Εσωτερισμός

Ψυχή: Άφθαρτη και Αμετάβλητη

Ο άνθρωπος κρύβει μέσα του την γνώση του σύμπαντος. Οι ικανότητες του να γνωρίσει τον ίδιο του τον εαυτό είναι αρκετές.

Οι αρχαίοι Ινδοί φιλόσοφοι έλεγαν:

« Όπως είναι ο μακρόκοσμος, έτσι είναι και ο μικρόκοσμος.
Όπως είναι το άτομο, έτσι είναι και το σύμπαν.
Όπως είναι ο ανθρώπινος νους, έτσι είναι και ο κοσμικός νους.»

Το σώμα μας, αυτός ο μικρόκοσμος

Το σώμα μας εξουσιάζεται από τα πέντε στοιχεία της φύσης. Τα κυβερνώντα αυτά στοιχεία είναι τα εξής:

  • Αιθέρας: Ήχος
  • Αέρας: Ήχος, Αφή
  • Φωτιά: Ήχος, Αφή, Όραση
  • Νερό: Ήχος, Αφή, Όραση, Γεύση
  • Γη: Ήχος, Αφή, Όραση, Γεύση, όσφρηση

Αυτά τα πέντε στοιχεία είναι η αιώνιες αξίες που συνθέτουν τον φυσικό κόσμο, τον μακρόκοσμο. Ο μικρόκοσμος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Το φυσικό σώμα συγκροτείται και αυτό από τα πέντε στοιχεία.

Η ψυχή είναι άφθαρτη και αμετάβλητη, σε αντίθεση με το σώμα, το οποίο, σταθερά, υφίσταται μετασχηματισμό.

Το Jiva ή Atma ή Ψυχή, μέσα από εμάς ζωογονεί τις αρχές και ένα μέρος της κοσμικής απεραντοσύνης, η οποία σανσκριτικά λέγεται Purusa. Η ποικιλία των πλασμάτων του σύμπαντος κόσμου οφείλεται στη διαφοροποίηση των πέντε στοιχείων από τα οποία αποτελούνται. Έχουν διαφορετική δομική και εξωτερική οργάνωση.

Η ψυχή ή το απόσταγμα της ζωής, αντίθετα, η οποία προσφέρει ζωή στο φυσικό σώμα, είναι ίδια στο μυρμήγκι, στον ελέφαντα και στον άνθρωπο. Μετά τον θάνατο, η ζωτική δύναμη Jiva αναχωρεί από το φυσικό σώμα. Το σώμα επιστρέφει στα πέντε στοιχεία. Σε αυτή την ανανεωμένη στιγμή, η ψυχή-Jiva αποκτά διαφορετική μορφή από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό δημιούργημα.

Το προηγούμενο ΚΑΡΜΑ θα κρίνει τον τύπο και την μορφή της επαναγέννησης.

Σύμφωνα με τον Caraka, το έμβρυο έχει παραχθεί από την ψυχή-Jiva (προέλευση της ζωής), η οποία είναι δίχως ασθένειες, δίχως ηλικία, δίχως θάνατο και φθορά. Καθώς εισέρχεται στη μήτρα, ενώνεται με το σπέρμα και μαζί δημιουργούν αυτήν τη νέα μορφή, το έμβρυο.

Η διαδικασία της εξόδου από τη μήτρα ονομάζεται «γέννηση» ή δημιούργημα. Στη πραγματικότητα η γέννηση είναι μόνο μία μεταφορά, με σεβασμό στην αιωνιότητα και στις καταστάσεις.

Το έμβρυο τη χρονική περίοδο της γέννησης, δεν μπορεί να δημιουργήσει παράγοντες για αυτό το ίδιο, δεν μπορεί να φυτρώσει, να καλλιεργηθεί, μόνον από το σπέρμα.

Τον τρίτο μήνα της κύησης, η ψυχή-Jiva εισέρχεται στο σώμα των πέντε στοιχείων.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι σε αυτό το υγιές σύστημα, η οικοδόμηση του φυσικού σώματος διέπεται από δύο θεμελιώδεις αρχές:

  • Να χρησιμοποιήσει τα πέντε στοιχεία στα οποία υπάρχουν πλέον θεϊκά άδηλα στοιχεία.
  • Να υπάρχει αρμονία μεταξύ όλων των ζωντανών πλασμάτων στο σύμπαν και όλων των υπάρξεων.

Για να υπάρχει κοσμική ισορροπία και αρμονία, είναι απαραίτητο να υπάρχει αρμονία μεταξύ των πέντε λεπτοφυών στοιχείων. Αυτά σχηματίζουν τον κόσμο μας, είναι αλληλένδετα και θεμελιώνουν τις βάσεις της ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ, μέσα από την οποία διατηρείται η αρμονία μεταξύ των ποικίλων δυνάμεων της φύσης.

Βάνα Αλεξάτου Hassan

Αγιουρβεδική θεραπεύτρια, Συγγραφέας

Πηγή: omorfizoi.gr
Photo atrist: Paula Labaredas

Διαβάστε επίσης

To Top