Εναλλακτικά άρθρα

Τα λόγια μας κυριολεκτικά αλλάζουν τον εγκέφαλο οπότε μίλα με προσοχή και αγάπη

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς συχνά δεν σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε, έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στους ανθρώπους γύρω μας αλλά και στον εαυτό μας. Φυσικά, ο κόσμος της έρευνας αυτού του είδους είναι περίπλοκος αλλά είναι αρκετά σαφές πως η υπερβολική αρνητικότητα μπορεί αν επηρεάσει τον ίδιο τον εγκέφαλο σου.

Στο βιβλίο τους «Wοrds Can Change Yοur Brain», ο Αndrew Νewberg, ένας νευροεπιστήμονας και ο Μαρκ Ρομπέρ Ουάλντμαν εξηγούν όσο πιο λεπτομερώς μπορούν πως τα πράγματα που λέμε μπορούν να επηρεάσουν το μυαλό μας. Γράφουν πως μόνο μία λέξη μπορεί να επηρεάσει την έκφραση γονιδίων που ρυθμίζουν το στρες και σε σωματικό σε συναισθηματικό επίπεδο, κάτι που ισχύει. Όσο πιο θετικοί είμαστε, τόσο λιγότερο αγχωμένοι γινόμαστε.

Έγραψαν τα παρακάτω:

«Διατηρώντας μια θετική και αισιόδοξη (λέξη) στο μυαλό σας, διεγείρετε την δραστηριότητα του μετωπιαίου λοβού. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει ειδικά γλωσσικά κέντρα που συνδέονται άμεσα με τον κινητικό φλοιό που είναι υπεύθυνος για την δραστηριοποίηση σας. Και όπως έδειξε η έρευνα μας, όσο περισσότερο εστιάζετε στα θετικά λόγια, τόσο πιο πολύ αρχίζετε να επηρεάζετε και άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Οι λειτουργίες στον βρεγματικό λοβό αρχίζουν να αλλάζουν, πράγμα που αλλάζει την αντίληψη σας για τον εαυτό σας και για τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδράτε. Μια θετική άποψη για τον εαυτό σας σας κάνει να βλέπετε το καλό στους άλλου ενώ μια αρνητική εικόνα του σας γεμίζει με υποψίες και αμφιβολίες. Με την πάροδο του χρόνου η δομή του θαλάμου σας θα αλλάξει ως αντίδραση στα συνειδητά λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Πιστεύουμε ότι οι θαλαμικές αλλαγές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.»

Μια μελέτη του 2013 απέδειξε ακριβώς αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε έχει την δύναμη να αναδιαμορφώσει κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και μέσα από αυτό «αλλάζουμε τον εγκέφαλο μας». Η προοπτική που έχετε για την ζωή μπορεί να σας κάνει να την αγαπήσετε ή να μισήσετε τα πάντα. Νιώσατε ποτέ λες και έχετε ένα κόμπο στο στομάχι; Όλοι το έχουμε αισθανθεί σε κάποιο σημείο της ζωής μας και ενώ μας αρέσει ή όχι να το παραδεχόμαστε είναι η απόδειξη ότι τα λόγια είναι πολύ πιο ισχυρά από όσο τείνουμε να αποκαλύπτουμε.

Με το να σκέφτεστε αρνητικές έννοιες και σκέψεις τους δίνετε δύναμη να φέρουν περισσότερο φόβο και άγχος στην ζωή σας. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείτε θυμωμένα ή αρνητικά λόγια γενικά, τόσο περισσότερο προειδοποιητικά μηνύματα θα στέλνονται στο μυαλό σας. Αν αντιδράσετε υπερβολικά σε κάτι, στο τέλος θα φρικάρετε αλλά αν το αντιμετωπίσετε με λογική όλα θα κυλήσουν πολύ πιο ομαλά, έτσι;

Μέσω της επικοινωνίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους δεσμούς με τους γύρω μας, να ευθυγραμμίσουμε το μυαλό μας και να δουλέψουμε καλύτερα. Αν μιλάτε με αρνητικό ή θετικό τρόπο συνεχώς, τελικά θα συμβούν κάποιες αλλαγές στον θάλαμο σας. Ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο θα αλλάξει. Οι λέξεις που χρησιμοποιείτε και αυτές που επιτρέπετε στους γύρω σας να χρησιμοποιούν μπορούν και θα αρχίσουν κυριολεκτικά να φιλτράρουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τα πράγματα.

Σε μελέτη που πραγματοποίησε η Pοsitive Psychοlogy πήρε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ηλικίας 35-54 ετών και τους ζήτησε να γράφουν κάθε βράδυ τρία πράγματα που περνούσαν από το μυαλό τους την ημέρα. Στην διάρκεια τριών μηνών, το έκαναν καθημερινά και διαπίστωσαν αύξηση της ευτυχίας. Ακόμα και όταν σταμάτησε το πείραμα, αυτοί οι άνθρωποι εξακολούθησαν να βλέπουν τα οφέλη στην διάθεση τους και σκέφτονταν θετικές ιδέες και συναισθήματα επειδή κατάφεραν κυριολεκτικά να «αλλάξουν τον εγκέφαλο τους».

Τα θετικά λόγια πραγματικά κινητοποιούν τα κινητικά κέντρα με μεγάλη ταχύτητα. Το να βλέπεις περισσότερο την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων δεν είναι συνήθως κακή ιδέα.

Στο Sharp Brains γράφτηκε το παρακάτω σχετικά με το θέμα:

«Σύμφωνα με την Sonja Lyubomirsky, μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες του κόσμου για την ευτυχία, αν θέλετε να αναπτύξετε μια μακρόχρονη ικανοποίηση, πρέπει να κάνετε τακτικά θετικές σκέψεις για τον εαυτό σας, να μοιράζεστε τα ευχάριστα γεγονότα με τους άλλους και να απολαμβάνετε κάθε θετική εμπειρία της ζωής σας. Αν χρησιμοποιήσετε την γλώσσα σας- τους εσωτερικούς διαλόγους και τις συνομιλίες σας με τους άλλους, τις λέξεις, την ομιλία σας- για να καθιερώσετε την αισιοδοξία και την θετικότητα, θα βρείτε πως κινείστε σε μια πορεία που πραγματικά θα βελτιώσει την ζωή σας.

Μπορεί η θετική σκέψη να πάει και πιο μακριά; Ναι, αν χρησιμοποιήσετε την υπερβολή. Κάποιοι μπορεί να είναι δύσπιστοι επειδή υπερβολική χρήση ακραίων θετικών λέξεων στην ομιλία ή στον γραπτό λόγο μπορεί να είναι σημάδι ότι είστε παραπλανητικοί. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στις επιχειρήσεις καις στις διαφημίσεις και μας επηρεάζει. Είναι μια φυσική λειτουργία του εγκεφάλου που είναι ειδικά σχεδιασμένη να αναζητά την ανεντιμότητα στο πρόσωπο κάποιου ή στον τόνο της φωνής του. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα επικοινωνίας είναι να είστε θετικοί αλλά ειλικρινείς. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε για τον εαυτό σας, γιατί αν πραγματικά πιστεύετε στο προϊόν ή στην υπηρεσία που προσφέρετε- αν τα λόγια σας είναι αυθεντικά, το άλλο άτομο θα μπορέσει να διαισθανθεί την γνησιότητα από τα μη-λεκτικά σημάδια που δίνετε.»

Πρέπει οπωσδήποτε να αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε πριν μιλήσουμε. Η δύναμη των λέξεων δεν είναι κάτι που μπορούμε να αρνηθούμε.

L.C.

Διαβάστε επίσης

To Top