Όλοι αγαπάμε τα Μάνταλα και όταν ζωγραφίζουμε ένα ουσιαστικά γίνεται ένα με εμάς. Τα Μάνταλα χρησιμοποιούνταν από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς ως διαδικασία ένωσης με το Θείο. Τα πιο συνηθισμένα Μάνταλα ζωγραφίζονται με επαναλαμβανόμενα σχήματα και σύμβολα ενώ άλλα έχουν εικόνες, και κάθε εικόνα είναι αναπαριστά κάτι άλλο. Ανεξάρτητα από το τι περιέχει το Μάνταλα χρησιμοποιείται ως μορφή διαλογισμού, που αποτελεί επίσης μια μορφή σύνδεσης με την θεϊκή πηγή.
Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να εξετάσουμε το Θιβετιανό Μάνταλα Καλατσάκρα ή γνωστό ως Ο Τροχός του Χρόνου. Αυτό το μάνταλα είναι το πιο ιερό για τους Θιβετιανούς καθώς λαμβάνει υπόψη τα πάντα, όπως το ανθρώπινο μυαλό και σώμα, ολόκληρη την εξωτερική πλευρά-όπως και την κοσμική και την αστρολογική. Οι Θιβετιανοί πιστεύουν πως είναι δυνατόν να πετύχουν την διαφώτιση σε αυτή τη ζωή αν κάποιος παρατηρήσει τις μελέτες και αργότερα φτιάξει το μάνταλα.
Ο Θιβετιανός πολιτισμός πιστεύει στην θεραπευτική δύναμη αυτού του μάνταλα. «Πιστεύουμε σταθερά στην δύναμη του να μειώνει τις διαμάχες και πιστεύουμε πως μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη, ειρήνη του πνεύματος και επομένως του μυαλού.»- Tenin Gyatso, ο δέκατος τέταρτος Δαλάι Λάμα, 1993.
Όταν συνάντησα πρώτη φορά αυτό το μάνταλα, έψαχνα ιδέες για μάνταλα που έχουν παρόμοιο σχήμα. Που να ήξερα ότι θα γνώριζα έναν εντελώς καινούργιο κόσμο εξερεύνησης του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος μου.
Το Καλατσάκρα είναι γνωστό ως το «θεϊκό» παλάτι, με πέντε επίπεδα που αντιπροσωπεύονται από 5 τετράγωνα τα οποία επιβάλλονται μεταξύ τους. Μέσα σε αυτό το «θεϊκό παλάτι» υπάρχουν 722 θεότητες και ακριβώς στο κέντρο του βρίσκεται ο Βούδας, που κάθεται πάνω σε έναν λωτό.
Πρώτο επίπεδο: Το μάνταλα του σώματος. Αυτό το επίπεδο βρίσκεται στον πυθμένα του Καλατσάκρα, και έχει 536 θεότητες. Αυτό το μάνταλα είναι η αντιπροσώπευση του θεού και των θεών, των ζώων και των γεωμετρικών σχημάτων που συνθέτουν το σύμπαν. Μέσα στο πρώτο τετράγωνο υπάρχει ακόμα ένα που έχει 360 θεότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στις 360 μέρες του Θιβετιανού Σεληνιακού έτους.
Δεύτερο επίπεδο: Το μάνταλα του Λόγου. Αυτό το επίπεδο αναφέρεται στην αξία των λόγων του Βούδα και των διδασκαλιών του, και έχει 116 θεότητες. Οι θεότητες αντιπροσωπεύονται από συλλαβές (seed syllables) που λέγεται ότι είναι ο αγνός ήχος ο οποίος επιτρέπει στον θεό ή στην θεά να γίνει ορατός/η μέσα στο μυαλό των μαθητών. Πολλά μάντρα λέγεται επίσης ότι είναι φτιαγμένα από τέτοιες συλλαβές. Οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από πέντε χρωματιστές ζώνες- λευκή, κίτρινη, κόκκινη, μαύρη και πράσινη. Αυτές είναι επίσης αντιπροσωπεύσεις των 5 ικανοτήτων που κάνουν δυνατή την πρόσβαση στην γνώση. Η σοφία, η συγκέντρωση, η προσοχή, η προσπάθεια και η εμπιστοσύνη.
Τρίτο επίπεδο: Το μάνταλα του Μυαλού. Η δομή αυτού του επιπέδου δεν αλλάζει εκτός μόνο από το ότι έχει μόνο 70 θεότητες και 3 ζώνες χρωμάτων. Μέσα σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν βεντάλιες φτιαγμένες από τρίχωμα γιακ και λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν την ανακούφιση από τα καψίματα της άγνοιας και τους καθρέφτες που αντανακλούν την κενότητα. Οι τέσσερις ευγενείς αλήθειες εκπροσωπούνται από μια ημισέληνο σε κάθε μια από τις τέσσερις πόρτες. Οι τρεις ζώνες χρώματος, μαύρη, κόκκινη και λευκή αντιπροσωπεύουν τα τρία μονοπάτια του Βουδισμού.
Τέταρτο επίπεδο: Το μάνταλα της συνείδησης. Αυτό το μάνταλα θεωρείται ότι βρισκόταν μέσα στο μάνταλα της «Μεγάλης Ευδαιμονίας». Αλλά στην πραγματικότητα σημαδεύεται από δύο μπλε γραμμές μέσα στις οποίες υπάρχει μια αλυσίδα από vajras (Θιβετιανός κεραυνός) που αντιπροσωπεύει την ακεραιότητα του αφυπνισμένου μυαλού. Υπάρχουν επίσης δεκαέξι μαύροι πυλώνες μέσα σε αυτό το τετράγωνο που αντιπροσωπεύουν τις δεκαέξι διαφορετικές κατηγορίες κενών. Λέγεται ότι σε οκτώ από αυτούς τους πυλώνες υπάρχει ένα λουλούδι λωτού και πάνω στο λουλούδι βρίσκεται ένα ζευγάρι που αγκαλιάζει τις θεότητες με τον ίδιο τρόπο που ο Βούδας αγκάλιασε τις διδασκαλίες αυτού του μάνταλα.
Πέμπτο επίπεδο: Το μάνταλα της Μεγάλης Ευδαιμονίας- Είσοδος στην Ευτυχία. Είναι το τελευταίο τετράγωνο και μέσα υπάρχει ένα λουλούδι λωτού με 8 πέταλα και στο κέντρο του λουλουδιού κάθεται ο Βούδας. Στις γωνίες αυτού του τετραγώνου υπάρχουν τελείες που αντιπροσωπεύουν τις ιδιότητες του σώματος, του λόγου, του μυαλού και της συνείδησης του Καλατσάκρα (Βούδα). Λέγεται ότι άλλοι δύο Βούδες και οι σύζυγοι τους βρίσκονται μέσα στον λωτό και πως η αγκαλιά τους συμβολίζει την Αφύπνιση της συμπόνιας, της ένωσης και τελικά της απόλυτης σοφίας.
Φτιαγμένο παραδοσιακά με έγχρωμες σκόνες, οι μοναχοί εκπαιδεύονται για τουλάχιστον τρία χρόνια προτού τους επιτραπεί να κατασκευάσουν αυτό το περίπλοκα διακοσμημένο «παλάτι του μυαλού». Όπως μπορείτε να δείτε το θιβετιανό μάνταλα είναι πιο περίπλοκο από ότι φαίνεται και δεν είναι τόσο εύκολο όσο ένα βιβλίο σχεδιασμού μάνταλα. Κατέχει σοφία, αλήθεια και ένα μονοπάτι διαφώτισης για όποιον επιλέξει να το μελετήσει και να αγκαλιάσει όλα όσα περιλαμβάνει.
Μετάφραση, επιμέλεια: L.C.
Πηγές:
Book; Tibetan Mandala by Sylvie Crossman and Jean-Pierre Barou.
thangka.de/Gallery-2/Wrathful/5-15/Kalachak.htm
thespiritscience.net
Διαβάστε επίσης
