά τα ερωτήματα απουσιάζει η οπτική και η προοπτική για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων σας και καμία από τις προσπάθειές σας δεν πρόκειται να καρποφορεί.

Υπερ-αναλύουν τα συναισθήματά τους

Έχετε έναν κόμπο στο στομάχι σας ή έναν πόνο στην καρδιά σας. Νιώθετε μια αόριστη αίσθηση αμηχανίας ή απλά δεν αισθάνεστε όπως συνήθως αισιοδοξία για τον εαυτό σας. Τι κάνετε; Συνήθως, προσπαθείτε να αναλύσετε τα συναισθήματά σας με την λογική σας και ρωτάτε τον εαυτό σας ¨γιατί αισθάνομαι αυτό το απαίσιο συναίσθημα τώρα;¨

Γιατί νιώθω πως ο σύντροφός μου απομακρύνεται από κοντά μου, ο εργοδότης μου με απαξίωσε, ο συνεργάτης μου με υπονομεύει και το βάρος μου αυξήθηκε 5 κιλά;

Αναρωτιέστε αν τα παραπάνω σχετίζονται με την παιδική σας ηλικία ή ένα τραύμα που αντιμετωπίσατε αργότερα κατά το παρελθόν. Προσπαθείτε να συγκρίνετε τα τότε συναισθήματα με τα τωρινά σας.

Αναλύοντας τα συναισθήματά σας και τους λόγους που προκύπτουν, βιώνετε την αίσθηση πως η επίλυση των προβλημάτων σας βρίσκετε στο πιάτο σας. Κάνετε αυτό που θεωρείτε ότι χρειάζεται να κάνετε, τα δυσφορικά σας συναισθήματα όμως μετά από λίγο επανεμφανίζονται. Επιμένουν διότι σας διαφεύγει κάτι πολύ ουσιαστικό. Σας διαφεύγει η αλήθεια σας. Ο τρόπος με τον οποίο θα κοιτάξετε κατάματα τον εαυτό σας στον καθρέφτη, θα τον αναγνωρίσετε, θα τον αποδεχτείτε και θα τον τιμήσετε έτσι όπως είναι και για αυτό που είναι.

Εάν δεν το κάνετε αυτό και θάβετε βαθιά, διανοητικοποιείτε ή υπερ-αναλύετε τα συναισθήματά σας, εκείνα θα αναδύονται ισχυρότερα κοντά σας και θα καταδυναστεύουν την ζωή σας δίχως έλεος. Φανταστείτε τον εαυτό σας σε στιγμές που επιθυμεί να εκφραστεί και κανείς δεν τον ακούει. Πως αισθάνεστε; Κάπως έτσι συμβαίνει να αισθάνονται και τα καταπιεσμένα συναισθήματά σας.

Καταλογίζουν το πρόβλημα στους άλλους ανθρώπους ή στις περιστάσεις

Αυτή είναι η πιο εύκολη από τις άλλες ¨διορθώσεις¨. Για τα άσχημα συναισθήματά σας απλά ρίχνετε το φταίξιμο στους άλλους ή στις καταστάσεις. Θεωρείται πως έτσι τα επιλύετε ή έτσι νομίζετε. Δεν το κάνετε από απερισκεψία, τεμπελιά ή αφηρημάδα. Οι άλλοι αδυνατούν να σας παρακολουθήσουν, δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις σας και δεν σας καταλαβαίνουν.

Ίσως και να ευθύνονται τα ελκυστικά πακεταρισμένα τρόφιμα στα ράφια του super market που συνεχίζετε την ανθυγιεινή διατροφή σας ή ίσως που δεν σας περισσεύουν χρήματα για να ψωνίσετε τρόφιμα οργανικά, χρόνος ελεύθερος για να μαγειρεύετε ή για να γυμναστείτε και να φροντίσετε το σώμα σας.

Αν δεν αναλάβετε την ευθύνη του εαυτού σας, δεν έχει σημασία τι είναι αυτό που αισθάνεστε ή αντιμετωπίζετε, πάντα θα επιλέγετε να ρίχνετε το φταίξιμο κάπου ¨εκεί έξω¨ από το να έρθετε αντιμέτωποι μαζί του.

Η αγανάκτηση και η επίρριψη της ευθύνης κάπου αλλού, είναι πάντα πιο εύκολη στρατηγική από την βαθιά ενδοσκόπηση και την ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Οι δύσκολες καταστάσεις και οι άνθρωποι, αντικατοπτρίζουν την βαθιά εργασία που κάθε φορά χρειάζεται να κάνετε με τον εαυτό μας προκειμένου να γίνετε ευτυχέστεροι και να εξελιχθείτε. Ο μόνος τρόπος…

Μαρία Πέππα – Κλινική Υπνοθεραπεύτρια
hypnotherapy4u

Διαβάστε επίσης

To Top