Σκέψεις - Απόψεις

7 στρατηγικές για να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις

Δεν είναι πάντα εύκολο να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις.

Είναι εύκολο να πέσουμε στη συνήθεια των αρνητικών σκέψεων. Ειδικά όταν έχουμε συσσωρεύσει πολλές από αυτές και έχουμε δημιουργήσει μια αδράνεια που επηρεάζει τα φίλτρα τα οποία χρησιμοποιούμε για να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες.

Οι σκέψεις για τις οποίες μιλάμε συνδέονται μεταξύ τους σαν μια χιονόμπαλα που κυλά στην κατηφόρα. Με αυτόν τον τρόπο, μια μικρή και αθώα σκέψη, ελευθερώνεται ασυνείδητα και χωρίς πρόθεση, μπορεί να καταλήξει σε ένα μεγάλο κολοσσό που μολύνει όλα τα συναισθήματα, τις πράξεις και τις υπόλοιπες σκέψεις μας.

Όπως η χιονόμπαλα κυλά εκτός ελέγχου, μεγαλώνοντας ολοένα και περισσότερο, αναπτύσσοντας συνεχώς ταχύτητα, οι αρνητικές σκέψεις απορροφούν την ενέργεια μας και κλέβουν τη δύναμη μας. Και όσο περισσότερο δίνετε σημασία σε αυτές τις σκέψεις τόσο δυνατότερες γίνονται. Ακόμα χειρότερα, είναι πιο δύσκολο να σταματήσετε μια χιονόμπαλα που έχει διασχίσει ήδη κάποια απόσταση και έχει γίνει μεγαλύτερη , είναι επίσης πιο δύσκολο να σταματήσετε μια μπάλα αρνητικών σκέψεων που έχει ήδη αρχίσει να κυλά.

Οπότε το να δράσετε την κατάλληλη ώρα για να σταματήσετε την μπάλα από το να κυλήσει είναι μια σπουδαία στρατηγική έτσι ώστε αργότερα να μην χρειαστεί να κάνετε τεράστια προσπάθεια για να πετύχετε τον ίδιο στόχο.

Τι θα πρέπει να κάνουμε με τις αρνητικές σκέψεις;

Η ζωή μας προκαλεί. Τον περισσότερο καιρό χωρίς να δίνουμε στον εαυτό μας διάλλειμα ή συνεχώς να έχουμε στο μυαλό μας τι πόρους έχουμε. Με αυτή την έννοια το να έχουμε αρνητικές ή ηττοπαθείς σκέψεις είναι φυσιολογικό. Αλλά, με το να τις τρέφουμε, να τις δίνουμε σημασία ή ακόμα και να τις κυνηγάμε χαμηλώνει την ποιότητα ζωής μας και δηλητηριάζει τον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί πρέπει να κάνουμε τέτοια επίθεση στην αυτοεκτίμηση μας;

Οι αρνητικές σκέψεις δίνουν μορφή στους τοίχους της προσωπικής σας φυλακής, μιας φυλακής που φτιάξατε για τον εαυτό σας. Για να βγείτε από αυτή τη φυλακή απλώς χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας.

Μερικές φορές, μια αρνητική σκέψη πληγώνει και τις περισσότερες φορές διαμορφώνει τις πράξεις μας. Μπορούν να μας κάνουν να ενεργήσουμε απεγνωσμένα ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν την πιθανότητα να τα παρατήσουμε λόγω έλλειψης πόρων ή ικανοτήτων όταν έχουμε ακόμα πολλά να πούμε. Τελικώς, οι αρνητικές σκέψεις τείνουν να διαμορφώνουν τις αποφάσεις μας και όχι προς το καλύτερο.

Οπότε γιατί τρέφουμε τις αρνητικές σκέψεις όταν ξέρουμε πως μας πληγώνουν; το πρόβλημα ξεκινά όταν η πρώτη σκέψη εμφανίζεται και δεν ξέρουμε πως να την αντιμετωπίσουμε. Όταν η μπάλα είναι ακόμα μικρή και δεν έχει μολύνει ότι έχει ακουμπήσει. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές σκέψεις ή το άγχος που προκαλούν «απενεργοποιώντας τον καταψύκτη». Είναι μια στρατηγική που τείνει να δημιουργεί ακόμα περισσότερες αρνητικές σκέψεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι σκέψεις μας σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο μας και το σώμα μας.

Με αυτού του είδους σκέψεων έρχεται ακόμα ένα σπάνιο φαινόμενο: ακόμα και αν γνωρίζετε πως πρέπει να ξεχάσετε αυτή τη σκέψη, είναι δύσκολο να την διώξετε. Όσο περισσότερο τη σκέφτεστε, τόσο πιο επίμονη γίνεται. Και κολλάτε εκεί, επιμένοντας σε κάτι που όχι μόνο σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα αλλά είναι σοβαρό ρίσκο για την ψυχική σας υγεία.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Οπότε, πως ξεφορτωνόμαστε αυτές τις αρνητικές σκέψεις; ειλικρινά, δεν μπορείτε να τις αποφύγετε εντελώς. Μερικές φορές, οι αρνητικές σκέψεις είναι σαν ένα μικρό σπινθήρισμα στον εγκέφαλο μας. Πρέπει να γνωρίζουμε πότε συμβαίνει αυτό, έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε κατευθείαν μια τέτοια σκέψη και με αυτόν τον τρόπο να ξέρουμε αν σκεφτόμαστε αρνητικά.

Μόνο αν έχουμε επίγνωση των αρνητικών σκέψεων θα μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να τις διώξουμε.

Οι ακόλουθες στρατηγικές θα σας επιτρέψουν να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις και θα σας βοηθήσουν στο να ξεκινήστε να σκέφτεστε θετικά.

1. Προσέχετε τις σκέψεις σας:

Οι αρνητικές σκέψεις γενικότερα είναι προϊόν νοητικής παραμόρφωσης ή μοτίβα παράλογων σκέψεων. Να τις παρακολουθείτε σαν να είστε θεατής. Αν δε τις αφήσετε να κυριεύσουν το μυαλό σας, απλώς θα εξαφανιστούν. Να τις κοιτάτε σαν να είναι κούτσουρα που πλέουν στο ρέμα. Αργά ή γρήγορα δε θα τις βλέπετε. Αποδεχθείτε τις αρνητικές σκέψεις και αφήστε τες να φύγουν.

2. Αναθεωρήστε κάθε ερώτηση που έχετε:

Ο συλλογισμός είναι ένα μοτίβο επίμονων σκέψεων. Όταν μελαγχολούμε για κάτι το κάνουμε νομίζοντας πως μπορούμε να το λύσουμε επειδή το σκεφτόμαστε συνεχώς. Είναι κάτι που γενικότερα, είναι εντελώς ανούσιο. Θα πρέπει να ξαναλύσετε τα προβλήματα που πραγματικά είναι κομμάτι των σκέψεων σας και να ξεφορτωθείτε αυτό που δημιουργήσατε στο κεφάλι σας, πριν αναζητήσετε μια λύση. Μην εκπλαγείτε αν αποδειχθεί πως αφού εξαλείψετε την φαντασία σας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκτός από αυτό που δημιουργήσατε από μόνοι σας.

3. Κινηθείτε και δράστε φυσικά στις σκέψεις σας:

Όταν νιώθετε παγιδευμένοι σε μια αρνητική σκέψη, κινηθείτε. Το να αλλάξετε ταχύτητα ώστε να ξυπνήσετε τις θετικές σκέψεις δεν είναι πολύ εύκολο όταν το μυαλό σας είναι κατειλημμένο, αναζητώντας ένα τρόπο για να υποφέρει. Είναι μια καλή στιγμή για να πάτε για περπάτημα, για να τρέξετε, για να χορέψετε ή για να κάνετε γιόγκα. Μην σταματάτε να σκέφτεστε- Το μυαλό σας είναι στ αλήθεια κατειλημμένο. Απλά αφήστε το σώμα σας να πάρει τα ηνία και να πάει το μυαλό σας σε ένα άλλο μέρος.

4. Αποφύγετε τα πράγματα που ενεργοποιούν τις αρνητικές σκέψεις:

Ένα τραγούδι, μια εικόνα, ένα κείμενο, κάτι που είδατε στην τηλεόραση ή η παρέα συγκεκριμένων ατόμων. Μόλις ανακαλύψετε ποια πράγματα σας οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις αποφύγετε τα. Και όπως μπορείτε, αντικαταστήσετε τα με άλλα που ξυπνούν ευχάριστα συναισθήματα μέσα σας. Μην βασανίζετε τον εαυτό σας και μην το κάνετε πιο δύσκολο.

5. Να περιτριγυρίζεστε από θετικούς ανθρώπους και ευχάριστες εμπειρίες:

Αν αυτό που βλέπετε, ακούτε και διαβάζετε είναι θετικό, αν οι άνθρωποι γύρω σας είναι θετικοί θα είναι πιο εύκολο να κρατήσετε τις αρνητικές σκέψεις μακριά. Κάθε μορφή αρνητικής σκέψης θα είναι πιο εύκολο να διωχθεί αν περιτριγυρίζεστε από αισιοδοξία.

6. Επαναλάβετε θετικές δηλώσεις σε καταστάσεις που συνηθίζατε να σκέφτεστε αρνητικά:

Η αρνητική σκέψη τείνει να είναι μια μαθημένη συνήθεια. Οπότε αντί να αφήσετε κάποια συνηθισμένη αρνητική σκέψη να εισβάλλει μέσα σας, αλλάξτε τη συνήθεια σας και σκεφτείτε θετικά σε αυτό το σενάριο. Για να το θυμάστε ή για να το ενισχύσετε, μπορείτε να το έχετε μπροστά σας. Γράψτε το σε ένα χαρτί, στα ρούχα σας, στον φόντο του υπολογιστή ή του κινητού σας, ή ακόμα και στο ίδιο σας το δέρμα.

7. Να θυμάστε πως κανείς δεν είναι τέλειος και προχωρήστε μπροστά:

Είναι εύκολο να βασιστείτε στα λάθη σας. Αλλά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε από αυτά και να προχωρήσετε. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όσο και αν μελαγχολείτε. Και αν μια αδυναμία ή ένας περιορισμός ξυπνά τις αρνητικές σας σκέψεις, επικεντρωθείτε στη δύναμη και στις καλές ιδιότητες σας. Αν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που έχετε, βεβαιωθείτε πως θα πάρετε το καλύτερο από αυτό.

5. Οι σκέψεις δε θα διαρκέσουν για πάντα

Οι αρνητικές σκέψεις είναι εφήμερες και σύντομες, εκτός αν εμείς προκαλέσουμε το αντίθετο. Δεν έχουν αληθινή δύναμη από μόνες τους, αλλά μπορούν να μας πληγώσουν αρκετά αν τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Μια σκέψη μόνο έχει τόση δύναμη όση της δίνεται. Οι αρνητικές σκέψεις μας επηρεάζουν όταν τις ενεργοποιούμε. Το να τις διώξουμε μετά είναι δύσκολο: Δεν είναι πλέον σκέψη, είναι συνήθεια.

Είμαστε υπεύθυνοι για τους τρόπους που χρειαζόμαστε ώστε να επεξεργαστούμε τις σκέψεις μας. Δεν έχει σημασία από που προήλθε η σκέψη. Το σημαντικό είναι ότι μπορείτε να τις διώξετε και να δημιουργήσετε ένα καλό περιβάλλον για την διάρκεια αυτών των σκέψεων ώστε να αποβληθούν. Το κλειδί είναι να ανιχνευθούν αυτές τις σκέψεις πριν βρουν χρόνο να μπουν στο κεφάλι σας και νικήσουν τους συμμάχους σας.

Διαβάστε επίσης

To Top