Αυτοβελτίωση

Σένεκας – 13 Γνωμικά που έχουν την δύναμη να σε μεταμορφώσουν


Ο Σένεκας έζησε από το 4 ως το 65 μ.Χ. Ρωμαίος φιλόσοφος, δραματουργός και πολιτικός, επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη σκέψη αρκετών Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων συμπεριλαμβανομένων και των Πυθαγορείων. Το έργο του αποτελεί σημαντικό μέρος και πηγή του Στωικισμού.

Παρακάτω, 13 από τα πιο δυνατά αποφθέγματα του Σένεκα που μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή:

“Πολύ περισσότερες φορές φοβόμαστε παρά πληγωνόμαστε: Υποφέρουμε πολύ περισσότερο από τη φαντασία μας παρά από την πραγματικότητα.”

Κάποτε ο Γουίλ Σμιθ είχε πει πως ο φόβος ζει μέχρι πριν την στιγμή που κάνεις αυτό που σε φοβίζει. Με το που ξεκινήσεις να το κάνεις, εξαφανίζεται. Μη φοβάσαι να φοβάσαι. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσεις να ζεις σε υποθετικά σενάρια τα οποία ή δε θα συμβούν ποτέ, ή θα τα προκαλέσεις με την δύναμη της σκέψης σου. Αν δεν το κάνεις σαν άσκηση προετοιμασίας, δεν έχει κανένα νόημα να ζεις έτσι. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Μπες μέσα του με τη γνώση πως σε ξέρεις, και πως την κάθε στιγμή, θα κάνεις το καλύτερο δυνατό. Κι αυτό θα είναι αρκετό, πετύχεις δεν πετύχεις.

Οι δυσκολίες δυναμώνουν το νου, όπως και η εργασία το κορμί. Ένα πετράδι δε μπορεί να γυαλιστεί χωρίς τριβή, ούτε κι ένας άνθρωπος να σμιλευτεί χωρίς δοκιμασίες.

Ότι σε ζορίζει, είναι αντίσταση. Κι όπως κι οι μύες με τα βάρη, έτσι κι η ψυχή κι ο χαρακτήρας σου δυναμώνουν με αυτά. Κι ο νους γίνεται πιο κοφτερός λύνοντας κι αντιμετωπίζοντας πιθανά προβλήματα. Όπως η εξάσκηση σε ένα χόμπι, ένα μουσικό όργανο ή η γυμναστική, έτσι είναι και οι όποιες δυσκολίες. Η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σχολείο στο οποίο προπονείς την ψυχή και το μυαλό σου. Κι αν το δεις έτσι, θα καταλάβεις πως δεν υπάρχουν προβλήματα, προβληματισμοί ή δοκιμασίες, παρά μόνο ασκήσεις “ενδυνάμωσης”.

Ρώτησε την Φύση: Θα σου πει πως εκείνη έφτιαξε και την μέρα και την νύχτα.

Η Φύση είναι ο μεγαλύτερος διδάσκαλος. Οι αντανακλάσεις είναι παντού, όπως πάνω έτσι και κάτω, όπως μέσα έτσι και έξω. Όποτε έχεις μια βαθιά απορία ή προβληματισμό, παρατήρησε τι κάνει η Φύση. Αν δυσκολεύεσαι να τις βρεις μέσα σου, σ’ αυτήν θα βρεις τις περισσότερες απαντήσεις.

Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει, όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία

Θυμάμαι έναν αγαπημένο φίλο ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας. Πριν κάποια χρόνια ζούσε στην Γαύδο μέχρι που “έφυγε” σε νεαρή ηλικία. Έκανε πολλά χρόνια Νιντζούτσου. Κι όποτε βρισκόμασταν πάντα με έπιανε απροετοίμαστο σε ανύποπτο χρόνο, πετώντας μου βελάκια, μικρά αντικείμενα ή και κάνα μανταρίνι το οποίο συνήθως προσγειωνόταν στο κεφάλι μου. “Πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος”, έλεγε, σαν φιλοσοφία και στάση ζωής. Η προετοιμασία είναι από τα σημαντικότερα πράγματα. Δε ξέρεις πότε θα σου έρθει ένας καλεσμένος στο σπίτι, μια ευκαιρία, μία σχέση, μια καλή δουλειά. Οι δυνατές ευκαιρίες συνήθως εμφανίζονται απροειδοποίητα.

Αν θέλεις πραγματικά να ξεφύγεις από τα πράγματα που σε ενοχλούν, αυτό που χρειάζεται δεν είναι να βρίσκεσαι σε ένα διαφορετικό μέρος, αλλά να είσαι ένας διαφορετικός άνθρωπος.

Γίνε εσύ η αλλαγή που ζητάς έξω από εσένα, και το έξω από εσένα θα ακολουθήσει. Συνήθως συντονίζεσαι, ταυτίζεσαι και επηρεάζεσαι σε σχέση με ότι έχεις μέσα σου. Αν ξέρεις ποιος είσαι και που ανήκεις, όπως λέει κι ο Σωκράτης, κανένας δε θα μπορεί να σου φορέσει παλιά, άθλια και βρώμικα ρούχα ή κουβέρτες. Όταν μείνεις ακλόνητος στην αξία σου, δεν σε αγγίζει τίποτα, αλλά κι αυτά που προσπαθούν να σε αγγίξουν, κουράζονται χωρίς αποτέλεσμα, κι έτσι πάνε αλλού να “τραφούν”.

Όπως και μια ιστορία, έτσι είναι κι η ζωή: Αυτό που μετράει δεν είναι πόσο μεγάλη είναι, αλλά πόσο καλή.

Μπορείς να ζήσεις μια γεμάτη μικρή ζωή, ή μια μεγάλη ζωή άδεια. Ή και αντίστροφα. Η ουσία είναι να μαζεύεις όμορφες και δυνατές στιγμές. Ο γνώμονας είναι λιγότερη ρουτίνα και αρνητισμός, περισσότερη πληρότητα χαρά και θετικότητα. Όταν έρθει εκείνη ώρα, όποια κι αν είναι αυτή, να μπορέσεις να γυρίσεις πίσω και να πεις “ήταν μια καλή ζωή”. Κι όπως είχε πει κι ο Νίτσε, η ουσία είναι να ζήσεις μια τέτοια ζωή, όπου αν χρειαζόταν, θα την ξαναζούσες άπειρες φορές χωρίς να αλλάξεις τίποτα.

Αν ο άνθρωπος δεν ξέρει σε ποιο λιμάνι πάει, κανένας άνεμος δεν είναι ευνοϊκός.

Ο καπετάνιος όταν ξέρει τον προορισμό του, μπορεί και προσαρμόζει τα πανιά ανάλογα είτε ο άνεμος είναι ούριος είτε όχι. Ακόμα και με στάσεις ή παρεκκλίσεις, αργά ή γρήγορα θα φτάσει στον προορισμό του. “Θα πας εκεί που κοιτάς” όπως λένε. Κι αν δε ξέρεις που θέλεις να πας, θα είσαι έρμαιο κάθε ανέμου.

Ξεκίνα αμέσως να ζεις, και μέτρα κάθε ξεχωριστή ημέρα σαν μια ξεχωριστή ζωή.

Καθε μερα είναι μια νεα αρχη. Κάθε μέρα έχεις 1.440 λεπτά, ή 86.400 δευτερόλεπτα να τα αξιοποιήσεις με όποιον τρόπο θέλεις. Ο Τζέϊ Σέτι βλέπει την κάθε μέρα σαν ένα τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο σου χαρίζουν κάθε μέρα χρήματα, σε λεπτά και δευτερόλεπτα. Θα ποιήσεις αξία με αυτά και μέσα από αυτά, ή θα τα σκορπίσεις; Η επιλογή είναι δική σου.

Ο άνθρωπος δεν επηρεάζεται από τα γεγονότα της ζωής του, αλλά από το πως τα ερμηνεύει.

Το reframing (αναπλαισίωση) είναι από τα πιο δυνατά εργαλεία που έχουμε στην ψυχολογία και στην προπονητική ζωής. Το πρίσμα μέσα από το οποίο θα βιώσεις ένα γεγονός, κάνει όλη τη διαφορά. Ένας άνθρωπος κολλάει στην κίνηση και του χαλάει όλη η διάθεση. Ένας άλλος λέει “ευκαιρία να ακούσω ένα ηχητικό βιβλίο”. Ένας σπάει το πόδι του και δυσανασχετεί, ένας άλλος σκέφτεται “ευκαιρία να χαλαρώσω και να κάνω ένα επαναπροσδιορισμό”. Το ίδιο γεγονός είναι στο χέρι σου πως θα το δεις και τι νόημα θα του δώσεις.

Να απολαμβάνεις τις απολαύσεις της κάθε στιγμής με τέτοιο τρόπο όμως που δεν θα τραυματίζουν τις μελλοντικές.

Μπορεί να απολαμβάνεις ένα άσκοπο ξενύχτι, αλλά δεν σε ωφελεί να κάψεις την επόμενη ημέρα όταν έχεις κάτι σημαντικό. Ένας παράνομος δεσμός ή έστω της μιας νύχτας, αξίζει να χαλάσει ή να λερώσει μια καλή σχέση αγάπης; Οι πρόσχαρες απολαύσεις σίγουρα μπορεί να είναι και καλές, αρκεί να μη χαλάνε το κάθε αύριό σου.

Είναι δύσκολο να φέρεις τους ανθρώπους στην αρετή με μαθήματα και κηρύγματα. Όμως είναι εύκολο να το κάνεις με το παράδειγμά σου.

Ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί κάποιος είναι μέσω βιώματος και μέσω εσωτερικού κινήτρου. Ακόμα κι αν έχεις δίκιο, δεν μπορείς να ανοίξεις κανένα κεφάλι και να μεταφέρεις γνώσεις ή βιώματα ή σοφία. Αν πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις κάποιον, βάλε στην άκρη το κάθε μάθημα, κήρυγμα, συμβουλή ή γκρίνια, και κάν’ το με το παράδειγμά σου. Βοήθησέ τον να εμπνευστεί από την λάμψη σου, κι έτσι μόνο ίσως καταφέρεις να γεννηθεί μέσα του το κίνητρο για να βρει την δική του.

Ο χρόνος γιατρεύει ό,τι αδυνατεί να γιατρέψει η λογική.

Κάποια στιγμή τα γιατί παύουν να έχουν νόημα. Κάποια στιγμή πρέπει να αφήσεις την όποια πληγή να κλείσει. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσεις να την πειράζεις. Ο χρόνος είναι πράγματι ο καλύτερος γιατρός. Όπως και κάθε τι που πέρασε αν γυρίσεις πίσω να θυμηθείς. Μη ξεχνάς: ακόμα κι αυτό, θα περάσει.

Κάθε νέα αρχή προέρχεται από κάποιας άλλης αρχής το τέλος.

Κάποιος έλεγε πως δεν μπορείς να ζήσεις ή να γράψεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου, αν συνεχίζεις να διαβάζεις ξανά και ξανά το προηγούμενο. Στην Ανδινή παράδοση λένε απλά “Άσ’ το”. Η κάμπια που νιώθει πως η ζωή τελειώνει, παραδίδεται, κι έτσι γίνεται πεταλούδα. Άσε τους κύκλους να κλείσουν, και να σαι σίγουρος και σίγουρη πως ένας νέος είναι έτοιμος να σε υποδεχτεί.

 

Έγραψε ο: Αθανάσιος Στεργίου

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης / Heroes Life Coaching

coachofheroes.com

Διαβάστε επίσης


To Top