Ψυχολογία

Προσοχή στους Χειριστικούς ανθρώπους

Πως να αντιληφθείτε και πως να αντιμετωπίσετε τους ανθρώπους που σας “χειρίζονται”. Οδηγός εντοπισμού τους , πρόληψη και πρώτες βοήθειες.-Από την Μαρία Λυδία Κυριακίδου

Όλοι έχουμε βρεθεί γύρω τους. Κάποιοι ζούμε μαζί τους για χρόνια.
Ακόμη κι αν δε το έχουμε καταλάβει σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί πολύ απλά μερικοί από αυτούς ίσως να ανήκουν στην ίδια μας την οικογένεια, την άμεση ή ευρύτερη, στη λίστα με τους παιδικούς μας φίλους ή ακόμη και σε αυτή με αυτούς που ερωτευτήκαμε.

Παρακάτω, ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός εντοπισμού τους αλλά και μια λίστα από πρώτες βοήθειες, ή συμβουλές πρόληψης, τις οποίες δυστυχώς ίσως χρειαστείτε, καθώς αυτά τα άτομα είναι παντού ,ζουν ανάμεσά μας και ανήκουν συχνότερα στην κατηγορία αυτών των «υπεράνω πάσης υποψίας». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρυνθείς οριστικά από αυτούς.

Ας το δούμε λοιπόν :

*Τους μιλάς δε τους μιλάς, κουβέντα δε πιστεύουν.

Έχουν ήδη φτιάξει τουλάχιστον δύο βολικότατα σενάρια για λόγου σου , με στόχο να χειραγωγήσουν εσένα, ή άτομα που θα σε εκτιμούσαν σε αποφάσεις κρίσης ή ενέργειας. Precaution και first aid tip: άσε τα έργα σου να μιλάν για σένα σε κάθε περίπτωση και ειδικότερα εδώ, άσε τη σιωπή να κάνει τη δουλειά.

*Είναι πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Ναι. Με τη μόνη διαφορά όμως πως ό,τι κάνουν , το κάνουν προκειμένου να σε οδηγήσουν αργότερα σε ενοχές, για όσα έκαναν για σένα, είτε για να κάνουν προσωπικό show off : δεν είσαι το μοναδικό θήραμά τους. Precaution και first aid tip: μη δέχεσαι ποτέ βοήθεια από τέτοια άτομα αλλά κι αν αυτό συμβεί , φρόντισε να ανταποδώσεις το συντομότερο δυνατό, κλείνοντας όμως μια και καλή τον φαύλο αυτό κύκλο της δήθεν προσφοράς.

* Ρίχνουν πολύ φως στις βαθιές πληγές ή τις αδυναμίες σου και τις προβάλουν σε κοινή θέα στην πρώτη ευκαιρία.

Θα σε κάνουν να πιστέψεις πως είναι οι καλύτεροι σου φίλοι και υποστηρικτές σου.
Θα φροντίσουν , πιθανόν, να ‘ναι γύρω σου όσο συχνότερα γίνεται, με μοναδικό στόχο να σε αποκρυπτογραφήσουν κατά βούληση και σύμφωνα πάντα με την προσωπική τους ατζέντα. Στην πρώτη ευκαιρία, θα ξεράσουν πάνω σου( ή από πίσω σου, τον οχετό που μαγειρεύουν στα κρυφά. Precaution και first aid tip: μην εμπιστεύεσαι εύκολα κανέναν, εκτός κι αν αυτά που έχεις να μοιραστείς , τα έχεις ήδη απενοχοποιήσει εκ των έσω σου, αν δηλαδή είσαι απελευθερωμένος σχετικά με όποια λάθη, μυστικά και πάθη σου. Να θυμάσαι πως ένα βέλος δε μπορεί να βρει στόχο σε αδειανή πλάτη.

* Φρικάρουν αν δείξεις συναίσθημα.

Στην πραγματικότητα δε σε αντέχουν, δε θέλουν την αγάπη σου, μιας που δε μπορούν να αγαπήσουν πρώτοι τον εαυτό τους. Μη φανταστείς πως αν δείξεις ανθρωπιά και νοιάξιμο , θα αλλάξει ο τρόπος που θα σε μεταχειριστούν.

Οι περισσότεροι από αυτούς πάσχουν από ψυχοπαθή ναρκισσισμό και άλλα συμπλέγματα κι αυτό, άλλωστε εξηγεί όλη τη συμπεριφορά τους. Precaution και first aid tip: σφύριζε αδιάφορα και μη χάνεις το χρόνο σου γεμίζοντας νερό σε ένα τρύπιο κουβά.

*Παίζουν βρώμικα.

Με τρόπους που ούτε πάει το μυαλό σου και συνήθως φορώντας την πιο αθώα προβιά. Ανακατεύουν δέκα χωριά, ψάχνουν να βρουν αφορμές, επινοούν λόγους εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι οι προπάτορες των “dramaqueens” all over the earth. Precautionκαι first aid tip: μην αναλωθείς στιγμή να μάθεις τι είπαν και σε ποιους το είπαν ή γιατί μπορεί να το είπαν- παίζεις το παιχνίδι τους και επειδή το ξέρουν καλύτερα, θα χάσεις.

* Είναι παθητικά επιθετικοί.

Δε τους φαίνεται, γιατί είναι καλά μελετημένοι.Για παράδειγμα, αν απαιτήσεις ή ζητήσεις κάτι που δικαιούσαι από αυτούς , θα το απορρίψουν αμέσως, θεωρώντας το άδικο, χώνοντας σε μπουκάλι τα πραγματικά τους συναισθήματα ή θα καθυστερήσουν ως και την τελευταία στιγμή στο να εξυπηρετήσουν το ζητούμενο, αναβάλλοντας το. Με αυτόν τον τρόπο ,πιστεύουν πως τιμωρούν τον άλλον άνθρωπο, που είχε και την αξίωση να έχει απαιτήσεις από δαύτους.
Αυτά, και μια σειρά από άλλα hints. Precaution και first aid tip: μόλις κι εφόσον γίνεις μάρτυρας τέτοιας συμπεριφοράς, σκέψου προσεκτικά πώς θα φύγεις χωρίς να κάνεις ιδιαίτερο θόρυβο , τοίχο-τοίχο- μην εξηγήσεις το γιατί.

* Βρίσκονται από πάνω σου, ιδιαίτερα όταν μαθαίνουν πως είσαι άρρωστος.

Πάνω που νομίζεις πως έδειξαν ανθρωπιά, αυτοί απλά ήρθαν για να μπορούν να σε φαντάζονται ευκολότερα ως πτώμα. Do not buy it , mate. Precautionκαι first aid tip: ευχαρίστησέ τους όσο πιο θερμά μπορείς, μείνε ευγενικός ως το τέλος, δείχνοντάς τους την εξώπορτα.

*Λένε ψέματα. Λένε μισές αλήθειες.

Όπως είπαμε και παραπάνω, πάσχουν από πολλά και διαφορετικά συμπλέγματα, μοναδικά ή σε συνδυασμό. Το παθολογικό ψέμα, είναι ένα, καταρχήν σίγουρο
σύμπτωμα. Precaution και first aid tip: μπορείς να σκέφτεσαι το ραντεβού στον κτηνίατρο, το λογαριασμό της Δ.Ε.Η ή τις καλοκαιρινές σου διακοπές- οτιδήποτε άλλο από το να τους ακούς να μιλάνε.

*Κατηγορούν τους άλλους.

Πάντα κάποιος άλλος, όχι αυτοί .Πάντα κάτι κακό που έχουν εντοπίσει πάνω τους.
Σε πιο εύστροφες περιπτώσεις τέτοιων ανθρώπων, θα προσπαθήσουν να ρίξουν κι ένα δυο φταιξίματα στην πλάτη τους- μη βιαστείτε όμως, γιατί θα συνοδεύονται από μια λίστα που θα τα δικαιολογεί όλα. Precaution και first aid tip: ακολούθησε το προηγούμενο tip.

* Είναι εξαιρετικά στρεψόδικοι.

Πάρε μια κατάσταση, ας πούμε σε χτύπησε με το αυτοκίνητο : έφταιγες που βρέθηκες μπροστά…στην αυλή του σπιτιού σου. Precaution και first aid tip: παραδέξου πως έσφαλλες, φρόντισε του και το αμάξι, όσο περιμένεις την τροχαία που κάλεσες από τις έξυπνες κλήσεις του κινητού σου

*Είναι πάντα μα πάντα και για πάντα …τα θύματα.

Πονάνε, υποφέρουν, ο κόσμος τα `χει μαζί τους. Μη τολμήσεις να μιλήσεις για δικά σου προβλήματα μπροστά τους. Δεν έχεις προβλήματα εσύ. Θα χασμουρηθούν τόσο δυνατά που θα ναι σαν να ακούς βρυχηθμό. Precaution και first aid tip: δε μιλάς για τα προβλήματά σου ..αντί γι αυτό, φέρε τους το μαξιλάρι να κοιμηθούν και ανέπνευσε αργά –δεν αξίζει τον κόπο να τους πνίξεις και να φας τα καλύτερα σου χρόνια στη φυλακή.

Διαβάστε καλά τον οδηγό. Είναι γραμμένος μετά από παρατήρηση ετών, υπομονή βοδιού, οργή ταύρου σε υαλοπωλείο.

Ξέρω, πως όλοι σας γνωρίζετε από ένα τέτοιο πρόσωπο. Σας παρακολουθώ.

Πηγή: klik.gr

Διαβάστε επίσης

To Top