Ψυχολογία

Τεστ Rorschach: Το διάσημο τεστ προσωπικότητας στα ελληνικά


Το τεστ Rorschach αναδεικνεύει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας, το οποίο αναγνωρίζουν συνήθως όλοι οι άλλοι γύρω μας, εκτός από εμάς τους ίδιους.

Το τεστ Rorschach είναι το πιο διάσημο τεστ σχημάτων στον τομέα της ψυχολογίας και κατά κανόνα γίνεται μόνο σε άσπρο-μαύρο, δηλαδή με μαύρο μελάνι επάνω σε λευκό πλαίσιο. Μία μικρή παραλλαγή αυτού του τεστ είναι και το ακόλουθο, στο οποίο κυριαρχούν τα χρώματα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε κάθε φορά εκείνη την λέξη που περιγράφει καλύτερα το έγχρωμο σχέδιο που θα βλέπετε. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα δείτε ακριβώς την λέξη που σκεφτήκατε αμέσως, αλλά επιλέξτε εκείνη που πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που νιώσατε, ή σκεφτήκατε αντικρίζοντας το σχέδιο.

Και στο τέλος θα δείτε ποιο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας…

Πηγή:  iatropedia.gr 

Σημείωση: Σε καμία περίπτωση ένα τόσο πρόχειρο τεστ δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για δυσνόητα και περίπλοκα θέματα ψυχικής υγείας, όπως οι βαθύτερες εξηγήσεις για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου. Κάτι τέτοιο μπορεί να εκτιμηθεί μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Διαβάστε επίσης


To Top