Αύρα - Ενέργειες

Τα 6 σημαντικότερα πράγματα που ΔΕΝ γνωρίζετε για τα Τσάκρα

Tα τελευταία 100 χρόνια, η θεωρία των τσάκρα έχει τεράστια απήχηση στον Δυτικό άνθρωπο – ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεωρία της γιόγκικης παράδοσης. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες θεωρίες που προέρχονται από Σανσκριτικές πηγές, ο Δυτικός άνθρωπος δεν έχει κατανοήσει την αυθεντική σημασία των τσάκρα – άλλωστε, στη Δύση δεν υπάρχουν πολλά άτομα με ουσιαστική κατάρτιση σε αυτές τις πηγές.  Στόχος αυτού του άρθρου είναι να αποκαταστήσει αυτό το ζήτημα.

Κατ’ αρχήν, να διευκρινίσω ότι με το «Δυτικός» δεν εννοώ μόνο τον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό πολιτισμό, αλλά και τις όψεις του Ινδικού πολιτισμού που επηρεάζονται από την Ευρώπη και την Αμερική. Επειδή, τρεχόντως, σχεδόν όλες οι μορφές γιόγκα στην Ινδία επηρεάζονται από τον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό πολιτισμό, όποτε χρησιμοποιώ τον όρο «Δυτικός», αυτό περιλαμβάνει και όλες τις σύγχρονες γιόγκικες διδασκαλίες της Ινδίας που κυκλοφορούν στην Αγγλική γλώσσα.

Εν πολλοίς, η Δυτική γιόγκα αδυνατεί να κατανοήσει την αυθεντική σημασία των τσάκρα

Βιβλία όπως το διάσημο  Wheels of Life  της Anodea Judith, δεν έχουν καμία σχέση με την γιόγκικη φιλοσοφία – μάλλον αφορούν περισσότερο στον Δυτικό αποκρυφισμό, βάσει τριών κύριων πηγών:

 • Τα πρώτα έργα του Δυτικού αποκρυφισμού που δανείζονται Σανσκριτικούς όρους χωρίς να τους κατανοούν ουσιαστικά (όπως το βιβλίο The Chakras του θεοσοφιστή C.W. Leadbeater, 1927)
 • Την ανεπαρκή μετάφραση έργων του John Woodroffe, η οποία έγινε το 1918 και αφορούσε σε σανσκριτικά κείμενα για τα τσάκρα του 1577
 • Βιβλία για την γιόγκα γραμμένα τον 20ο αιώνα από Ινδούς γκουρού, που βασίζονται κι αυτά στις πηγές 1 και 2.

Βιβλία για την αυθεντική ερμηνεία των τσάκρα που βασίζονται σε πρωτότυπες Σανσκριτικές πηγές, συναντάμε μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο.

«Και τι σημασία έχει;», λένε οι γιόγκι. «Έχω ωφεληθεί τόσο πολύ από το βιβλίο της Anodea Judith και τα συναφή – μη μου τα χαλάς τώρα!» Εγώ θα σας πω δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι όταν ένας Δυτικός συγγραφέας για τα τσάκρα σας λέει ότι παρουσιάζει αρχαίες διδασκαλίες, ψεύδεται. Βέβαια, δεν το γνωρίζει, διότι δεν είναι σε θέση να ανατρέξει σε πρωτότυπες πηγές, μιας και δεν ξέρει ανάγνωση της Σανσκριτικής γλώσσας. Το δεύτερο είναι ότι εγώ θα σας μιλήσω για τις αυθεντικές γιόγκικες ερμηνείες. Φυσικά, μόνο εσείς θα κρίνετε τι σας οφελεί. Δεν ισχυρίζομαι πως ότι είναι αρχαιότερο είναι και καλύτερο. Μιας και είμαι Σανσκριτολόγος και εξασκούμαι στον διαλογισμό, προτιμώ τα παραδοσιακά πράγματα. Ούτε προσπαθώ να απαξιώσω τον Δυτικό αποκρυφισμό. Απλά προσεγγίζω την ιστορική αλήθεια. Γι’ αυτό και τώρα θα μιλήσω για την ειδικότητά μου:

Τα έξι βασικά γεγονότα για τα τσάκρα, που οι σύγχρονοι γιόγκι αγνοούν  

 1. Στην παράδοση δεν υπάρχει μόνο ένα σύστημα Τσάκρα, αλλά πολλά

Πάρα πολλά! Η θεωρία για το λεπτοφυές σώμα και για τα ενεργειακά του κέντρα που καλούνται «τσάκρα» (orpadmas, ādhāras, lakṣyas, etc.) προέρχεται από την παράδοση της Τάντρα Γιόγκα, η οποία άνθισε κατά το 600-1300 μ.Χ., και είναι ακόμα ζωντανή. Κατά την ώριμη περίοδο της Ταντρικής Γιόγκα (περί το 900 μ.Χ), κάθε κλάδος της παράδοσης ενστερνιζόταν ένα διαφορετικό μοντέλο των τσάκρα, ενώ ορισμένοι κλάδοι ασπάζονταν πάνω από ένα. Διδάσκονταν δίκτυα με πέντε, έξι, επτά, εννέα, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι ένα τσάκρα, ανάλογα με την σχολή. Το μοντέλο των επτά (ουσιαστικά των 6 + 1) τσάκρα που επικράτησε στην Δύση, είναι απλώς ένα από τα πολλά, και αναδείχθηκε τον 16ο αιώνα.

Ξέρω τι σκέφτεστε. Ποιο μοντέλο είναι το σωστό; Πόσα τσάκρα υπάρχουν; Και αυτό αναδεικνύει την πρώτη σοβαρή παρερμηνεία. Τα τσάκρα δεν είναι σαν τα όργανα του βιολογικού μας σώματος. Δεν αποτελούν απτές δομές που μπορούν να μελετηθούν από τους γιατρούς, όπως π.χ. τα νευρικά πλέγματα. Το ενεργειακό σώμα είναι κάτι ιδιαίτερα ρευστό – άλλωστε είναι μη-υλικό και μη αντιληπτό από τις αισθήσεις. Το ενεργειακό σώμα μπορεί να φέρει οποιονδήποτε αριθμό ενεργειακών κέντρων, ανάλογα με το άτομο και την γιόγκικη πρακτική που εφαρμόζει.

Παρεμπιπτόντως, υπάρχουν ορισμένα κέντρα που ανευρίσκονται σε όλα τα μοντέλα – ιδίως τσάκρα στην κάτω κοιλιακή χώρα, την καρδιά και την κορυφή του κρανίου. Άλλωστε, σε αυτές τις περιοχές όλοι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθηματικά και πνευματικά φαινόμενα. Ωστόσο, πέρα από αυτά, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στα μοντέλα της παραδοσιακής βιβλιογραφίας. Κανένας δεν είναι πιο σωστός από τον άλλον – απλώς υπάρχουν διδασκαλίες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα μοντέλα. Π.χ., αν η πρακτική σας βασίζεται στα 5 στοιχεία, το μοντέλο στο οποίο βασίζεται θα περιέχει 5 τσάκρα. Αν βασίζεται στην ενσωμάτωση της δόνησης 6 διαφορετικών θεοτήτων, θα εμπεριέχει 6 τσάκρα. Κατανοητό; Ωστόσο, αυτή η τόσο σημαντική πληροφορία δεν είναι γνωστή στην Δυτική γιόγκα.

Και μόλις ξύσαμε λιγάκι την επιφάνεια. Τα καλύτερα έρχονται.

 1. Τα μοντέλα των Τσάκρα είναι ρυθμιστικά, όχι περιγραφικά

Αυτό είναι το σημείο-κλειδί. Οι Αγγλικές πηγές παρουσιάζουν το μοντέλο των τσάκρα ως αντικειμενικό γεγονός, χρησιμοποιώντας περιγραφική γλώσσα (π.χ. το  mūlādhāra chakra βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής στήλης, και έχει τέσσερα πέταλα). Ωστόσο, η πλειονότητα των Σανσκριτικών πηγών δεν παρουσιάζει «αντικειμενικά» γεγονότα, αλλά γιόγκικες πρακτικές.  Ο μαθητής καλείται να οραματιστεί ένα αντικείμενο αποτελούμενο από χρωματιστό φως – π.χ. ένα νούφαρο ή έναν περιστρεφόμενο τροχό – σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος, κι έπειτα να επαναλάβει ένα μάντρα, με συγκεκριμένο στόχο. Όταν το εμπεδώσουμε, το #1 παραπάνω γίνεται πιο κατανοητό. Τα κείμενα απλώς δίνουν οδηγίες για την επίτευξη ενός στόχου, με μυστικιστικά μέσα. Έτσι, το Σανσκριτικό κείμενο που λέει «…ένα νούφαρο με τέσσερα πέταλα…» εννοεί «ο γιόγκι καλείται να διαλογιστεί σε ένα νούφαρο με τέσσερα πέταλα». Ανατρέξτε στο #5 για περισσότερα.

 1. Οι ψυχολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τα Τσάκρα είναι ανιγώς σύγχρονες και δυτικές

Σε πάρα πολλές ιστοσελίδες και βιβλία διαβάζουμε ότι το mūlādhāra τσάκρα συσχετίζεται με την θέληση και την αυτοεκτίμηση. Ο ενημερωμένος γιόγκι θα πρέπει να ξέρει ότι αυτού του τύπου οι συσχετισμοί αποτελούν Δυτικές ερμηνείες, οι οποίες ξεκινούν από τον Γιούνγκ. Ενδεχομένως, αυτοί οι συσχετισμοί αναπαριστούν εμπειρικές πραγματικότητες για κάποιους, και δεν υφίστανται σε καμία Σανσκριτική πηγή. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση – το μοντέλο των 10 τσάκρα για τους γιόγκι μουσικούς. Ωστόσο, στο μοντέλο του 13ου αιώνα, δεν συναντάμε κανένα τσάκρα που να συνδέεται με συγκεκριμένα συναισθήματα. Αντιθέτως, κάθε πέταλο κάθε νούφαρου συνδέεται με ένα διαφορετικό συναίσθημα. Δεν υπάρχει κανένα μοτίβο βάσει του οποίου θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια «ταμπέλα» για ένα τσάκρα.

Σχεδόν κανένας συσχετισμός της Anodea Judith δεν προέρχεται από Ινδικές πηγές. Η Judith μας λέει ότι κάθε τσάκρα συνδέεται με συγκεκριμένους αδένες, βιολογικές λειτουργίες, τροφές, ορυκτά, βότανα, πλανήτες, γιόγκικες πρακτικές, χαρτί της τράπουλας Ταρό, sephira του Ιουδαϊκού μυστικισμού (!) και αρχάγγελο του Χριστιανισμού (!!). Τίποτα από αυτά δεν ανευρίσκεται στις παραδοσιακές πηγές. Η Judith ή οι δάσκαλοί της, τα επινόησαν βάσει υποτιθέμενων ομοιοτήτων. Τα ίδια ισχύουν και για τους κρυστάλλους και τα αιθέρια έλαια που υποτίθεται ότι αντισοιχούν στα τσάκρα. Να επισημάνω ότι η Judith δεν αναφέρει πληροφορίες από πρωτότυπες Σανσκριτικές πηγές (την Ṣhat-cakra-nirūpaṇa) κάτω από την περιγραφή του κάθε τσάκρα. Επίσης, να επισημάνω ότι η Judith είναι ένα αξιαγάπητο άτομο, και το έργο της έχει ωφελήσει πολλούς. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί της.

Δεν λέω ότι τοποθετώντας έναν κρύσταλλο στην κοιλιά σας, και φανταστείτε ότι εξαγνίζει το manipura τσάκρα σας, εφόσον έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν θα νιώσετε καλύτερα. Μπορεί και να ωφεληθείτε, μπορεί και όχι. Παρότι αυτή η πρακτική σαφώς και δεν είναι παραδοσιακή, και δεν έχει επαληθευτεί στο πέρασμα του χρόνου (αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της παράδοσης), τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Ωστόσο, θεωρώ ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι αν μια πρακτική εφαρμόζεται επί μερικές δεκαετίες ή επί αιώνες. Αν μια πρακτική έχει αξία, τότε ποιος ο λόγος να περιβληθεί με ψέματα;

 1. Το δημοφιλές σύστημα των 7 Τσάκρα δεν προέρχεται από γραφές, αλλά από πραγματεία του 1577

Το μοντέλο των τσάκρα που ακολουθούν οι Δυτικοί γιόγκι, προέρχεται από ένα Σανσκριτικό κείμενο κάποιου Pūrṇānanda Yati. Ολοκλήρωσε το έργο του Ṣhaṭ-chakra-nirūpaṇa ή Ερμηνεία των Έξι Τσάκρα – ουσιαστικά το 6ο κεφάλαιο μιας ευρύτερης δουλειάς – το 1577.

Σε ένα κείμενο του 13ου αιώνα – το  Śāradā-tilaka (Κόσμημα της Σαρασβάτι) συναντάμε μια απλούστερη εκδοχή του μοντέλου των 7 τσάκρα, αν και αυτό το κείμενο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη πολλαπλών μοντέλων τσάκρα.  Ωστόσο, οι περισσότεροι γιόγκι (Ινδοί και Δυτικοί) γνωρίζουν το μοντέλο των 7 τσάκρα αποκλειστικά μέσω του έργου του Pūrṇānanda, ή μάλλον μέσω μιας ανεπαρκούς μετάφρασής του που εκπονήθηκε από τον John Woodroffe το 1918. Όπως και να ‘χει, το κείμενο κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλές Ινδικές γενεαλογίες. Θα κατείχε την ίδια αίγλη ελλείψει της μετάφρασης του Woodroffe; Πολύ αμφιβάλλω – ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν Σανσκριτικά σήμερα.

Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η ίδια η παράδοση θεωρεί τα κείμενα αλάνθαστα και τους συγγραφείς υποκείμενους σε σφάλματα. Επομένως, είναι ανόητο το ό,τι οι σύγχρονοι γιόγκι θεωρούν το μοντέλο του Pūrṇānanda θεϊκή αποκάλυψη. Προσωπικά, θεωρώ πως κανένα κείμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί αλάνθαστο. Αν όμως θέλουμε να θεωρούμε μια γιόγκικη διδασκαλία θεϊκή αποκάλυψη, είναι προτιμότερο να το κάνουμε με ένα κείμενο που φέρει αυτή την αίγλη – όπως οι πρωτότυπες γραφές της Τάντρα (συντάχθηκαν πριν το 1300).  Ασφαλώς, ο Pūrṇānanda στηρίζει το έργο του σε προγενέστερα κείμενα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κατανοεί ικανοποιητικά (ανατρέξτε στο #6 παρακάτω). Εν κατακλείδι, το γνωστό μοντέλο των 7 τσάκρα βασίζεται σε μια λάθος μετάφραση μιας μη έγκυρης πηγής. Αυτό δεν το αναιρεί – απλώς δημιουργεί προβληματισμό για την θέση που κατέχει σήμερα.

Να επισημάνουμε ότι ο Ταντρικός (Θιβετανικός) Βουδισμός εμπερικλείει αρχαίες πρακτικές. Πράγματι, το μοντέλο των 5 τσάκρα είναι το κυρίαρχο σε αυτή την παράδοση (όπως άλλωσε και το μοντέλο των τριών μπίντου).

 1. Ο στόχος ενός μοντέλου των Τσάκρα είναι να αποτελέσει πλατφόρμα της Nyasa

Ο στόχος των αρχικών συγγραφέων, όταν εκπονούσαν μοντέλα, ήταν η δημιουργία πλατφόρμας για την nyāsa – ένας «χώρος» για την απαγγελία μάντρα και τον οραματισμό θεοτήτων σε συγκεκριμένα σημεία του ενεργειακού σώματος.  Έτσι, παρότι εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα εξιτάρονται από την θεωρία των τσάκρα, σχεδόν κανένας δεν την χρησιμοποιεί για τον σκοπό για τον οποίο προοριζόταν αρχικά. Θεμιτό είναι αυτό. Επαναλαμβάνω, δεν λέω ότι κάποιος σφάλλει – απλά ενημερώνω.

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των αυθεντικών μοντέλων των τσάκρα είναι δυο:

 • οι μυστικιστικοί ήχοι του Σανσκριτικού αλφαβήτου διανέμονται στα «πέταλα» όλων των τσάκρα
 • κάθε τσάκρα συνδέεται με μια Ινδική θεότητα

Αυτό συμβαίνει επειδή το μοντέλο των τσάκρα είναι, όπως αναφέραμε, πλατφόρμα για την nyāsa. Κατά την nyāsa, οραματιζόμαστε ένα συγκεκριμένο μάντρα (μια συλλαβή) σε μια συγκεκριμένη θέση, σε ένα συγκεκριμένο τσάκρα. Σαφώς, αυτή η πρακτική εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό πλαίσιο, όπου οι ήχοι της Σανσκριτικής γλώσσας θεωρούνται δυνατοί κραδασμοί και τμήμα μιας μυστικιστικής παράδοσης, η οποία επιδιώκει την πνευματική απελευθέρωση με μαγικές πρακτικές. Η επίκληση της εικόνας και της ενέργειας μιας θεότητας σε ένα τσάκρα, επίσης αφορά σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο. Βέβαια, αν οι Δυτικοί γιόγκι κατανοούσαν τον συμβολισμό αυτών των θεοτήτων, αυτή η πρακτική θα αποκτούσε άλλη σημασία για αυτούς, αν και προφανώς ποτέ την σημασία που έχει για ένα άτομο που ανατράφηκε θεωρώντας υποσυνείδητα αυτές τις θεότητες εμβλήματα.

Οι Βασικές θεότητες (karana-devatās) ανευρίσκονται σε όλα τα μοντέλα, και τις συναντάμε σε συγκεκριμένη αλληλουχία. Από το κατώτερο τσάκρα προς το ανώτερο, είναι οι εξής: Indra, Brahmā, Vishnu, Rudra, Īśvara, Sadāśiva, και Bhairava – αν και η πρώτη και η τελευταία συχνά απουσιάζουν, ανάλογα με τον αριθμό των τσάκρα.  Η τελευταία θεότητα δεν είναι ποτέ η ανώτατη θεότητα του εκάστοτε μοντέλου, διότι η ανώτατη (όποια κι αν είναι) βρίσκεται ενθρονισμένη στο sahasrāra – στην κορυφή του κρανίου. Από τεχνική άποψη, αυτό δεν είναι τσάκρα, μιας και εξ ορισμού τα τσάκρα διαπερνώνται από την Kuṇḍalinī κατά την άνοδό της – και το  sahasrāra είναι ο προορισμός της). Συνεπώς, ο Bhairava (η πιο εσωτερική μορφή του Shiva) είναι μέρος των Βασικών θεοτήτων μόνο όταν υπερβαίνεται από την Θεά.

 1. Τα Μάντρα-Σπόροι που πιστεύετε ότι αντιστοιχούν στα Τσάκρα, ουσιαστικά αντιστοιχούν στα στοιχεία των Τσάκρα

Αυτό είναι πιο απλό από όσο ακούγεται. Έχετε ακούσει ότι το μάντρα-σπόρος (bīja ή μονοσύλλαβο μάντρα) του τσάκρα mūlādhāra είναι το LAM. Δεν είναι. Σε καμία Σανσκριτική πηγή, ούτε καν στην σχετικά αλλοιωμένη εκδοχή του Pūrṇānanda. Ούτε το μάντρα του τσάκρα svādhiṣṭhāna είναι το VAM. Είναι απλό: Το LAM (κάνει ομοιοκαταληξία με την αγγλική λέξη ‘thumb’) είναι το μάντρα-σπόρος του στοιχείου της Γης, και στην πλειονότητα των οραματισμών, αυτό το στοιχείο εδράζεται στο mūlādhāra. Το VAM είναι το μάντρα-σπόρος του στοιχείου του Νερού, που εδράζεται στο svādhiṣṭhāna (τουλάχιστον στο δημοφιλές μοντέλο των 7 τσάκρα). Και πάει λέγοντας: Το RAM είναι η συλλαβή της Φωτιάς, το YAM του Αέρα και το HAM του Χώρου. (Όλα αυτά τα bīja  κάνουν ομοιοκαταληξία με την αγγλική λέξη ‘thumb’. Ωστόσο, να επισημάνω ότι στην εσωτερική Ταντρική γιόγκα, τα στοιχειακά bīja έχουν διαφορετικά φωνήεντα, και θεωρούνται πολύ πιο δυνατά.)

Έτσι, τα μάντρα που συσχετίζονται με τα 5 πρώτα τσάκρα δεν ανήκουν σε αυτά, αλλά στα 5 στοιχεία που συσχετίζονται με αυτά. Αυτό είναι σημαντικό αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάποιο από αυτά τα στοιχεία σε διαφορετική περιοχή. Ναι, φυσικά και αυτό είναι εφικτό. Τι επίδραση νομίζετε ότι έχει στις σχέσεις σας η εγκατάσταση του Αέρα στο κέντρο της καρδιάς; (Το ΥΑΜ είναι το μάντρα του Αέρα, όχι του τσάκρα  anāhata.) Έχετε παρατηρήσει ότι οι σύγχρονοι Αμερικανοί γιόγκι έχουν άστατες σχέσεις; Μήπως αυτό οφείλεται στην επίκληση του Αέρα στο κέντρο της καρδιάς; Όχι καλέ, πώς το σκεφτήκατε αυτό; (Κάνω λίγο χαβαλέ, μιας και ελάχιστοι αναγνώστες έχουν αντέξει μέχρι εδώ.) Έτσι, είναι καλό να επικαλούμαστε το στοιχείο της Γης στην καρδιά καμιά φορά – φέρνει γείωση.  Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ξέρουμε ότι το LAM είναι το μάντρα της Γης και όχι του τσάκρα mūlādhāra. (να επισημάνουμε ότι παραδοσιακά, παρότι τα στοιχεία δύναται να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία, η αλληλουχία τους είναι δεδομένη. Αυτό σημαίνει ότι παρότι μπορούν να μεταφέρονται ανοδικά ή καθοδικά ανάλογα με την πρακτική μας,  η Γη είναι πάντα το κατώτατο στοιχείο, ακολουθεί το Νερό, κτλ.)

Επιπλέον, μερικά από τα γεωμετρικά σχήματα που συνδέονται με τα τσάκρα σήμερα, επίσης αντιστοιχούν στα Στοιχεία. Η Γη παραδοσιακά αναπαρίσταται με ένα κίτρινο τετράγωνο, το Νερό με ένα ασημί μισοφέγγαρο, η Φωτιά με ένα ανάποδο ερυθρό τρίγωνο, ο Αέρας με ένα εξάγραμμο ή εξάκτινο αστέρι, και ο Χώρος με έναν κύκλο. Όταν λοιπόν βλέπετε αυτά τα σχήματα μέσα στα τσάκρα, τώρα ξέρετε: Αναπαριστούν τα Στοιχεία, κι όχι γεωμετρικά μοτίβα του τσάκρα αυτού καθαυτού.

Αυτό αναδεικνύει το τελευταίο ζήτημα που θέλω να αναλύσω:

Ακόμα και μια Σανσκριτική πηγή μπορεί να προκαλεί σύγχυση. Π.χ., στο κείμενο του Pūrṇānanda που αποτελεί την βάση του δημοφιλούς μοντέλου, τα 5 στοιχεία εδράζονται στα πρώτα 5 τσάκρα εκ των 7. Ωστόσο, αυτό είναι παράδοξο, μιας και σε όλα τα κλασικά συστήματα, ο Χώρος εδράζεται στην κορυφή του κρανίου, μιας και ο γιόγκι βιώνει σε αυτό το σημείο το άνοιγμα προς την απέραντη συνειδητότητα.Ο Χώρος είναι το στοιχείο  που συγχωνεύεται με το άπειρο – έτσι πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή. Υποθέτω ότι ο Pūrṇānanda τοποθέτησε τον Χώρο στο τσάκρα του λαιμού επειδή ζούσε σε μια περίοδο έντονου δογματισμού και προσκόλλησης στην παράδοση χωρίς κριτική σκέψη (μία τάση που δυστυχώς συνεχίζεται). Η σχολή του ήταν Kaula, και σε αυτή την σχολή, οι κλασικές Βασικές θεότητες στοιβάχτηκαν στα κατώτερα κέντρα προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μεταγενέστερες θεότητες (ιδίως για τον Bhairava και την Θεά), ενώ τα στοιχεία διατηρήθηκαν άκριτα συσχετισμένα με θεότητες και τσάκρα βάσει προγενέστερων αντιστοιχιών. (Παρεμπιπτόντως, το γεγονός ότι ο Pūrṇānanda βασίστηκε σε Kaula πηγές δεν είναι εμφανές, επειδή αντί να ενθρονίσει την Θεά στο sahasrāra , όπως συνηθίζεται στο μοντέλο των 7 τσάκρα της Kaula γραμμής, εδράζει τον Paramaśiva, προφανώς λόγω των επιρροών της Vedānta.)

Ίσα που ξύσαμε την επιφάνεια. Σοβαρολογώ. Είναι περίπλοκο. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία – π.χ. στα έργα του Dory Heilijgers-Seelen ή του Gudrun Bühnemann. Απαιτείται υπομονή και συγκέντρωση για την ανάγνωση αυτών των έργων – πόσο μάλλον για την παραγωγή τους. Επομένως, ευελπιστώ ότι αυτό το άρθρο θα αυξήσει την μετροφροσύνη μας, και θα ελαττώσει τους ισχυρισμούς για την αυθεντία μας όσον αφορά τα μυστικιστικά ζητήματα. Ευελπιστώ ότι μετά από αυτό, ολοένα και λιγότεροι δάσκαλοι γιόγκα θα εξηγούν στους μαθητές τους τι είναι τα τσάκρα. Προσωπικά, μένω εμβρόντητος από την πολυπλοκότητα των πρωτότυπων πηγών, και αυτό μετά από 12 χρόνια μελέτης Σανσκριτικών κειμένων.

Μιλάμε για αχαρτογράφητη περιοχή. Γι’ αυτό, ποτέ μην ισχυρίζεστε ότι γνωρίζετε τα τσάκρα. Να λέτε στους μαθητές σας ότι κάθε βιβλίο για τα τσάκρα παρουσιάζει ένα διαφορετικό μοντέλο. Από ό,τι είναι γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα, τίποτα δεν είναι αυθεντικό, και τίποτα δεν θα έπρεπε να είναι καθοριστικό. Γι’ αυτό να μην είστε φανατικοί στις απόψεις σας γύρω από την γιόγκα, και να είστε ανοιχτοί στην μάθηση. Ας το παραδεχτούμε: Δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε αυτές τις αρχαίες γιόγκικες πρακτικές. Αντί λοιπόν να επιδιώκουμε να είμαστε αυθεντίες σε υπεραπλουστευμένες εκδοχές τους, ας προσκαλέσουμε τον εαυτό μας και τους μαθητές μας σε μία πιο σφαιρική, πιο προσεκτική, πιο αντικειμενική εξέταση των δικών μας εσωτερικών εμπειριών. Στο κάτω-κάτω, ό,τι έχει βιώσει ένας οποιοσδήποτε μεγάλος δάσκαλος της γιόγκα, βρίσκεται μέσα μας.

Μετάφραση-Απόδοση: Ελευθερία Μαντζώρου

Πηγή: tantrikstudies.org
Από το omorfizoi.gr

Διαβάστε επίσης

To Top