Τρόπος ζωής

Τα μυστικά των ψυχικά δυνατών ανθρώπων

Image From Ben Goossens

Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Τι κάνουν διαφορετικά αυτοί που ξέρουν να αντέχουν στα δύσκολα.
– Γιατί είναι στο χέρι σου να το κάνεις και εσύ, από σήμερα κιόλας.


Χώρισες ή περνάς ερωτική απογοήτευση; Έχασες τη δουλειά σου ή η επιχείρησή σου έχει πάρει την κατιούσα; Βρέθηκες σε οικονομικό αδιέξοδο ή είσαι αντιμέτωπος με πρόβλημα υγείας; Η ζωή είναι ωραία, αλλά είναι και δύσκολη. Και οι δυσκολίες αποτελούν, είτε σου αρέσει είτε όχι, μέρος της. Όμως την ίδια ώρα που κάποιοι αφήνουν τις όποιες δυσκολίες να τους ρίξουν στο πάτωμα και αναζητούν απεγνωσμένα το χέρι που θα τους σηκώσει, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να βαδίζουν με ψυχραιμία στον δρόμο μετ’ εμποδίων. Είναι αυτοί οι λίγοι που θαυμάζουν οι πολλοί. Οι λεγόμενοι ψυχικά δυνατοί.

Τι κάνουν διαφορετικά οι ψυχικά δυνατοί

Όταν κάτι πάει στραβά, έχεις δύο επιλογές, εξηγεί η καθηγήτρια ψυχολογίας του περίφημου University of Pennsylvania Angela Duckworth: «Είτε προσπαθείς να ξεπεράσεις το εμπόδιο και ωριμάζεις και δυναμώνεις μέσα από αυτή την προσπάθεια ή το αφήνεις να σε χτυπήσει, να σε αποδυναμώσει, να σε συντρίψει. Τι από τα δύο θα επιλέξεις, λοιπόν, κάθε φορά που χρειάζεται να κολυμπήσεις στα βαθιά για να μην πνιγείς;

Επειδή εμπιστεύομαι την ευστροφία σου και θεωρώ ότι σίγουρα θα επιλέξεις το δεύτερο, σου έχω νέα! Μπορείς – ακόμα κι αν θεωρείς τον εαυτό σου αδύναμο απέναντι σε μία άσχημη κατάσταση- να μάθεις να αντιμετωπίζεις τα πράγματα όπως εκείνοι: οι ψυχικά δυνατοί! Πώς; Με μικρές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τη ζωή και τις καταστάσεις γύρω σου μπορείς να ανακαλύψεις την εσωτερική δύναμη που κρύβεις μέσα σου. Αρκεί να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις (και κάνεις) τα πράγματα όπως αυτοί.

1.Αποδέχονται ότι δεν υπάρχει τέλεια ζωή

Γνωρίζουν ή έχουν αποδεχτεί ότι στη ζωή πάντα θα υπάρχουν προβλήματα ή μελανά σημεία που προβληματίζουν ή δυσκολεύουν και καταλαβαίνουν ότι είναι ουσιαστικά αδύνατον όλα να πηγαίνουν ρολόι ή να είναι τέλεια ή όπως θα θέλαμε.

2.Αναλαμβάνουν δράση

Με λίγα λόγια δεν είναι απλοί παρατηρητές των αρνητικών γεγονότων, καταστάσεων ή προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. Ούτε τα αντιμετωπίζουν με παθητικότητα. Προσπαθούν να βρουν λύσεις, αναζητούν τρόπους ανακούφισης ή ενδυνάμωσης και υγιείς διεξόδους και πάνω από όλα αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους. Κάθε ψυχικά δυνατός, βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι ουσιαστικά ο μόνος που μπορεί να του δώσει δύναμη και οφείλει να τον φροντίσει είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

3.Διατηρούν τις συνήθειές τους

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπουν σε ένα πρόβλημα να τους αποσυντονίσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη διατηρήσουν έστω κι ένα στοιχειώδες πρόγραμμα στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους.

4.Χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους

Οι ψυχικά δυνατοί θέλουν και επιδιώκουν τη μοναξιά στα δύσκολα, όχι όμως την απομόνωση. Γνωρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να περνούν χρόνο μόνοι για να σκεφτούν και να ανασυγκροτηθούν.

5.Δεν ξεσπούν… αντιδρούν

Όταν νιώθουν ότι πιέζονται και θεωρούν ότι υπάρχει τρόπος να αλλάξει κάτι, δε διστάζουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τα θέλω και τις επιθυμίες τους, αναζητώντας αλλαγές – έστω και μικρές – που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η διαφορά είναι ότι γνωρίζουν πώς να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο κι όχι με φωνές ή ξεσπάσματα.

6.Εστιάζουν στο γιατί

Αν δώσεις την απάντηση στο γιατί συμβαίνει κάτι αρνητικό, είναι πολύ πιθανό να βρεις και τη λύση στο πρόβλημα. Αν αποκωδικοποιήσεις τι κάνεις λάθος με αποτέλεσμα να βρεθείς εγκλωβισμένος σε μια προβληματική κατάσταση, είναι πιο πιθανό να προβείς σε διορθωτικές κινήσεις. Με λίγα λόγια, είναι πιο εύκολο να διορθώσεις ό,τι πηγαίνει στραβά, αν ξέρεις ποιος είναι ο λόγος που πηγαίνει στραβά.

7.Παρατηρούν τη διαδρομή

Αντί να εύχονται να τελειώσει η ανηφόρα ή η κούρσα στον δρόμο μετ’ εμποδίων, αφουγκράζονται στο τι έχει να τους διδάξει η όλη εμπειρία. Δεν εστιάζουν επομένως στα εμπόδια της διαδρομής, αλλά στην ίδια τη διαδρομή, ακόμα κι αν είναι δύσκολη.

8.Έχουν λίγο παραπάνω πείσμα

Με λίγα λόγια, δεν το βάζουν κάτω… Συνεχίζουν να προσπαθούν, άσχετα με το τι θα επιτύχουν και σε τι βαθμό θα τα καταφέρουν. Η αποτυχία δεν τους τρομάζει γιατί ξέρουν να τη διαχειριστούν. Κάθε ξημέρωμα ισοδυναμεί για αυτούς με μία νέα ευκαιρία για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

9.Δημιουργούν ευκαιρίες

Δεν περιμένουν παθητικά, δηλαδή να συμβούν πράγματα από μόνα τους. Επιδιώκουν αλλαγές, προβαίνουν σε βελτιώσεις, κυνηγούν ευκαιρίες και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να γίνει η καθημερινότητα τους καλύτερη, ακόμα κι εν μέσω δύσκολων καταστάσεων.

10.Δεν πιστεύουν στην τύχη

Κανένας ψυχικά δυνατός δεν θεωρεί ότι για ό,τι συμβαίνει στη ζωή του ευθύνεται μια καλή ή κακή τύχη. Ο βασικός πυρήνας της σκέψης του και της ψυχικής του δύναμης είναι η πεποίθηση ότι ο καθένας φτιάχνει μόνος του την τύχη του. Ένας ψυχικά δυνατός κατά βάθος πιστεύει πως, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να πάνε καλύτερα.

11.Εκτιμούν τις μικρές νίκες

Κάθε σημείο βελτίωσης εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης ισοδυναμεί για εκείνους με μια μικρή νίκη. Και κάθε θετική εξέλιξη, ακόμα κι αν είναι φαινομενικά ασήμαντη, αποτελεί γι’ αυτούς πηγή δύναμης.

12.Δεν φοβούνται τα αρνητικά συναισθήματα

Δεν επιτρέπουν όμως να γίνουν και έρμαιό τους. Δεν απωθούν ή προσπερνούν επομένως συναισθήματα όπως η λύπη, ο φόβος, η απογοήτευση. Επιτρέπουν στον εαυτό τους να τα νιώσει. Δεν επιτρέπουν όμως σε αυτά να τους οδηγήσουν στο σημείο όπου μπορεί να χάσουν τον έλεγχο.

13.Παίρνουν το τιμόνι

Επιδιώκουν δηλαδή να παίρνουν πρωτοβουλίες, χωρίς να περιμένουν παθητικά από άλλους να βρουν λύσεις ή να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

14.Ζητούν βοήθεια

Πρόσεξέ το αυτό, επειδή είναι διαφορετικό από το να περιμένεις βοήθεια και λύσεις μόνο από τους άλλους. Οι ψυχικά δυνατοί δεν διστάζουν να συμβουλευτούν έναν ειδικό για το πρόβλημα που αντιμετωπίσουν ή να ζητήσουν υποστήριξη και βοήθεια από φίλους, συγγενείς, συντρόφους, συναδέλφους. Η δράση όμως προέρχεται από τους ίδιους, όχι από τους άλλους.

15.Το αφήνουν να περάσει

Σε στιγμές δυσκολίας κάνουν υπομονή αντί να γκρινιάζουν. Δεν υπομένουν. Απλά αντέχουν. Επειδή γνωρίζουν ότι ένα πρόβλημα και μια δύσκολη κατάσταση το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κρατήσει για πάντα. Και έχουν την υπομονή να περιμένουν να περάσει από το να βυθιστούν στην απελπισία, αφού βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι το πέρασμα του χρόνου είναι σύμμαχος.

Φλώρα Κασσαβέτη, Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

Πηγή: thriveglobal.gr

Διαβάστε επίσης


To Top