Ψυχολογία

Πόσα από αυτά που μας προκαλούν στρες αξίζουν το χρόνο και την ενέργειά μας;


Ένα βιβλίο-οδηγός κατά του στρες με 100 tips αυτοβοήθειας

Για πόσα πράγματα που θα βρεις αύριο στο δρόμο σου ανησυχείς; Για πόσα άλλα από το χθες σου μετανιώνεις; Πόσα σε θυμώνουν, σε αγχώνουν και σε στεναχωρούν σήμερα; Και πόσα από αυτά αληθινά αξίζουν να σου ροκανίζουν την καρδιά και το μυαλό μέρα νύχτα;

Πολύ πολύ λίγα. Ίσως και κανένα – μπορεί και τίποτα από όσα μας συμβαίνουν να μην αξίζει την ενέργεια και το χρόνο μας, θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος που έχει φτάσει… πολλά επίπεδα φώτισης πάνω από το μέσο άνθρωπο. Το πολύ πολύ κάποιοι να έχουν καταφέρει μετά από χρόνια δουλειάς με τον εαυτό τους να έχουν μικρότερο χρόνο ανάκαμψης. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς αυτό ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού: ανησυχούμε, στεναχωριόμαστε, θυμώνουμε και αγχωνόμαστε για πολλά πράγματα σχεδόν κάθε μέρα. 

ΔΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Γίνεται να μην ανησυχείς όταν αρρωσταίνει κάποιος δικός σου; Ή να μη στεναχωρηθείς αν τελικά φύγει; Είναι δυνατόν να μη βασανίζεσαι όταν έχεις μόλις χάσει τη δουλειά σου; Όχι, δεν γίνεται ή τουλάχιστον απαιτεί πολλά χρόνια προσωπικής δουλειάς και εξέλιξης.

Το θέμα είναι ότι οι φορές που ανησυχούμε για πραγματικά μεγάλα και σημαντικά ζητήματα είναι λίγες. Καθημερινά στεναχωριόμαστε, θυμώνουμε, αγχωνόμαστε και τελικά αναλωνόμαστε σε μικροπράγματα, επιτρέποντάς τους να ροκανίζουν την ευτυχία μας, την ηρεμία μας, τη ζωή μας ολόκληρη.

Για όλα αυτά τα μικροπράγματα μιλάει ο συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής και καθηγητής ψυχολογίας Richard Carlson, εξηγώντας ότι υπάρχουν τρόποι να πάψουμε να χάνουμε τη ζωή μέσα από τα χέρια μας επιτρέποντας να μας καταβάλλουν η ανησυχία, το άγχος, ο θυμός, η αδικία και ένα σωρό άλλα μη ωφέλιμα συναισθήματα . Στο βιβλίο του Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα – Γιατί Όλα Είναι Μικροπράγματα (εκδ. Πεδίο), αναλύει με την αμεσότητα του καλύτερού μας φίλου ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 100 τρόπους για να τα καταφέρουμε.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ (ΟΥΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ POST)

Δώσε σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στα πρώτα του βήματα στην αυτοβοήθεια και την εξέλιξη τα Μαθήματα Θαυμάτων και… τον έκαψες: θα πελαγώσει, θα απορήσει και το πιθανότερο είναι να το/τα παρατήσει. Δώσε του το Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα και ίσως τον βοηθήσεις να απογειωθεί.

Δεν είναι όλες οι self-help εκδόσεις για όλους. Αυτό το βιβλίο όμως είναι από τα ωραιότερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου ή έναν φίλο που τώρα ξεκινάει να ψάχνει τρόπους να κάνει τη ζωή του καλύτερη, ομορφότερη και πιο ουσιαστική.

Ακόμα και όσοι όμως έχουν διαβάσει λίγο παραπάνω ή έχουν κάνει κάποια σεμινάρια σίγουρα θα σταθούν σε αρκετά κεφάλαια. Τίποτα δεν έρχεται τυχαία σε αυτή τη ζωή. Οποιαδήποτε πληροφορία για την εξέλιξή μας έρχεται για να μας ευθυγραμμίσει, ίσως θυμίζοντάς μας κάτι που κάναμε παλιά και πράγματι μας είχε βοηθήσει. Αυτό το post για το Μη Βασανίζεσαι για Μικροπράγματα σίγουρα έχει κάποιο λόγο που εμφανίστηκε σήμερα στην οθόνη σου! 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ

Το πρώτο κεφάλαιο και tip του Carlson τα λέει όλα: αποφασίζοντας να μη δίνεις άλλο την ενέργειά σου και το χρόνο σου σε μικροπράγματα, έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να κερδίσεις πίσω την ευτυχία και την ηρεμία σου.

«Είτε χρειάζεται να περιμένουμε στην ουρά, είτε να υποστούμε μια άδικη κριτική, είτε να φορτωθούμε το μεγαλύτερο μέρος μιας δουλειάς, κερδίζουμε πάρα πολλά αν μάθουμε να μην ανησυχούμε για πράγματα που έχουν ελάχιστη σημασία. Τόσο πολλοί άνθρωποι σπαταλούν τόση ενέργεια της ζωής τους “βασανίζοντας τον εαυτό τους για μικροπράγματα” ώστε χάνουν τελείως την επαφή με τη μαγεία και την ομορφιά της ίδιας της ζωής. Όταν πάρετε την απόφαση να αγωνίζεστε σταθερά για την κατάκτηση αυτού του στόχου, θα ανακαλύψετε ότι έχετε πολύ περισσότερη δύναμη και ενέργεια και θα αποκτήσετε περισσότερη ηρεμία και καλοσύνη». 

ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΣΚΕΨΕΩΝ

«Μια πολύ σημαντική τεχνική για να αποκτήσετε περισσότερη γαλήνη είναι να συνειδητοποιήσετε πόσο γρήγορα ο αρνητικός και ανασφαλής τρόπος σκέψης μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Έχετε ποτέ προσέξει πόσο νευρικοί αισθάνεστε όταν αφήνετε να παρασυρθείτε από τη σκέψη σας; Και σαν να μην έφτανε αυτό, όσο περισσότερο σας απορροφούν οι λεπτομέρειες του θέματος που σας προκαλεί νευρικότητα, τόσο πιο άσχημα νιώθετε. Η μια σκέψη φέρνει την άλλη και ακόμα παραπέρα, μέχρι που κάποια στιγμή καταλήγετε να είστε φοβερά ταραγμένοι…

Μπορεί, για παράδειγμα, να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα και να θυμηθείτε ένα τηλεφώνημα που πρέπει να κάνετε την επομένη. Έπειτα, αντί να νιώσετε ανακούφιση που θυμηθήκατε ένα τόσο σημαντικό τηλεφώνημα, αρχίσετε να σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε αύριο… Η λύση είναι να παρατηρείτε τι συμβαίνει στο μυαλό σας πρώτου οι σκέψεις σας καταφέρουν να αποκτήσουν κεκτημένη ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα συλλάβετε τον εαυτό σας να επιδίδεται στη δημιουργία μιας  “χιονοστιβάδα σκέψεων” τόσο πιο εύκολο είναι να το σταματήσετε».

ΣΤΟ ΕΔΩ & ΤΩΡΑ

Αναμφισβήτητα, πολλοί από εμάς γνωρίζουμε καλά τη νευρωτική τέχνη του να σπαταλάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ανησυχώντας για διάφορα πράγματα – και, μάλιστα, για πολλά μαζί ταυτόχρονα. Επιτρέπουμε σε προβλήματα του παρελθόντος και ανησυχίες του μέλλοντος να κυριαρχούν στο παρόν μας τόσο πολύ που στο τέλος νιώθουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι, στεναχωρημένοι, απελπισμένοι… Η ηρεμία του μυαλού μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ικανοί είμαστε να ζήσουμε το παρόν. Ανεξάρτητα από το τι συνέβη χθες η πέρσι και τι μπορεί η δεν μπορεί να συμβεί αύριο, το παρόν είναι αυτό στο οποίο βρίσκεστε – πάντοτε!

Ο Τζον Λένον είπε κάποτε ότι “ζωή είναι αυτό που συμβαίνει την ώρα που εμείς είμαστε απασχολημένοι να καταστρώνουμε άλλα σχέδια”. Κι ενώ εμείς ασχολούμαστε με “άλλα σχέδια”, τα παιδιά μας μεγαλώνουν, οι άνθρωποι που αγαπάμε φεύγουν μακριά η πεθαίνουν, τα κορμιά μας χάνουν τη γραμμή τους και τα όνειρά μας γλιστρούν σιγά σιγά μακριά μας. Με λίγα λόγια χάνουμε τη ζωή. Μάθετε να διατηρείτε την προσοχή σας στο “εδώ και τώρα”. Τα οφέλη θα είναι μεγάλα».

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ «ΜΑ, ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ!»

«Η βασική ιδέα της άσκησης αυτής είναι να θεωρείτε ότι όλοι όσους γνωρίζετε ή συναντάτε είναι φωτισμένοι. Όλοι εκτός από εσάς! Οι άνθρωποι που συναντάται είναι όλοι εδώ για να σας διδάξουν κάτι. Ίσως ο αντιπαθητικός οδηγός και ο ασεβής νεαρός βρίσκονται εδώ για να σας διδάξουν την υπομονή, ενώ πανκ-ρόκερ είναι εδώ για να σας μάθει να είστε λιγότερο επικριτικοί απέναντι στους άλλους.

Η δική σας δουλειά είναι να προσδιορίσετε τι προσπαθούν να σας διδάξουν οι άνθρωποι που συναντάτε στη ζωή σας. Αν το κάνετε αυτό, θα ανακαλύψετε ότι θα ενοχλείστε και θα εκνευρίζεται λιγότερο από τις πράξεις και τις ατέλειες των άλλων…

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να αλλάξετε τη διαδικασία της σκέψης από το “γιατί το κάνουν αυτό;” στο “τι προσπαθούν να με διδάξουν;”».

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ Ή ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ;
«Όταν εμμένουμε στο θυμό μας, μετατρέπουμε στο μυαλό μας τα “μικροπράγματα” σε πραγματικά “σοβαρά πράγματα”. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας είναι πιο σημαντικές από την ευτυχία μας. Δεν είναι… Αν θέλετε να είστε ένα πιο ήρεμο άτομο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το να έχετε δίκιο σχεδόν ποτέ δεν είναι πιο σημαντικό από το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι ευτυχισμένος… Αφήστε τους άλλους να έχουν δίκιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς έχετε άδικο».

ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ DE-STRESS

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Carlson έκανε πάρα πολλές συνεδρίες με ανθρώπους που παραπονιούνταν για το στρες. Να τι τους πρότεινε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν άνθρωπο που να πιστεύω ότι έχει κατακτήσει την εσωτερική του ηρεμία, ο όποιος δεν ξεκλέβει έστω και λίγη ώρα ησυχίας σχεδόν κάθε μέρα. Είτε είναι δέκα λεπτά διαλογισμού ή γιόγκα, είτε μια μικρή βόλτα στη φύση, είτε ένα δεκάλεπτο ήρεμο μπάνιο, λίγος χρόνος ηρεμίας και απομόνωσης είναι σημαντικός στη ζωή σας. Το να περνάτε κάποιες στιγμές μόνοι σας σας βοηθάει να ισορροπήσετε το θόρυβο και τη σύγχυση που χαρακτηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας».

Η τεχνική που ακολουθούσε ο ίδιος ήταν η εξής: «Όταν γυρίζω από τη δουλειά, καθώς πλησιάζω στο δρομάκι που βγάζει στο σπίτι μου, σταματάω το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και κάθομαι. Υπάρχει εκεί ένα όμορφο σημείο που μπορώ να περάσω ένα-δυο λεπτά κοιτάζοντας τη θέα ή κλείνοντας τα μάτια μου και παίρνοντας βαθιές ανάσες. Αυτό το τέχνασμα με βοηθάει να μειώνω τους ρυθμούς μου και να νιώθω συγκεντρωμένος και ευγνώμων».

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ…;

«Αποφασίστε συνειδητά ποιες μάχες αξίζει να δώσετε και ποιες θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε επειδή δεν έχουν σημασία. Αν ο πρωταρχικός στόχος σας δεν είναι να λειτουργούν τα πάντα στην εντέλεια, αλλά να ζείτε χωρίς άγχος, θα ανακαλύψετε ότι οι περισσότερες μάχες σάς απομακρύνουν από την εσωτερική σας ηρεμία. Είναι πράγματι τόσο σημαντικό να αποδείξετε στην σύζυγό σας ότι έχετε δίκιο και αυτή άδικο, ή να τα βάλετε με κάποιον επειδή έχετε την εντύπωση ότι έκανε ένα μικρό λάθος; Έχει τόσο μεγάλη σημασία σε ποιο εστιατόριο ή σινεμά θα πάτε ώστε να καυγαδίσετε γι’ αυτό; Αξίζει να τρέχετε στα δικαστήρια μια μικρή γρατζουνιά στο αμάξι σας; Είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι ο γείτονάς σας πάρκαρε πάλι στη θέση σας ώστε να το συζητάτε στο οικογενειακό τραπέζι; Για κάτι τέτοια μικροπράγματα και χιλιάδες άλλα, αρκετοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους καβγαδίζοντας. Αν δεν θέλετε να “βασανίζεστε για μικροπράγματα” είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε με σοφία τις μάχες σας. Κι αν το κάνετε αυτό, τότε θα έρθει μια μέρα που δεν θα νιώθετε έντονα την ανάγκη να εμπλακείτε έστω και σε μία».

Το βιβλίο Μη Βασανίζεστε για Μικροπράγματα – Γιατί όλα Είναι Μικροπράγματα είναι best-seller σε 135 χώρες και στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

kisslaurenne.com

Διαβάστε επίσης


To Top