Έρευνα

Σύμφωνα με την επιστήμη ο πιο «κακός» σου φίλος είναι αυτός που θέλει το καλύτερο για σένα


Αν έχεις κάποιον φίλο ή κάποια φίλη που αγαπάς πάρα πολύ αλλά μερικές φορές δεν μπορείς να τον ανεχτείς επειδή τα σκληρά (και αληθινά) λόγια του πονάνε πολύ, δεν μπορείς να αντισταθείς παρά να σκεφτείς πως υπάρχει η πιθανότητα να σε μισεί.

Η επιστήμη λοιπόν έχει την απάντηση και μάντεψε; Προφανώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο πιο «κακός» σου φίλος είναι αυτός που πραγματικά σε αγαπά και θέλει μόνο το καλύτερο για σένα.

Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ερευνητική εργασία που εκδόθηκε στο Psychological Science, οι άνθρωποι που κάνουν τους άλλους να βιώνουν ένα κύμα αρνητικών συναισθημάτων το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα θα είναι ωφέλιμα μακροπρόθεσμα.

Το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ διεξήγε την έρευνα η οποία περιλάμβανε 140 ενήλικες. Οι ερευνητές της μελέτης παρατηρούσαν την συμπεριφορά των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια υποθετικών καταστάσεων: για παράδειγμα, γέννησαν το αίσθημα του φόβου σε έναν φίλο που αντί να διαβάζει για τις εξετάσεις χρονοτριβεί.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ρωτώντας τους συμμετέχοντες οι πιθανότητες να επιλέξουν αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες για το άλλο άτομο δραστικά αυξήθηκαν καθώς πίστευαν ότι αυτά θα ήταν πιο ωφέλιμα γι αυτούς.

Οπότε, πιστεύω ότι οι επιστήμονες τελικά επιβεβαίωσαν αυτό που υποθέταμε πριν, πως πραγματικά οι άνθρωποι «είναι σκληροί για να είναι ευγενικοί».

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας «Τα αποτελέσματα μας έδειξαν πως οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες για τις επιδράσεις ορισμένων συναισθημάτων και για το πώς αυτά τα συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων».

Ή με άλλα λόγια, οι φίλοι τείνουν να είναι «κακοί» όχι επειδή δεν σε αντέχουν ή επειδή σε μισούν και θέλουν σκόπιμα να σε πληγώσουν αλλά επειδή πραγματικά νοιάζονται για σένα και την ευημερία σου και σε αγαπούν.

Η «κακία» τους είναι ο τρόπος με τον οποίο λένε «σε αγαπώ» και προέρχεται από την ενσυναίσθηση και την ανιδιοτέλεια.

Να η απόδειξη!

Μαγεία Τ.

Διαβάστε επίσης


To Top