Βότανα

Σπαθόλαδο: Οι θεραπευτικές του Ιδιότητες και τρόπος παρασκευής

Με ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το σπαθόχορτο (ή αλλιώς βαλσαμόχορτο ή βάλσαμο) από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο είναι ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν και για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.

Είναι ταυτόχρονα ιδανικό για το ντεκολτέ των γυναικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απαραίτητο προϊόν καλλωπισμού. Ενδείκνυται για καθημερινή χρήση σε πρόσωπο και σώμα, ενώ είναι ακόμη υγρά από το ντους, γιατί έτσι το νερό κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα, απλώνεται ευκολότερα και ελαχιστοποιείται η αίσθηση του λαδιού.

Το κόκκινο χρώμα, με το οποίο χρωματίζεται το έλαιο, οφείλεται σε δύο ουσίες, την υπερικίνη και την υπερφορίνη. Οι ουσίες αυτές θεωρούνται πως δρουν ως αντιβιοτικά, αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα και αντιφλεγμονώδη και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, ιδίως η υπερφορίνη.

H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμόλαδο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες.

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες

Tο βαλσαμόχορτο (ή σπαθόχορτο) θεωρείται:

Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες

Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος

Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.

Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα

Eμμηναγωγικό – ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως

Διουρητικό

Σπασμολυτικό

Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές

Aντιπυρετικό και παυσίπονο

Φτιάξτε μόνοι σας σπαθόλαδο (ή βαλσαμόλαδο)

Εάν είστε από τους τυχερούς που είναι κοντά σε περιοχές (κυρίως ορεινές), που φυτρώνει το σπαθόχορτο, μαζέψτε το και όσο είναι ακόμα φρέσκο ετοιμάστε ένα βαζάκι σπαθόλαδο, να το έχετε για τον υπόλοιπο χρόνο. Ιδανική εποχή που θα βρείτε ανθισμένο σπαθόχορτο είναι Μάιο με Ιούλιο.

Μαζεύουμε τα άνθη και τα βάζουμε σε ένα βάζο με ελαιόλαδο για τρεις περίπου εβδομάδες στον ήλιο (ένα μέρος άνθη και τρία μέρη ελαιόλαδο). Όταν το ελαιόλαδο πάρει ένα κόκκινο χρώμα, είναι έτοιμο για χρήση. Σουρώνετε το λάδι, το τοποθετείτε σε βάζο και το διατηρείτε σε σκοτεινό μέρος.

Πηγή: thessmama.gr

Διαβάστε επίσης

To Top