Εσωτερισμός

Το σώμα μας ως υποδοχέας της συνειδητότητας


Απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Ιεροδιακόνου “Η Καρδιά της γης”, εκδόσεις Ι.Ε. Αρχέγονο

Τα εφτά τσάκρα υποστηρίζονται μέσα στο σώμα με εφτά αδένες.
Εφόσον το σώμα είναι η μικρογραφία μίας μεγαλύτερης Ύπαρξης, τότε μέσα σε αυτό υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός για να συνδέεται με αυτήν. Οι εφτά αδένες απαρτίζουν μέσα στο σώμα εφτά διαφορετικούς κραδασμούς και αισθήσεις. Ταυτόχρονα αποτελούν τους εφτά συμπληρωματικούς τρόπους λειτουργίας του σώματος για να είναι ο άνθρωπος υγιής. Χρειάζονται και οι εφτά αδένες αλλά και οι εφτά διαφορετικές αισθήσεις για την σωστή λειτουργία του σώματος. Με τον ίδιο τρόπο που τα εφτά τσάκρα είναι αναγκαίο να λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους, με τον ίδιο τρόπο οι εφτά αδένες καλούνται να λειτουργούν αρμονικά επίσης.

Το σώμα είναι η μικρογραφία των κόσμων. Ολάκερη η ύπαρξη χωράει μέσα σε αυτό και ο φυσικός τρόπος λειτουργίας του είναι η υπενθύμιση μίας μεγαλύτερης δημιουργικής αρχής. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει τους αδένες αυτούς με τον χαμηλότερο ή τον υψηλότερο τρόπο.
Ενώ όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο σώμα, ο τρόπος λειτουργίας του διαφέρει ανάλογα με τον προσωπικό ψυχισμό και νου. Οι αδένες βρίσκονται μέσα στο σώμα από την ίδια την φύση, αλλά ο τρόπος που θα λειτουργήσουν εναπόκειται πλήρως στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

Εάν τα “πάντα εν σοφία εποίησε”, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξεις τον τρόπο λειτουργίας του σώματος για να το πιστοποιήσεις. Οι εφτά αδένες είναι οι εφτά πόρτες ξεχωριστών εμπειριών μέσα στο σώμα. Ταυτόχρονα είναι η υλική ρίζα μίας ευρύτερης μηχανικής (τσάκρα) που συνδέει τον άνθρωπο με όλα τα είδη συνειδητότητας και όλα τα είδη δημιουργίας.

Οι εφτά αυτές υλικές πόρτες μέσα στο σώμα μπορεί να λειτουργούν κατά πως πρέπει και μπορεί να μην λειτουργούν κατά πως πρέπει. Μπορεί οι εφτά αδένες να παράγουν άλλο έργο από αυτό που θα έπρεπε να παράγουν. Εάν οι εφτά αδένες λειτουργούν
αλλ-εργικά, τότε όχι μόνο το σώμα είναι διαταραγμένο, αλλά και η ψυχή η οποία παλεύει να ταξιδέψει στην υψηλότερη δημιουργία. Οι εφτά αδένες είναι οι εφτά πόρτες ένσαρκης συνειδητότητας. Είναι τα εφτά ξεχωριστά βασίλεια διαφορετικών υλικών λειτουργιών που κάποιος άνθρωπος μπορεί να βιώσει.

Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα μίας Χριστιανικής προσευχής, η οποία ονομάζεται το σύμβολο της πίστεως. Αυτή η προσευχή αρχίζει με τα εξής λόγια : “ Πιστεύουμε σε ένα Θεό, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητή ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων”. Η προσευχή μιλάει ξεκάθαρα. Ο ποιητής ουρανού και γης είναι ο ποιητής ορατών τε πάντων και αοράτων.

Όσα βλέπεις μέσα στην ύλη και μέσα στο σώμα είναι η ποίηση μίας Αγαθής αρχής.
Όσα βλέπεις όμως, είναι το ίδιο θεικά με όσα δεν βλέπεις. Όσα βλέπεις είναι μία υπενθύμιση για το τι συμβαίνει πέρα από αυτά που μπορείς να δεις. Όσα είναι μέσα στο σώμα και μέσα στον τρόπο λειτουργίας του, είναι η ορατή εκδήλωση μίας μεγαλύτερης αλλά και αόρατης δημιουργίας. Ο άνθρωπος που διαθέτει ψυχή έχει την άδεια από την ίδια την αρχή της δημιουργίας ,να ταξιδέψει από το χαμηλότερο σημείο συνειδητότητας στο υψηλότερο. Γι’ αυτό, το σώμα είναι φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να βοηθήσει σε αυτό.

Τα εφτά τσάκρα, όπως και οι εφτά αδένες,είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε ένα κανάλι επικοινωνίας. Αυτό το κανάλι επικοινωνίας ονομάζεται στα σανσκριτικά Ναντίς και ανταποκρίνεται μέσα από τα νεύρα του σώματος με έναν υλικό τρόπο. Το 7ο ή ανώτερο κανάλι ονομάζεται στα σανσκριτικά Σιουσιούμα Ναντί και βρίσκεται στην κορυφή της κεφαλής. Αυτό το ανώτερο κέντρο επικοινωνεί μέσα από την σπονδυλική στήλη και ενώνεται με όλα τα κατώτερα Ναντί. Δικτυώνεται σε όλο το σώμα, μέσω των νεύρων και του μυελού.

Το ενδοκρινικό σύστημα ή οι αδένες είναι ένα αυτόνομο σύστημα επικοινωνίας μέσα στο σώμα. Αυτό το σύστημα επικοινωνίας των αδένων είναι υπεύθυνο για την παραγωγή, ρύθμιση και τη διανομή των ορμονών μέσα στο σώμα. Οι ορμόνες κυκλοφορούν μέσα στη φυσική ροή του αίματος και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, μεταβολισμό και λειτουργία όλων των στοιχείων του σώματος. Ετσι, υπάρχει μία ενδοεπικοινωνία η οποία επιτελείται μέσα στο σώμα από τα νεύρα, το αίμα και τον μυελό. Οποιαδήποτε διαταραχή στους αδένες-τσάκρα (υπερλειτουργία ή υπολειτουργία) μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στα όργανα που βρίσκονται εκεί γύρω. Το ευαίσθητο νευρικό σύστημα μπορεί να αφομοιώσει ορμονικές πληροφορίες μέσα σε αυτό ή μπορεί να “τρελάνει” κυριολεκτικά και μεταφορικά τον άνθρωπο. Το νευρικό σύστημα είναι τόσο σύνηθες να είναι διαταραγμένο, που σχεδόν θεωρείται ψευδεπίγραφα “φυσιολογικό”.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός , ο οποίος σκοπό έχει τη διατήρηση και ανάπτυξη της θεότητας μέσα στον άνθρωπο. Αυτό όμως δε λειτουργεί σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές του. Οι εφτά αδένες παράγουν διάφορες αισθήσεις και συνδέονται με τους εφτά διαφορετικούς τρόπους ενβίωσης του εαυτού. Ταυτόχρονα τα εφτά τσάκρα συνδέονται με τα εφτά επίπεδα συνειδητότητας μέσα στην ύλη και πέρα από αυτήν. Όπως οι εφτά αδένες συλλειτουργούν μέσα στο σώμα για ένα αρμονικό αποτέλεσμα, έτσι θα έπρεπε να συλλειτουργούν και τα τσάκρα.
Ας δούμε όμως την αντιστοιχία αδένων και τσάκρα, όπως εμφανίζονται στις πνευματικές παραδόσεις:

1o τσάκρα / επινεφρίδια

2ο τσάκρα / γεννητικοί αδένες

3ο τσάκρα / πάγκρεας

4ο τσάκρα / θύμος

5ο τσάκρα / θυροειδής

6ο τσάκρα / υπόφυση

7ο τσάκρα / επίφυση.

Ενώ η ανθρώπινη κατασκευή προβλέπει την παρουσία των 7 αδένων, αυτό δεν σημαίνει οτι λειτουργούν μέσα σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών μέσα στον άνθρωπο και ανάλογα με το πως θα επιλέξει να ζει, αυτές τις εμπειρίες θα έχει.
Το σώμα ανταποκρίνεται στα σήματα που στέλνει ο άνθρωπος. Το σώμα δε λειτουργεί ξέχωρα από τον άνθρωπο. Το σώμα είναι ο υποδοχέας της συνειδητότητας ενός ανθρώπου. Και η συνειδητότητα είναι ο σχεδιαστής του σώματος αυτού. Το υλικό έχει άμεση σχέση με αυτό που είναι άυλο. Το σώμα θέλει να ομοιάσει, μέσα από την αγαθότερη και τελειότερη λειτουργία του, το ύψιστο.

Οι λειτουργίες του σώματος είναι το αντίκρυσμα της παραμονής του ανθρώπου μέσα στην ύλη.
Η υπερλειτουργία, υπολειτουργία και διαστροφή κάποιων σημείων, δίνουν φανερές ενδείξεις στον άνθρωπο για το τι συμβαίνει μέσα του. Οι ενδείξεις είναι φανερές μέσα στο σώμα. Ο άνθρωπος ο ίδιος, μέσα από τον ψυχισμό του και τις εμπειρίες του, διαμορφώνει ένα ανάλογο σώμα.
Οι αδένες εκκρίνουν κατά πως ο αρχηγός του αυτόνομου συστήματος (άνθρωπος) αποφασίζει για αυτό. Το σώμα είναι το ορατό μέρος μίας ποίησης-δημιουργίας που επεκτείνεται πέρα από αυτό. Κάθε σώμα βαστάζεται από την ίδια την δημιουργία. Η κατάσταση όμως κάθε σώματος δεν βαρύνει την δημιουργία αλλά τον προσωπικό ένοικό του. Η συνειδητότητα η οποία ζει στο σώμα βαστάζεται από την επιμέρους θεότητα-άνθρωπο που κατοικεί μέσα σε αυτό. Ακόμα και παλαιότερες δράσεις του ανθρώπου (κάρμα) μορφοποιούν το σώμα, τις λειτουργίες και τις αδυναμίες του.

Είναι καλό οι άνθρωποι να το γνωρίζουν αυτό και να μην επιρρίπτουν τις ευθύνες κάπου αλλού.

Διαβάστε επίσης


To Top