Ελλάδα

Το παιδί της φωτογραφίας, παιδί μοναχικό, ξυπνούσε το πρωί κι έτρεχε για να συναντήσει την Ηρώ

Σoκαριστική απόπειρα δoλoφονίας 9 αλόγων-θεραπευτών παιδιών ΑΜΕΑ στον Δάτο Καβάλας

Στην φωτογραφία: Ένα από τα νεκρά άλογα είναι η Ηρώ. Κάποιος που στέκεται στα δυο του πόδια αγνοεί μάλλον ότι δεν σκότωσε μόνο την Ηρώ αλλά και το παιδί της φωτογραφίας

Έχουμε πανδημία και καθημερινά πεθαίνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και νιώθουμε πιο ευάλωτοι από ποτέ. Κι όμως, κάποιοι συμπολίτες μας δε σταματούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να μοιράσουν τον θάνατο σε αθώα πλάσματα που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν. Ένας μάλιστα τα ξημερώματα της Παρασκευής 10/4 αποπειράθηκε να δoλοφονήσει 9 άλογα-θεραπευτές παiδιών ΑΜΕΑ στον Δάτο Καβάλας όπως και τα σκυλιά που βρίσκονταν στο χώρο των αλόγων αλλά και στο χωριό. Και τα κατάφερε, τα 2 άλογα είναι νεκpά, τα 3 σκυλιά στο κτήμα είναι νεκρά, τουλάχιστον άλλα 6 σκυλιά ξε ψύχησαν στο χωριό Δάτος και τα υπόλοιπα 7 άλογα χαρoπαλεύουν.

Μία πράξη που ούτως ή άλλως είναι καταδικαστέα, αποτρόπαια και αδιανόητη, αυτήν ιδίως την χρονική στιγμή ξεπερνά κάθε νoσηρή φαντασία. Κάποιος ή κάποιοι έσπασαν την πόρτα, τάισαν φoλα τα σκυλιά του κτήματος, στη συνέχεια έδωσαν ειδική τροφή-καρπό στα άλογα, πράγμα που δείχνει ότι γνώριζαν τα ζώα. Τα τρία σκυλιά και τα δύο άλογα τα βρήκαν νεκρά, πέθαναν μαρτυρικά και σύντομα. Για να δηλητηριάσει κάποιος ένα ζώο όπως το άλογο χρειάζεται ειδικό δηλητήριο και πολύ μεγάλη ποσότητα. Εδώ φαίνεται η καμμένη γλώσσα ενός εκ των αλόγων.

Ένα από τα νεκρά άλογα είναι η Ηρώ. Κάποιος που στέκεται στα δυο του πόδια αγνοεί μάλλον ότι δεν σκoτωσε μόνο την Ηρώ αλλά και το παιδί της φωτογραφίας, ένα παιδί μοναχικό που ξυπνούσε το πρωί κι έτρεχε για να την συναντήσει, να περάσει πολλές ώρες μαζί της, να την ταΐσει, να την χτενίσει, να πάνε βόλτα, να της κάνει ακόμη και κοτσιδάκια. Μόνο τότε χαμογελούσε αυτό το παιδί κι αυτός ο κάποιος, ο δoλοφόνος, του το στέρησε.

Ο ιππικός όμιλος της Κωνταντίνας Κατσίτη, μίας νέας και σπουδαίας κοπέλας που λατρεύει τα άλογα και έχει περάσει τη ζωή της μαζί τους απορρίπτοντας κάθε άλλη πρόταση για δουλεία ακόμη και στο εξωτερικό, ξεκίνησε από τον πατέρα της. Η μικρή αδελφή της Κωνσταντίνας είχε δυσλεξία και η διέξοδός που βρήκε ο Θωμάς Κατσίτης ήταν τα άλογα.

Το μήνυμα της Κωνσταντίνας

Όλες αυτές τις μέρες τα άλογα φροντίζονται από όλη την οικογένεια Κατσίτη ενώ ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την κτηνιατρική τους περίθαλψη μία από τις καλύτερες κτηνιάτρους του ΑΠΘ, η κ. Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια της οικογένειας Κατσίτη, της κτηνιάτρου και των εθελοντών να σώσουν τα άλογα.

«Ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα με θύματα ανυπεράσπιστα ζώα που εμπιστεύθηκαν και πλησίασαν  τον δολoφόνο τους συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Καβάλα. Μια σχολή που έφτιαξε με πολύ κόπο και όνειρα τιμώντας τον τόπο της ένα νέο κορίτσι η Κωνσταντίνα Κατσίτη. Είναι αδύνατον κανένας να μην γνωρίζει ποιος το έκανε και πρέπει να μιλήσει. Ο κύκλος της βίας ξεκινά με τα ζώα αλλά δεν σταματά ποτέ σε αυτά. Ας μην ξεχνάμε πέρα από το συγκεκριμένο έγκλημα πως τα ιπποειδή στην χώρα μας ανήκουν σε μια κατηγορία που δεν προστατεύονται από την νομοθεσία», δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγος Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» Ρόζα Ρούσσου.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι, όπως μαθαίνουμε, τα άλογα πάνε καλύτερα. Επίσης, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ»  μας ενημέρωσε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση και ιδίως από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος, όπως μας είπε, βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο τη νεαρή Κωνσταντίνα να περιθάλψει τα άλογα της.

Τα άλογα και γενικότερα τα ιπποειδή -κι αυτά τα έρημα γαϊδούρια με την αστείρευτη υπομονή που κακοποιούνται δίχως έλεος θεών κι ανθρώπων- πρέπει να αντιμετωπίζονται από το νόμο αποκλειστικά και μόνο ως ζώα συντροφιάς, κάτι το οποίο οφείλει να αναφέρεται ρητά στην ελληνική νομοθεσία. Σημειωτέον ότι ούτε καν η σφαγή των αλόγων δεν απαγορεύεται. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και διάτρητο, δυστυχώς δεν τα προστατεύει από τίποτα.

Μπορεί κτήνη να λένε τα ζώα, οι μεγαλύτερες κτηνωδίες όμως είναι από ανθρώπινα χέρια. Τα πλάσματα αυτά που προσέφεραν αγάπη και βοηθούσαν παιδιά με Ειδικές Ανάγκες δολoφονήθηκαν με βάναυσo τρόπο, πέθαναν φρικτά. Κι αυτά που προσπαθούν να ζήσουν από το δηλητήριο που τα τάισαν δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα καταφέρουν. Το βέβαιο είναι ότι «άνθρωποι» σαν κι αυτόν που τάισε τον θάνατο σε άλογα-θεραπευτές είναι τόσο άρρωστοι που δεν έχουν σωσμό και γιατρειά. «Άνθρωποι» που κρίνουν άλλα πλάσματα -είτε είναι άλογα είτε σκύλοι και γάτες- άχρηστα, είναι οι ίδιοι επιζήμιοι για την κοινωνία.

Σταματίνα Σταματάκου

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr

Διαβάστε επίσης

To Top