Σκέψεις - Απόψεις

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Πριν χρόνια (πάνω από 10), διάβασα για πρώτη φορά το βιβλίο του Og Mandino, “Ο Μεγαλύτερος Πωλητής στον Κόσμο”. Εξαιρετικό βιβλίο. Έχω μάθει τόσα πολλά και το έχω διαβάσει αρκετές δεκάδες φορές από τότε.

Ένα από τα πολλά που έμαθα από το βιβλίο είναι να μην θεωρώ τίποτα στη ζωή μου δεδομένο· είτε καλό είναι αυτό είτε κακό. Επίσης, έμαθα να εκτιμώ αυτά που έχω στη ζωή μου και να νιώθω ευγνώμων αλλά και να τα διαφυλάττω σαν κόρη οφθαλμού.

Θα ήθελα να παραθέσω μερικά αποσπάσματα από τα “χειρόγραφα” του βιβλίου, τα οποία παρέχουν δεκάδες ιδέες ικανές να μεταμορφώσουν τη ζωή σου!

Θα ζήσω τη σημερινή μέρα σαν να είναι η τελευταία μου.

Θα αποφύγω όσους “χαραμίζουν” το χρόνο τους. Θα αποφύγω την αναβολή και το χασομέρι με τη δράση, θα θάψω την αμφιβολία κάτω από την πίστη, θα κομματιάσω το φόβο με την αυτοπεποίθηση. Όπου υπάρχουν αργόσχολα στόματα δεν θα σταματώ ν’ακούσω, όπου υπάρχουν αργόσχολα χέρια δε θα κοντοστέκομαι. Όπου υπάρχουν αργόσχολα κορμιά δεν θα πηγαίνω. Από δω κι εμπρός ξέρω ότι “είμαι αργόσχολος” σημαίνει κλέβω φαγητό, ρούχα και ζεστασιά απ’ εκείνους που αγαπώ. Δεν είμαι κλέφτης. Είμαι άνθρωπος με αγάπη και σήμερα είναι η τελευταία μου ευκαιρία να αποδείξω την αγάπη και την καλοσύνη μου.

Θα ζήσω τη σημερινή μέρα σαν να είναι η τελευταία μου.

Τα σημερινά μου καθήκοντα θα τα επιτελέσω σήμερα. Σήμερα θα χαϊδέψω τα παιδιά μου όσο είναι μικρά· αύριο θα φύγουν, το ίδιο κι εγώ. Σήμερα θα αγκαλιάσω τη γυναίκα μου και θα τη φιλήσω γλυκά· αύριο θα φύγει, το ίδιο κι εγώ. Σήμερα θα βοηθήσω ένα φίλο που έχει ανάγκη· αύριο δε θα καλεί πια σε βοήθεια κι ούτε εγώ θα ακούσω το κάλεσμά μου. Σήμερα θα δώσω τον εαυτό μου θυσία στους άλλους και στη δουλειά· αύριο δεν θα έχω τίποτα να δώσω και δε θα υπάρχει τίποτα να πάρω.”

Και από το 7ο χειρόγραφο:

“Όλα τα γήινα πράγματα είναι στην πραγματικότητα παροδικά. Όταν η θλίψη βαραίνει την καρδιά μου, θα παρηγορώ τον εαυτό μου λέγοντας ότι θα περάσει κι αυτό. Όταν είμαι φουσκωμένος από τη χαρά της ευτυχίας, θα προειδοποιώ τον εαυτό μου πως κι αυτό θα περάσει. Όταν η φτώχεια με συνθλίβει, θα λέω στον εαυτό μου πως κι αυτό θα περάσει. Όταν είμαι χωμένος μέσα στα πλούτη, θα λέω στον εαυτό μου πως κι αυτό θα περάσει. Αφού όλα θα περάσουν, γιατί να με ανησυχούν σήμερα;”

Όχι, δεν έχω ανοσία στην ανησυχία, αλλά παίρνω συχνά τέτοιου είδους βιταμίνες για να ενισχύω το νοητικό αμυντικό μου σύστημα!

Αν είσαι ξεκάθαρος για το τι είναι σημαντικό για εσένα, τότε χρειάζεται να το προστατέψεις, αλλά και να το απολαύσεις όσο το έχεις, γιατί … όλα είναι παροδικά.

Αν θεωρήσεις κάτι δεδομένο, τότε ίσως δεν το αξίζεις.

Διεκδίκησε τα σημαντικά, αφιέρωσε το χρόνο και την ενέργειά σου, μόνο σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία. Όταν το κάνεις αυτό, θα δεις ότι όλα τα “μικροπράγματα” δεν αξίζουν καν το χρόνο και την προσοχή σου…και τότε αυτά τα μικροπράγματα θα αρχίσουν να εξαφανίζονται από τη ζωή σου.

Θεόδωρος Αραμπατζής – theo-coach.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

To Top