Τροφή για σκέψη

Τίποτα δεν τυχαίνει απλά. Η ζωή σε οδηγεί εκεί που πρέπει


Κανένας δεν μπορεί να σου δώσει κάτι που δεν μπορείς να πάρεις. Ούτε μπορείς να δώσεις σε κάποιον αυτό που δεν μπορεί να πάρει.

Παράδοξο, αλλά είναι η αλήθεια. Όπου και να το εφαρμόσεις, ισχύει με μαθηματική ακρίβεια. Πες το θλιβερό, απαισιόδοξο ή ενθαρρυντικό και αισιόδοξο. Εξαρτάται από τη σκοπιά πάντα.

Και πόσο σπάνιο είναι όταν το “πάρε” και το “δώσε” κουμπώνουν. Αυτό που μπορείς να δώσεις να είναι ακριβώς αυτό που μπορεί ο άλλος να πάρει.

Αυτό που όμως μπορείς να δώσεις ή να σου δώσουν δεν ελέγχεται από μας ούτε από το τρόπο που γίνεται. Συχνά τυχαίνει ένας άνθρωπος ή κάποιο γεγονός, ακόμα και ένα τυχαίο αντικείμενο ή μια κουβέντα να μπορούν να σου δώσουν πολλά. Το φαινόμενο της πεταλούδας. Ίσως όχι αυτά που περίμενες ή αναζητούσες, αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Ή ίσως η αναζήτηση ενός πράγματος να ήταν καλά καμουφλαρισμένη κάτω από την αληθινή αναζήτηση.

Και όσο προχωράς, νομίζοντας ότι αυτό ήταν που έψαχνες, στην επόμενη γωνία να βρίσκεις αυτό που πραγματικά γύρευες. Ο ενθουσιασμός της αναζήτησης να σε κάνει να ξεπερνάς εμπόδια τα οποία να σε φέρνουν στο δρόμο όπου έπρεπε να περπατάς. Να φτάνεις σε σημείο που να μην θυμάσαι πως βρέθηκες στον δρόμο αυτό, αλλά να φτάσεις στον πιο σωστό προορισμό. Εκεί που ο προορισμός έχει γίνει αυτογνωσία, ανάσα, όνειρο. Εκεί που έπρεπε να είναι αρχικά η μόνη σου αληθινή αφετηρία.

Τίποτα τυχαίο δεν τυχαίνει απλά. Όλα συμβαίνουν για να βρεις αυτό για το οποίο έχεις έρθει στον κόσμο. Αυτό που συναντάει το είναι σου, αυτό που είσαι. Όταν συμβαίνει, το ξέρεις.

Η ζωή είναι μια αλυσίδα από κρίκους – γεγονότα που σε οδηγεί. Επειδή ήμαστε ενέργειες και η ενέργεια δεν χάνεται, μόνο μετατρέπεται. Έστω ξεκινώντας με λάθος προορισμό, αλλά καταλήγοντας στο σωστό. Έστω όταν ο δρόμος είναι μακρύς, κουραστικός ή γεμάτος με απότομες στροφές. Ακόμα και όταν υπάρχουν απώλειες ή κέρδη, που μπορεί να αποσπάσουν τη προσήλωσή σου.
Πάντα όμως βρίσκεις τον δρόμο.

Το χρωστούσες στον εαυτό σου. Μόνο τότε μπορείς να είσαι πλήρης. Όπου ο προορισμός σου σε φέρνει όπου έπρεπε να είναι μοναδική σου αφετηρία.

Έγραψε η Νίνα Ιβάνοβα

Διαβάστε επίσης


To Top