Άρθρα για την υγεία

Προβλήματα στον αυχένα: Ψυχοσυναισθηματικές αιτίες


Ο πόνος, η αρθρίτιδα και η δυσκαμψία στον αυχένα εμφανίζονται συχνά σε άτομα με καταπληκτικές επικοινωνιακές ικανότητες — τόσο στο να ακούν όσο και στο να εκφράζονται. Στην προσπάθεια τους να δουν και τις δύο πλευρές σε κάθε κατάσταση, συχνά αρρωσταίνουν όταν η ικανότητα τους να εκφράζονται δεν είναι όσο αποτελεσματική θα ήθελαν. Όταν μια διαφωνία δεν μπορεί να επιλυθεί με τα λόγια ή όταν κάτι πάει στραβά στη ζωή τους και δεν μπορούν να το ελέγξουν, εκνευρίζονται και πεισμώνουν, εμμένοντας στην άποψη τους και αρνούμενοι να εξετάσουν άλλες γνώμες. Η σύγχυση που οδηγεί σε διακοπή της επικοινωνίας προκαλεί συχνά παθήσεις του αυχένα.

Αν είσαι ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από πόνους, αρθρίτιδα, τραυματισμό, δισκοπάθεια ή άλλα προβλήματα του αυχένα, ίσως να έχεις ήδη δοκιμάσει όλη τη θεραπευτική γκάμα, από τα παυσίπονα, την εγχείρηση, τη χειροπρακτική και τις έλξεις, μέχρι το βελονισμό και τη γιόγκα. Όλα αυτά μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά μάλλον όχι μόνιμη ίαση. Ποια είναι λοιπόν η συνταγή για καλύτερη και πιο ισορροπημένη επικοινωνία, και για μόνιμη απαλλαγή από τα οδυνηρά προβλήματα στον αυχένα;

Πέρα από τα φάρμακα και τις αλλαγές στη συμπεριφορά, χρειάζεται να προσδιορίσεις και να αλλάξεις τις αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν την κατάσταση της υγείας σου. Σύμφωνα με τη θεωρία των δηλώσεων της Λουίζας, η υγεία του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης αντιπροσωπεύει την ευελιξία και την ικανότητα να βλέπουμε και τις δύο πλευρές μιας συζήτησης ή μιας κατάστασης. Η ακαμψία στη σκέψη και η ισχυρογνωμοσύνη οδηγούν στην ασθένεια — στην περίπτωση μας, στους πόνους και τη δυσκαμψία του αυχένα.

Γενικά, οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τον αυχένα δεν είναι και τόσο καλοί στο κομμάτι της επικοινωνίας που έχει να κάνει με το να ακούνε, επειδή κολλάνε σε συγκεκριμένες απόψεις και δεν είναι ανοιχτοί στις καινούριες ιδέες. Έχουν ην τάση να είναι πεισματάρηδες και άκαμπτοι, και δεν μπορούν να δουν ή να καταλάβουν την άποψη του άλλου.

– Μια πολύ αποτελεσματική δήλωση για να εξουδετερώσεις την ακαμψία και τη στενομυαλιά που σχετίζονται με τα γενικότερα προβλήματα του αυχένα είναι: «Βλέπω με ευκολία και ευελιξία όλες τις πλευρές ενός θέματος. Υπάρχουν άπειροι τρόποι να βλέπω και να κάνω τα πράγματα. Είμαι ασφαλής».
Παρόλο που το γενικό θέμα αυτού του κέντρου είναι η επικοινωνία, η δήλωση που θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από την πηγή του πόνου και από το συναίσθημα που βρίσκεται από πίσω.

– Για παράδειγμα, η δισκοπάθεια στον αυχένα σχετίζεται με την αίσθηση ότι η ζωή δεν μας υποστηρίζει, καθώς επίσης και με την αναποφασιστικότητα και τη δυσκολία μας να εκφράσουμε ξεκάθαρα τις σκέψεις ή τις ανάγκες μας. Αν αυτό είναι το πρόβλημα σου, διαλογίσου πάνω στη φράση: «Η ζωή στηρίζει όλες μου τις σκέψεις, κι εγώ γι’ αυτό αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου. Όλα είναι καλά».

Κάνοντας αυτές τις δηλώσεις μέρος της καθημερινότητας σου, θα παρατηρήσεις μια μεταστροφή στον τρόπο που σκέφτεσαι. Μόλις ο αυχένας σου καλυτερέψει, χρειάζεται να κάνεις κάποιες βασικές αλλαγές για να διατηρήσεις τις ισορροπίες σου καθώς προχωράς.

Ένα από τα κλειδιά της καλής υγείας του αυχένα είναι να μάθεις να αντιλαμβάνεσαι πού βρίσκονται τα συναισθηματικά όρια, τα δικά σου και του άλλου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Έχεις εκπληκτικές ικανότητες στο να ακούς, να κατανοείς και να βρίσκεις λογικά επιχειρήματα. Ωστόσο, χρειάζεται να αντιλαμβάνεσαι πού πρέπει να σταματάς την ορμή σου να επιχειρηματολογείς και να πείθεις. Όταν αντιμετωπίζεις συγκρούσεις που δεν μπορείς να επιλύσεις, μην εμμένεις πεισματικά στη γνώμη σου, γιατί αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη δυσαρέσκεια και σύγχυση. Αντί γι’ αυτό, θύμιζε στον εαυτό σου ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν πολλές απαντήσεις.

Συνειδητοποίησε ότι ο δικός σου ρόλος είναι ένα μόνο μέρος της λύσης. Βρίσκοντας την ισορροπία ανάμεσα στο τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ελέγξεις, και καταλαβαίνοντας πότε είναι η στιγμή να κάνεις πίσω σε μια σύγκρουση, θα κάνεις θαύματα στην υγεία του πέμπτου συναισθηματικού κέντρου.

Ο διαλογισμός και το mindfulness είναι πολύ σημαντικές πρακτικές για όσους έχουν προβλήματα στο λαιμό και τον αυχένα. Ο διαλογισμός μας βοηθάει να έρθουμε περισσότερο σε επαφή με τα συναισθήματα μας, και το να ζούμε συνειδητά μας βοηθάει να κατανοούμε το πώς αυτά τα συναισθήματα μας επηρεάζουν κάθε στιγμή. Όταν μπορείς να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα που δείχνουν ότι στην επικοινωνία σου με τους άλλους γίνεσαι από διπλωμάτης δικτάτορας, τότε μπορείς να επιλέξεις συνειδητά να ακούς πιο προσεκτικά τον άλλον. Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό. Έτσι, όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη διαμάχη, θα μπορείς να την αντιμετωπίζεις μέσα από μια νέα οπτική γωνία και με μια αίσθηση γαλήνης.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι μπορεί οι άνθρωποι να διαφωνούν σε κάποιο θέμα και να συνεχίζουν να νιώθουν γαλήνη, αρμονία και αγάπη ο ένας για τον άλλον. Πολύ σημαντική ιδέα! Πόσα προβλήματα δημιουργούμε στον εαυτό μας από τη στάση μας! Το πείσμα, η ακαμψία, η προσπάθεια να αλλάξουμε τους άλλους χωρίς τη θέληση τους, όλα αυτά συμβάλλουν στα προβλήματα του λαιμού και του αυχένα.

Από το βιβλίο της Louise Hay «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ» Εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας – enallaktikidrasi.com 

Διαβάστε επίσης


To Top