Άρθρα για την υγεία

Τα οφέλη της αγκαλιάς στην υγεία μας!

Γράφει η Βίκυ Παπαϊωάννου, Ψυχολόγος

Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα αγγίγματος για να νιώσουμε τα ευεργετικά οφέλη της αγκαλιάς στην ψυχή και το σώμα μας!

Η αλήθεια είναι πως σήμερα, η αγκαλιά σαν πράξη είναι πολύ υποτιμημένη, καθώς πλήθος υλικών αγαθών συνήθως αντικαθιστούν τις πιο απλές εκδηλώσεις συναισθημάτων!

Πόσο καλά γνωρίζουμε όμως τα ευεργετικά οφέλη αυτής της απλής κίνησης;

1. Εκκρίνεται η ωκυτοκίνη, ορμόνη που εκκρίνεται με φυσικό τρόπο από το σώμα μας καθώς απολαμβάνουμε μια αγκαλιά, υπεύθυνη για το αίσθημα ευφορίας και θετικής ενέργειας του σώματος.

2. Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα: αφού με την ήπια πίεση στο στέρνο μας και το συναισθηματικό φορτίο που αυτή δημιουργεί, ενεργοποιεί τον θυμοειδή αδένα του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει και εξισορροπεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, υπεύθυνων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

3. Μειώνει το ‘’σωματικό’’ στρες καθώς εκκρίνεται λιγότερη κορτιζόλη στον οργανισμό μας, ορμόνη που αυξάνει την ένταση και την πίεση που νιώθει το σώμα σε καταστάσεις στρες και έλλειψης ψυχικής ηρεμίας.

4. Συμβάλει στην καλύτερη λειτουργίας της καρδιάς: αφού μειώνει τους γρήγορους παλμούς που την επιβαρύνουν, λειτουργώντας και σαν θεραπεία.

5. Μειώνει την αρτηριακή πίεση: η αίσθηση της αφής στο δέρμα ενεργοποιεί τα κύτταρα της πίεσης, που στέλνουν μήνυμα χαλάρωσης στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

6. Απαλύνει τον πόνο: χαλαρώνουν οι μύες και αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στους μαλακούς ιστούς.

7. Εκκρίνονται καλύτερα οι νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη, υπεύθυνοι για την μετάδοση πληροφοριών άγχους και ευφορίας στον εγκέφαλο, ρυθμιστές των συναισθημάτων και παράγοντες ψυχικών διαταραχών.

8. Συμβάλει στην ψυχοκινητική εξέλιξη, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των παιδιών, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

9. Μειώνει συναίσθημα της μοναξιάς.

10. Απομακρύνει το αίσθημα του φόβου.

11. Μειώνει την καταθλιπτική διάθεση και τα αρνητικά συναισθήματα.

12. Ενισχύει την εγγύτητα και συναισθηματική ζεστασιά στις σχέσεις, βελτιώνοντας τες.

13. Συμβάλει στην αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας.

14 Μας μαθαίνει την ανταποδοτικότητα.

Με όλα αυτά τα ευεργετικά οφέλη για την σημαντική και ψυχική υγεία μας… την επόμενη φορά που θελήσει κάποιος να σας αγκαλιάσει, ανταποκριθείτε και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο τι νιώσατε και τι σκεφτήκατε… θα εκπλαγείτε… αρκεί να αφεθείτε!

ΤiΨs: Μια αγκαλιά μπορεί να είναι τόσο ‘’σφιχτή’’… που να κολλήσει όλα τα ‘’σπασμένα’’ κομμάτια μας…

Η Βίκυ Παπαϊωάννου είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει εκπαιδευτεί ως Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια στην ΕΨΥΘΕ – Πειραϊκό Ινστιτούτο Συνθετικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας. Τώρα μετεκπαιδεύεται στο πρόγραμμα ‘’ Κλινικής Ψυχοπαθολογίας «Παναγιώτης Ουλής»’’ του Αιγηνητείου Νοσοκομείου, καθώς και στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, σε θέματα κατάθλιψης εφήβων, διαταραχές λόγου και επικοινωνίας παιδιών, κακοποίησης, διαταραχές προσωπικότητας εφήβων, αυτισμό παιδιών, χρήση ουσιών από εφήβους αλλά και παρέμβασης στην οικογένεια.

post4life.gr 

Διαβάστε επίσης

To Top