Σκέψεις - Απόψεις

Το κόκκινο μπαλόνι


Της Βασιλικής Κόντε

Είναι μια εικόνα που έχουμε δει έστω και μια φορά στο ίντερνετ. Για κάποιους πέρασε σαν μια απλή εικόνα, κάποιοι στάθηκαν λίγα λεπτά ακόμα να την παρατηρήσουν. Καθετί κρύβει μια ιστορία, εγώ προσωπικά συνδέθηκα με την εικόνα χωρίς να ξέρω καν τι συμβολίζει.

Αν δεν ξέρεις την ιστορία, έχει και αυτό τη μαγεία του. Καθένας μπορεί να μεταφράσει διαφορετικά ένα κοριτσάκι και ένα κόκκινο μπαλόνι. Η εξήγηση καθενός προέρχεται από τα προσωπικά βιώματα και την ψυχολογία που έχει όταν αντικρίσει μια εικόνα. Κακά τα ψέματα, η ψυχολογία μας επηρεάζει τα μηνύματα που λαμβάνουμε από εξωτερικά ερεθίσματα. «Mια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις», είναι μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά και περιέχει όλο το νόημα. Τελικά έχει όμως νόημα να ξέρεις γιατί ο δημιουργός αποτύπωσε με αυτό τον τρόπο μια ιδέα του ή να το αφήσεις να αιωρείται;

Σε κάποιους, μόλις αντικρίσουν την εικόνα, θα δημιουργηθούν θλιβερά συναισθήματα. Το κόκκινο μπαλόνι που φεύγει από τα χέρια ενός παιδιού μπορεί να συμβολίζει πως αποχωρίζεται την παιδική του ηλικία. Αποχωρίζεται την παιδική αθωότητα, το παιχνίδι γιατί αναγκάστηκε να μπει σε άλλους δρόμους που δεν τους επέλεξε. Πάντως ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ένα «δυνατό» χρώμα για το μπαλόνι, που είναι το κόκκινο, σε αντίθεση με το ασπρόμαυρο που επικρατεί στην εικόνα.

Μια άλλη εκδοχή όταν αντικρίζεις την εικόνα σου μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ένα παιδί αφήνει το μπαλόνι που κρατούσε να πετάξει μακριά μη γνωρίζοντας πού θα πάει. Θέλει να μεταφέρει τη χαρά που έδωσε αυτό το μπαλόνι στο επόμενο άτομο που θα φτάσει στα χέρια του. Όταν βλέπουμε ένα μπαλόνι στον ουρανό χαμογελάμε γιατί είναι το κάτι διαφορετικό που άλλαξε το αναμενόμενο, που είναι ένας ουρανός με σύννεφα. Ένα μπαλόνι που ταξιδεύει και πόσο πολύ θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του και να ταξιδεύαμε μακριά από αυτά που μας θλίβουν και μας αναγκάζουν να ζούμε σε μια σκληρή και βαρετή καθημερινότητα.

Ας σας πω λοιπόν τώρα την ιστορία πίσω από αυτήν την εικόνα. Δημιουργός είναι ο Bansky, ένας street καλλιτέχνης που δημιουργεί graffiti. Το έργο του είναι ένα από τα πιο γνωστά και  συμβολίζει τη μεταφορά του μηνύματος πως «πάντα υπάρχει ελπίδα».

Ήρθε λοιπόν η ώρα για τη δική μου μικρή εξομολόγηση που έχει αργήσει σε αυτούς που με βλέπουν να τρελαίνομαι με τη συγκεκριμένη εικόνα. Ναι, θα σας μιλήσω τι σημαίνει για μένα αυτό το μικρό κόκκινο μπαλόνι. Σε μια δύσκολη φάση της ζωής μου είδα αυτήν την εικόνα και με έκανε να κολλήσω. Δεν ξέρω τι έφταιγε, πάντως την επεξεργαζόμουν για μέρες και με τραβούσε όλο και πιο πολύ. Ήμουν εγώ το κοριτσάκι εκείνο που έχανε το κόκκινο μπαλόνι. Όμως ήθελα να ξέρω τι παίρνει μακριά μου το μπαλόνι. Ήταν μια κομβική στιγμή της ζωής μου που έπρεπε να αποφασίσω πως θα συνέχιζα. Ήταν σαν να έκανα ένα μικρό restart.

Αποφάσισα λοιπόν πως το κόκκινο μπαλόνι θα έπαιρνε μακριά τον καρκίνο, τα μαλλιά που έπεσαν, τον πόνο, τις χημειοθεραπείες και γενικά τις δύσκολες ώρες που περνούσα. Είχαν όμως ζωγραφιστεί με το αγαπημένο μου χρώμα, το κόκκινο. Παράλογο, θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. Όμως όλα αυτά που χρωμάτισα με έκαναν το άτομο που είμαι σήμερα και δε γυρνάω πίσω στο παρελθόν. Μόνο βλέπω το μέλλον που απλώνεται μπροστά μου.

Αφήστε λοιπόν τα προβλήματά σας να τα πάρει μακριά ένα μικρό κόκκινο μπαλόνι. Όλα τα εμπόδια εμφανίζονται για καλό και μετά από τις πιο ισχυρές καταιγίδες έρχεται ο πιο λαμπρός ήλιος. Ζήστε την κάθε στιγμή.

Πηγή: mindthetrap.gr

Διαβάστε επίσης


To Top