Σκέψεις - Απόψεις

Στις δοκιμασίες της ζωής, κοίτα οι επιλογές σου να είναι οι σωστές

Η ζωή είναι ένα ταξίδι το οποίο εκτυλίσσεται μέσα από μονοπάτια διαρκούς εξέλιξης, διαφορετικά και μοναδικά για τον καθένα. Όλοι όμως έχουμε τον ίδιο προορισμό.

´Ένα από τα μονοπάτια που βλέπεις μπροστά σου μπορεί να σε οδηγήσει να περάσεις μέσα από μια πράσινη κοιλάδα, γεμάτη δροσερές πηγές, ενώ το άλλο μέσα από ένα βραχώδες σκοτεινό μέρος.

Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα συναντήσεις στο κάθε μονοπάτι. Καλείσαι ομως να διαλέξεις. 

Αν η μια επιλογή οδηγεί σε ένα ηλιόλουστο, εύκολο δρόμο, ενώ η άλλη σε ένα δυσδιάβατο, γεμάτο εμπόδια και δοκιμασίες, που σε κάνουν πιο ισχυρό και σε διαμορφώνουν, είναι διότι όλα τα πράγματα εξυπηρετούν με τον δικό τους τρόπο. Επιλέγουμε με βάση αυτό που έχουμε ανάγκη για την περαιτέρω ανάπτυξη μας.

Οι περισσότερες αποφάσεις υπαγορεύονται από την υποσυνείδητη σοφία μας. Ο «εσωτερικός γνώστης» έχει πρόσβαση σε πολύ περισσότερη πληροφόρηση από όση μπορεί να έχει ο συνειδητός νους. Έτσι εξηγείται όταν χωρίς να καταλαβαίνουμε το γιατί, προσελκύουμε εμπειρίες και ανθρώπους στην ζωή μας, που κάποιες φορές τελικά δεν θέλουμε, αλλά εξυπηρετούν το ανώτερο καλό του εαυτού μας.

Ενίοτε μοιάζει σαν να μην επιλέγουμε εμείς το τι μας συμβαίνει πάντα. Σημασία έχει όμως ακόμα και όταν νιώθουμε πως η ζωή μας φέρνει δυσκολίες, να επιλέγουμε σοφά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε και θα ανταποκριθούμε εσωτερικά στις προκλήσεις αυτές. Μπορούμε να αντισταθούμε και να μεμψιμοιρούμε ή να αποδεχτούμε μια ίσως δυσάρεστη πραγματικότητα, να την αντιμετωπίσουμε και να έπειτα να διευρύνουμε το παρόν μας.

Διαθέτουμε ελεύθερη βούληση και έχουμε την δύναμη της επιλογής. Η ζωή μας παρουσιάζει διαρκώς καταστάσεις όπου καλούμαστε να εξασκήσουμε την δύναμη μας αυτή. Η μοίρα μας και η εξέλιξη μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά.

Η ελεύθερη βούληση μας επιτρέπει να διαλέγουμε με την βαθύτερη διαίσθηση μας, ενώ μπορεί να αγνοήσουμε την ανώτερη σοφία για χάρη μιας άμεσης παροδικής ευχαρίστησης, επιτρέποντας έτσι στις ορμές, τις συνήθειες ή τους φόβους μας να επικρατήσουν. Οι συνέπειες όμως των επιλογών μας θα ορίσουν κατά πολύ το αύριο.

Για να ελέγξουμε την ενδεχόμενη παρόρμηση μας μπορούμε να έχουμε κατά νου τα πολύ σοφά λόγια του Λάο Τσε:

Πρόσεχε τις σκέψεις σου, θα γίνουν τα λόγια σου.

Πρόσεχε τα λόγια σου, θα γίνουν οι πράξεις σου.

Πρόσεξε τις πράξεις σου, θα γίνουν οι συνήθειες σου.

Πρόσεξε τις συνήθειες σου, θα γίνουν ο χαρακτήρας σου.

Πρόσεξε τον χαρακτήρα σου, θα γίνει το πεπρωμένο σου.

Μαρία Πολυμήλη

Διαβάστε επίσης

To Top