Τρόπος να ζεις

Το Ευ Ζειν των Δυνατών και Αυθεντικών ανθρώπων


Οι δυνατοί και αυθεντικοί άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά, έχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Και τα περισσότερα είναι κοινά σε όλους τους. Μπορούμε να μάθουμε και να εμπνευστούμε από αυτούς. Όπως λέει και ο Ρόμπιν Σάρμα, “Εσύ είσαι ο συγγραφέας της ζωής σου”. Κι όταν το καταλάβεις αυτό, η δύναμη της αλλαγής προς μια καλύτερη πραγματικότητα θα επιστρέψει σε σένα, εκεί δηλαδή που ανήκε από την αρχή.

Ξεκινάνε την ημέρα τους με ευγνωμοσύνη

Κάθε μέρα που ξυπνούν για αυτούς είναι μια ευλογία. Χαίρονται που αναπνέουν και που έχουν άλλη μια μέρα να ζήσουν και να την αξιοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν. Όπως λέει κι ο Ντίκι Φοξ στην ταινία “Τζέρι Μαγκουάιρ”: “Χτυπώ τα χέρια μου και λέω αυτή θα είναι μια υπέροχη μέρα!”. Βρίσκουν λόγους συνεχώς λόγους να νιώθουν ευγνωμοσύνη, αφήνοντας τις θετικές ορμόνες και συναισθήματα να πλημμυρίσουν το είναι τους και να τους τροφοδοτήσουν για την ημέρα που ήρθε. Ακόμα και στις στιγμές που τους επισκέπτεται ο Μέρφυ.

Ξυπνάνε με ένα σκοπό

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ποιοι είναι. Δεν είσαι η δουλειά σου, δεν είσαι τι έχεις, δεν είσαι πόσο καλά κάνεις ότι κάνεις. Γνωρίζουν πως είναι η αντανάκλαση από τις εσωτερικές τους αξίες. Έχουν ένα όραμα, και η ημέρα τους είναι ευθυγραμμισμένη προς αυτό τον σκοπό. Δεν υπάρχουν θυσίες, μόνο τα απαραίτητα για να φτάσουν εκεί. Όταν ξέρεις ποιος είσαι, η εσωτερική ιεραρχία σου προσδιορίζει τι είναι για σένα, και τι όχι.

Έχουν αρχιτεκτονική ισορροπία φροντίζοντας κάθε τομέα της ζωής

Εργασία, διατροφή, άθληση, κοινωνικές επαφές, χρόνος για τον εαυτό, επαφή με τη φύση, δημιουργικές δραστηριότητες, ακόμα και το χάος βρίσκεται σε οργανωμένα παράθυρα ελεύθερου χρόνου.

Προσαρμοστικότητα είναι μια από τις αγαπημένες τους λέξεις

Είναι ανοιχτοί στην αλλαγή. Αναγνωρίζουν τη δύναμη της ροής καθώς και τα όποια καθοδηγητικά σημάδια. Γνωρίζουν ότι υπάρχει μία αόρατη σοφία πίσω από κάθε τι. Κατά συνέπεια όταν προκύπτουν μη αναμενόμενες εκπλήξεις, γνωρίζουν ότι οφείλουν να προσαρμοστούν γρήγορα στα όποια νέα δεδομένα. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν το γιατί, ξέρουν πως η απάντηση θα έρθει μετέπειτα.

Γνωρίζουν ότι η πληρότητα και η όποια επιτυχία είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ

Στον κόσμο των υψηλών ταχυτήτων που ζούμε, γνωρίζουν πως η άμεση απολαβή συνήθως είναι κάτι που τους πάει πίσω μακροπρόθεσμα. Παύουν να είναι σκλάβοι της ενώ την καλοδέχονται όταν υπάρχει σαν ένα μικρό ενεργειακό σνακ. Οι λεγόμενες μικρές επιτυχίες. Εκπαιδεύονται να κοιτάνε μακριά, και με συνεχή χαρά και πληρότητα να απολαμβάνουν το κάθε μονοπάτι. Είτε είναι λίγων μέτρων, είτε είναι σαν τον “δρόμο του Αγίου Ιακώβου”.

Εστιάζουν μόνο σε ότι μπορούν να ελέγξουν

Γνωρίζουν πολύ καλά την αποδοχή και έτσι βάζουν τις δυνάμεις τους μόνο σε ότι περνάει από το χέρι τους. Είναι πιστοί ακόλουθοι της εφαρμογής του “Θεέ μου χάρισέ μου την ηρεμία για να δεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ ν’ αλλάξω, το κουράγιο για ν’ αλλάξω τα πράγματα που μπορώ και τη σοφία για να μπορώ να διακρίνω τη διαφορά.” – Ρέινολντ Νίμπουρ. Γνωρίζοντας κάθε φωτεινό και σκοτεινό κομμάτι της ζωής, επιλέγουν πάντα να εστιάζουν στην θετικότητα, όχι από στρουθοκαμιλισμό, αλλά από συνειδητά ωφέλιμη επιλογή.

Αναλαμβάνουν πάντα την ευθύνη για ό,τι τους συμβαίνει

Η δύναμη σε αυτούς τους ανθρώπους είναι όλη μέσα τους. Δεν κατηγορούν κανέναν και τίποτα για ό,τι τους συμβαίνει. Κατανοούν, αναγνωρίζουν, αλλά πάντα γυρνάνε το ερώτημα μέσα τους: “Τι έχει αυτό να μου μάθει; Τι μπορούσα να κάνω διαφορετικά; Τι έχω μέσα μου που δεν εξυπηρετεί την πραγματικότητα και τους στόχους μου και μαγνήτισε αυτό τον άνθρωπο ή κατάσταση κοντά μου; Πως μπορώ να βελτιωθώ μέσα από αυτή την κατάσταση;”. Και έτσι, εξελίσσονται και προχωράνε συνεχώς.

Αποδέχονται τα σκοτεινά κομμάτια

Ο στόχος του κάθε ανθρώπου είναι η ευδαιμονία και η πληρότητα. Το σώμα βιολογικά ανταποκρίνεται θετικά σε αυτή την κατάσταση με υγεία, διαύγεια, νεότητα, ενέργεια. Άρα το σώμα μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό οδηγό ή δείκτη της ψυχής. Αποδέχονται κάθε σκοτεινό και αρνητικό τους κομμάτι, και το μετατρέπουν σαν πυξίδα στο τι πρέπει να αλλάξουν και να βελτιώσουν προκειμένου να μην υπάρχει μελλοντικά μέσα τους. Με αυτή την επίγνωση, μπορούν και αποδέχονται και των άλλων, που επιλεκτικά διατηρούν σε κοντινή τροχιά στη ζωή τους.

Είναι αυθεντικοί

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι η αλήθεια τους. Ακτινοβολούν σε κάθε έκφανση της ζωής την αλήθεια τους, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνουν ότι δεν είναι συμβατό με αυτήν, και να προσελκύουν ότι είναι. Δε τους ενδιαφέρει να ικανοποιούν τους πάντες, παρά μόνο να είναι αληθινοί. Ένας επιστημονικός όρος που σχετίζεται επίσης με αυτό λέγεται “θετικός εγωισμός”, και έχει να κάνει με το να φροντίζεις τον εαυτό σου χωρίς να βλάπτεις τους γύρω σου. Σε μεγάλη κλίμακα, αν όλοι φροντίσουν για αυτό, η κοινωνία αναβαθμίζεται (Νash equilibrium). Επίσης είναι υπέρμαχοι του δίκαιου, που σημαίνει ότι παίρνουν θέση και δεν παραμένουν σιωπηλοί.

Αντιμετωπίζουν θετικά την κάθε πρόκληση

Είτε είναι θέμα υγείας, σχέσης, εργασίας, οτιδήποτε, το “πρόγραμμα” που τρέχει μέσα τους είναι πως τα πάντα γίνονται για κάποιο λόγο και είναι μια ευκαιρία βελτίωσης. Δεν μένουν σε τίποτα αρνητικό, αλλά συνεχώς αναπλαισιώνουν.

Αγκαλιάζουν την αλλαγή

Γνωρίζουν ότι η μόνη σταθερά στον κόσμο είναι η αλλαγή. Ότι δεν εξελίσσεται σταδιακά πεθαίνει, ή μένει πίσω. Η χαρά και η ικανοποίηση, μετά την συνεχή ευγνωμοσύνη για το κάθε τώρα, έρχεται μόνο από την ανάπτυξη.

Ένα από τα αγαπημένα τους τραγούδια είναι το “My Way” του Σινάτρα

Γνωρίζουν πως δε χρειάζεται να ανακαλύψουν ξανά τον τροχό, και έτσι μαθαίνουν από τις καλύτερες πρακτικές των ανθρώπων που θεωρούν πρότυπα. Όμως, όταν βρουν αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένοι, μπαίνει στην άκρη η κάθε σειρήνα και ο κάθε “ειδήμων” και το κάνουν με τον δικό τους αυθεντικό τρόπο.

Δεν ζηλεύουν και δε φθονούν κανέναν

Σε αντίθεση με το ανέκδοτο του “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα”, χαίρονται με τις επιτυχίες των γύρω τους, και εστιάζουν στο τι μπορούν να μάθουν από αυτούς αλλά κυρίως στο πώς μπορούν να κάνουν καλύτερα αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένοι. Γνωρίζουν πως αν όλοι οι άνθρωποι το κάναν αυτό, θα ζούσαμε σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο. Έτσι, εστιάζουν στο δικό τους κομμάτι.

Επιλέγουν προσεκτικά τον κύκλο τους

Οι Δυνατοί και Αυθεντικοί άνθρωποι επιλέγουν με σοφία, με ποιους θα περάσουν τις λίγες ή πολλές στιγμές τους. Γνωρίζουν ότι η ενέργεια αλληλεπιδρά με ό,τι είναι κοντά είτε στο φυσικό περιβάλλον είτε στην σκέψη. Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής τους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε τοξική κατάσταση, που εκπέμπουν ανάλογα και που επιμένουν να ζουν στην αρνητικότητα χωρίς θέληση να μπουν σε έναν πιο ωφέλιμο και παραγωγικό κόσμο, δεν έχουν θέση κοντά τους. Ο ρεαλισμός είναι μια πολύ παρεξηγημένη έννοια. Μιας και τον ίδιο κόσμο, ο καθένας τον βιώνει υποκειμενικά σε μεγάλο βαθμό και εστιάζει σε ό,τι επιλέγει. Αυτή η επιλογή από επίγνωση είναι ψηλά στην ιεραρχία τους, οπότε δεν δέχονται συμβιβασμους για κανένα λόγο. Ούτε οικονομικά, ούτε συναισθηματικά. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα θα τους στοιχίσει πολύ περισσότερο σε σχέση με τον όποιο προσωρινό συμβιβασμό ή όποια προσωρινή κάλυψη κάποιας επιφανειακής ανάγκης.

Δεν εγκαταλείπουν

Γνωρίζουν ότι κάθε μονοπάτι έχει ευκολίες και δυσκολίες. Το όραμά τους δεν τους επιτρέπει να σταματήσουν. Ξέρουν όμως πότε πρέπει να ξεκουραστούν, και πότε να συνεχίσουν. Και δεν εγκαταλείπουν ποτέ ότι είναι αυθεντικό.

Κανένας δε τους χρωστάει τίποτα

Αυτοί οι άνθρωποι δεν περιμένουν τίποτα έξω από αυτούς. Δεν αναζητούν το χειροκρότημα, την τύχη, την αποδοχή, την κατανόηση. Αν έρθουν, είναι ευπρόσδεκτα. Όμως γνωρίζουν πως ότι καταφέρνουν, το καταφέρνουν από την δική τους θέληση και προσπάθεια.

Ζουν στο τώρα, με κλεφτές ματιές στο παρελθόν και στο μέλλον

Η ζωή είναι μια αλυσίδα στιγμών. Το παρελθόν τους αποτελεί μόνο αποθήκη εμπειριών, αναμνήσεων και μαθημάτων. Δεν σπαταλάνε χρόνο εκεί. Το μέλλον αποτελεί αποτέλεσμα των πολλαπλών τώρα τους, οπότε γνωρίζουν ότι ζώντας εκεί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να το απομακρύνουν. Έτσι, οι μόνες στιγμές που το παρατηρούν είναι για να βεβαιωθούν ότι προχωράνε προς την σωστή, δική τους κατεύθυνση, ή για να τραβήξουν ενέργεια από το αποτέλεσμα σε ένα δύσκολο τώρα τους.

Κόβουν ότι δεν λύνεται ή δεν τους εξυπηρετεί

Κάποια γιατί δεν χρειάζεται να απαντηθούν. Έναν άνθρωπο με αλλόκοτη συμπεριφορά δεν χρειάζεται να τον καταλάβεις. Μια κατάσταση που δεν σου ταιριάζει δεν χρειάζεται να την κάνεις με το ζόρι να σου ταιριάξει. Το κάθε κομμάτι παζλ μπαίνει σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν έχει θέση παντού. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν ποιοι είναι μέσα τους. Και όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, έτσι κι αυτοί, ό,τι ανώφελα δεν τιμάει τον περιορισμένο και αβέβαιο γραμμικό χρόνο ή την αυθεντικότητα, το κόβουν από την πραγματικότητά τους και προχωράνε.

Θέτουν όρια

Η ζωή συμβαίνει μέσα από αυτούς. Ξέρουν να λένε όχι και να φεύγουν από ότι δεν τους ταιριάζει. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα πουν “οι άλλοι”. Γιατί αυτοί οι “άλλοι” αν έχουν ισότιμη αξία ή είναι σε αντίστοιχα επίπεδα συνειδητότητας θα τους καταλάβουν και θα τους αποδεχτούν. Έτσι, θέτουν όρια, αλλά και ξέρουν να αποδέχονται τα όρια των άλλων.

Είναι ταπεινοί

Γνωρίζουν την δύναμή τους, αλλά δεν έχουν αλαζονεία. Ταπεινότητα δεν είναι να έχεις κάτω το κεφάλι, αλλά μπροστά. Αλαζονεία είναι να έχεις το κεφάλι πάνω και να κοιτάς τους άλλους διαμέσου της μύτης σου. Συνήθως έρχεται παρέα με ένα καλάμι, που αργά ή γρήγορα σπάει. Είναι ταπεινοί γιατί ξέρουν ότι είναι απλά μια έκφανση, ένα πρίσμα κάτι “άλλου”, μέσα από το οποίο εκδηλώνουν πραγματικότητα. Διατηρώντας αυτή την επίγνωση, διατηρούν και την όποια “σύνδεση” με τις όποιες “ευλογίες” την συνοδεύουν. Κι αν βιαστείς να απαντήσεις με το κλασσικό “ναι μεν αλλά”, περίμενε να δεις πως κλείνουν τα μάτια τους όλοι “αυτοί” στους οποίους εστιάζεις. “Μηδένα προ του τελους μακαριζε” – Σόλων.

Προσφέρουν

Αναζητούν ευκαιρίες είτε μέσω εθελοντισμού είτε με δωρεάν υπηρεσίες να προσφέρουν πίσω. Αναγνωρίζουν πως όταν δίνεις, γεμίζεις. Ασφαλώς πρέπει να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν τους, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν αυτή την επίγνωση, και έρχεται από την καρδιά τους. Ό,τι δεν έρχεται από την καρδιά αλλά από το μυαλό και το συμφέρον, αργά ή γρήγορα γίνεται μπούμερανγκ. Και συνήθως, αυτά γίνονται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, εκτός αν συμβαίνουν για διαφήμιση ή για να δείξουν το καλό παράδειγμα και να εμπνεύσουν. Το ένα δεν αναιρεί πάντα το άλλο.

Είναι ευγενικοί

Γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία με τον ήλιο και τον άνεμο. Και ξέρουν ότι ο Ήλιος μπορεί να λιώσει τον πάγο και από τις πιο παγωμένες καρδιές. Παράλληλα όμως, είναι και πολεμιστές εκεί που θα χρειαστεί.

Μαθαίνουν από τα λάθη τους και προχωράνε

Γνωρίζουν ότι η βαθιά μάθηση έρχεται μόνο από την εμπειρία, την δοκιμή και το βίωμα. Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχουν λάθη, μόνο μαθήματα. Με αυτό το σκεπτικό, εκεί που οι άλλοι κολλάνε και οδύρονται πάνω από το χυμένο γάλα, αυτοί οι άνθρωποι κατανοούν την ουσία πίσω από το κάθε τι, παίρνουν την μάθηση και προχωράνε. Δεν έχουν χρόνο για ανούσιες καθυστερήσεις, το όνειρό τους του περιμένει.

Κοιμούνται με ένα όνειρο

Στο τέλος κάθε μέρας η τελετή τους είναι συγκεκριμένη: Ανατροφοδότηση ημέρας, χαρά, μαθήματα, ευγνωμοσύνη, και όραμα. Έτσι, προγραμματίζουν την ψυχή τους για έναν ύπνο πληρότητας, το μυαλό τους για εστίαση και γαλήνη, και το σώμα τους για αναζωογόνηση.

Μπορείς κι εσύ να είσαι ένας από αυτούς. Ίσως είναι και ο λόγος που συγχρονικά διαβάζεις αυτό το κείμενο. Αρκεί να το επιλέξεις. Η επόμενη σελίδα του βιβλίου σου είναι κενή. Κι η πένα, είναι στο χέρι σου.

 

Έγραψε ο: Αθανάσιος Στεργίου

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης / Heroes Life Coaching

 

Διαβάστε επίσης


To Top