Σκέψεις - Απόψεις

Σπανίζουν οι αυθεντικοί άνθρωποι

Με γοητεύουν οι αυθεντικοί άνθρωποι, έχουν μια διαφορετική αύρα. Όσο μπαίνω σε πιο βαθιά μονοπάτια για εσωτερική αναζήτηση, τόσο πιο πολύ τους εκτιμώ. Το να ‘σαι αυθεντικός είναι κάτι που το ζητάμε συχνά απ’ τους γύρω μας κι απ’ τον εαυτό μας, όμως, τι σημαίνει πραγματικά και πόσο εύκολο είναι στην πράξη;

Τ’ ακούς απλό κι εγώ γι’ απλό και μάλιστα δεδομένο το ‘χα, γνωρίζοντας όμως και την άλλη όψη του νομίσματος, διαπίστωσα ότι σπανίζουν αυτοί οι άνθρωποι, οπότε αν τους έχεις στη ζωή σου είσαι τυχερός, έχουν να σου μάθουν πολλά.

Το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να βιώνει αυτό που νιώθει και να το εκφράζει, χωρίς να σκέφτεσαι ότι αυτό δε θα γίνει αποδεκτό, ότι δεν είναι ντροπή να δείξεις φόβο, θλίψη, αδυναμία, μην τυχόν σε απορρίψουν ή σε θεωρήσουν «λίγο» είναι μεγαλειώδες. Είναι μέσα στη ζωή όλα αυτά τα συναισθήματα και πίστεψέ με, φανερώνουν δύναμη κι όχι αδυναμία να μπορείς να τ’ εκφράσεις.

Το να ‘σαι αυθεντικός προϋποθέτει θάρρος, δύναμη και δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να βρεις το κουράγιο και να ‘σαι ευάλωτος, ακόμα κι αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά σου. Είναι υπέροχο, όμως, να αφουγκράζεσαι τα συναισθήματά σου και να γνωρίζεις την κάθε πτυχή του εαυτού σου.

Απ’ την άλλη, όταν δεν είσαι αυθεντικός σημαίνει ότι συμπεριφέρεσαι μ’ έναν τρόπο ψεύτικο, ώστε να μπορέσεις να πάρεις μια συγκεκριμένη αντίδραση, που φυσικά μπορεί τη δεδομένη στιγμή να σ’ ευνοεί. Ίσως να το κάνεις επειδή έχεις φτιάξει στο μυαλό σου το σενάριο απόρριψης, επειδή νιώθεις ανασφάλεια, επειδή πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετός. Πολλοί μπορεί να ‘ναι οι λόγοι.

Σίγουρα, το να ‘σαι αυθεντικός δε σημαίνει να εκφράζεις την άποψή σου και το συναίσθημά σου χωρίς να σκέφτεσαι και τον άνθρωπο που έχεις απέναντι, κανένας δε λέει ότι πρέπει να το κάνεις, έτσι, ακατέργαστα. Πολύ σημαντικό συστατικό στην αυθεντικότητα είναι η ευγένεια. Ναι μεν να εκφράσεις την αλήθεια σου, αλλά δε χρειάζεται να γίνεσαι ωμός. Στήριξε τις απόψεις σου με τρόπο ευγενικό που δε θα θίγει τους γύρω σου. Χρειάζεται εξάσκηση για να μην πληγώνεις.

Είναι απαραίτητο καταρχήν να ‘σαι αληθινός στον εαυτό σου, να ‘χεις επίγνωση για το τι βιώνεις και τι πραγματικά θέλεις, χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου. Αν υπάρχουν λάθη στις πράξεις σου, τότε να μαθαίνεις απ’ αυτά με στόχο να μην τα επαναλαμβάνεις.

Η αυθεντικότητα πολλές φορές είναι ρίσκο, γιατί δεν ξέρεις τι θα χάσεις. Όμως έχεις μάθει να σέβεσαι τον εαυτό σου κι αξίζει ν’ αναλάβεις την ευθύνη των πράξεών σου και των επιλογών σου.

Δεν είναι χίλιες φορές καλύτερος ο εαυτός μας από οποιοδήποτε ψεύτικο χαμόγελο; Για μένα είναι. Έχω επιλέξει να είμαι ο εαυτός μου, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ότι είναι να ‘ρθει στη ζωή μου, θα ξέρω πως το έχω επιλέξει και δεν το βρήκα μπροστά μου επειδή ήθελα απλά να είμαι αρεστή. Κάποια πολύ σωστά τα επέλεξα, κάποια τα πληρώνω, τώρα πια ξέρω ότι δεν μπορεί όλα να είναι σωστά, όμως, αυτή είναι η ομορφιά, να σκοντάφτεις, να σηκώνεσαι και να μαθαίνεις, αλλιώς δε θα είχε αξία η ζωή.

Το σημαντικό είναι να αποδεχτούμε την κατάσταση, να χαρούμε με τις σωστές επιλογές και να βελτιωθούμε απ’ τις λάθος. Ας είμαστε πιστοί στα ιδανικά μας, κοστίζει αλλά αξίζει.

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη

pillowfights.gr
Image by brandon woelfel

Διαβάστε επίσης

To Top