Επιλεγμένα Άρθρα

Το δέντρο των ευχών, μια εξαιρετική ιστορία του Όσσο

Το δέντρο των ευχών είναι μία από τις πιο γνωστές ιστορίες του Όσσο. Ο Όσσο ήταν ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς ηγέτες του 20ου αιώνα. Θεωρούνταν πνευματικός δάσκαλος παρά την σκληρή κριτική του για τον Μαχάτμα Γκάντι και για άλλους ηγέτες της εποχής του.

Ο Όσσο ήταν αναμφίβολα αμφιλεγόμενος χαρακτήρας. Οι άνθρωποι τον έβλεπαν ως ασυνήθιστο ομιλητή και μοναδικό στοχαστή. Ωστόσο πολλά σκάνδαλα που αφορούν τον Όσσο αμαυρώνουν την μνήμη του. Πολλοί τον θυμούνται για την τεράστια συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων του, για την απέλαση του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για το γεγονός πως 21 χώρες αρνήθηκαν να τον αφήσουν να εισέλθει εντός των συνόρων τους.

Για κάποιους ήταν ήρωας και για άλλους κακός. Ό, τι και αν πιστεύετε η αλήθεια είναι πως οι διδασκαλίες του είναι εύλογες. Ειρωνικό, αλλά ο ίδιος πιθανώς να παραβίασε πολλές από τις διδασκαλίες του κατά την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, οι ιστορίες και η σοφία του αξίζουν να παραμείνουν στην ιστορία. Η ιστορία για το δέντρο των ευχών, που θα μοιραστούμε σήμερα, δείχνει ότι ο Όσσο είχε το δώρο της μεγάλης σοφίας.

«Μην δίνεις πολλή προσοχή στον φόβο επειδή γίνεται αυτό-ύπνωση. Αν συνεχίσεις να επαναλαμβάνεις το ότι ζεις με φόβο, ότι η ζωή σου κυβερνάται από τον φόβο, τότε τον ενισχύεις». – Όσσο.

Το δέντρο των ευχών του Όσσο

Αυτή η ιστορία του Όσσο μιλά για την έννοια που έχουν για τον Παράδεισο οι Ινδουιστές. Πιστεύουν ότι η Eden είναι ένα μέρος γεμάτο με εντυπωσιακά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και τα δέντρα των ευχών. Αυτά τα δέντρα έχουν μαγικές δυνάμεις. Φαίνονται σαν συνηθισμένα δέντρα αλλά μπορούν να πραγματοποιήσουν αμέσως οτιδήποτε θελήσει ένας θνητός.

Η ιστορία λέει πως κάποτε ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε εμμονή με τα υλικά πράγματα. Είχε φτωχή πνευματική ζωή και αφιέρωνε όλο τον χρόνο και την ενέργεια του μόνο σε αυτά που βρισκόταν μπροστά του. Μια μέρα, ο άνθρωπος αυτός αποκοιμήθηκε και το πνεύμα του άρχισε να περιπλανιέται. Δεν έβγαζε νόημα το ότι αυτό συνέβαινε ενώ εκείνος ήταν ζωντανός αλλά είχε γίνει ένα λάθος στην φυσική τάξη των πραγμάτων. Έτσι, το πνεύμα του έφτασε στον κόσμο πέρα από αυτόν.

Ξαφνικά, το πνεύμα του έφτασε σε ένα σημείο που χωρίζονταν σε πολλές κατευθύνσεις. Δεν ήξερε ποια διαδρομή έπρεπε να διαλέξει, γι αυτό ακολούθησε την πιο κοντινή του. Αν και δεν το γνώριζε είχε επιλέξει σοφά. Το μονοπάτι αυτό οδηγούσε κατευθείαν στον παράδεισο.

Οι ευχές πραγματοποιούνται.

Όταν τελικά έφτασε, γοητεύτηκε από όλα όσα βρήκε στον μαγεμένο κήπο. Ήταν όμορφος, αλλά δεν είχε ιδέα ότι βρισκόταν στον παράδεισο. Συνεπώς, συμπεριφερόταν σαν να ήταν σε ένα συνηθισμένο μέρος. Περπάτησε για λίγο μέχρι να κουραστεί. Αποφάσισε να κοιμηθεί. Χωρίς να το συνειδητοποιήσει ξάπλωσε στους ρίζες ενός από τα δέντρα των ευχών. Μόλις βολεύτηκε, έπεσε σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησε, σκέφτηκε το πόσο πεινασμένος ήταν και είπε: «Θα ήθελα να έχω κάτι νόστιμο να φάω, πεινάω τόσο πολύ». Προς μεγάλη του έκπληξη, είδε τα πιο γευστικά φαγητά να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια του. Χωρίς να σκεφτεί για το πώς έγινε αυτό, άρχισε να τρώει. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να γεμίσει την κοιλιά του.

Όταν τελείωσε με το φαγητό, ένιωσε πως διψούσε. Και έπειτα είπε δυνατά: «Θα ήθελα να πιω κάτι, διψάω τόσο πολύ». Μόλις είχε τελειώσει την φράση του όταν εμφανίστηκε μπροστά του το πιο καλό κρασί. Το ήπιε αμέσως.

Ένα άσχημο τέλος.

Μόλις ξεδίψασε και δεν πεινούσε πλέον, συνειδητοποίησε ότι αυτό που συνέβαινε δεν ήταν φυσιολογικό. Άρχισε να υποπτεύεται πως κάτι παράξενο συμβαίνει. Φοβόταν. Και τότε είπε «Ονειρεύομαι ή τα φαντάσματα παίζουν μαζί μου;»

Μόλις το είπε αυτό, το δέντρο των ευχών πραγματοποίησε τα λόγια του. Ξαφνικά εμφανίστηκε ένα πλήθος φαντασμάτων που άρχισαν να τον κοροϊδεύουν και να τον περιγελούν. Εκείνος τρομοκρατήθηκε. Χωρίς να το σκεφτεί είπε «Είναι φρικτά! Σίγουρα θα με σκοτώσουν!»

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα φαντάσματα τον σκότωσαν. Όσο “ανόητη” και αν φαίνεται η ιστορία του Όσσο, έχει μια σημαντική αλήθεια. Η ιστορία αναφέρεται στην μαγεία των λέξεων. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο προσελκύουμε αυτά που θέλουμε. Έτσι, αν επιθυμείτε την ζωή σας κάπως συγκεκριμένα, η επιθυμία θα σας φέρει στην σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο φυσικά, αλλά αυτή είναι η αρχή. Με τα λόγια σας, διαμορφώνετε την συνείδηση και την θέληση σας. Γι αυτόν τον λόγο λοιπόν, παρόλο που είναι δύσκολο να το πιστέψετε, καταλήγετε να παίρνετε όλα όσα συμβαίνουν στο μυαλό σας.

© Η αναδημοσίευση περιεχομένου επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διαβάστε τους εδώ

Διαβάστε επίσης

To Top