Γενικού ενδιαφέροντος

Πώς βλέπει η γάτα σας τον κόσμο; Ένα βίντεο δίνει την απάντηση


Πώς βλέπουν οι γάτες, άραγε; Σίγουρα διαφορετικά από τους ανθρώπους

Θεωρείτε τον εαυτό σας cat person; Πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις γάτες, πως είναι η καλύτερη επιλογή κατοικιδίου γιατί είναι μεν ανεξάρτητες, αλλά δίνουν και υπέροχα χάδια (όταν έχουν όρεξη); Δεν είστε μόνοι. Είμαστε πολλοί, στην πραγματικότητα.

Είναι μυστηριώδη πλάσματα. Αδέξιες, αστείες, κτητικές, εγωίστριες, έχουν πολλές ομοιότητες με τον άνθρωπο – 90 εκατομμύρια χρόνια πριν, είχαμε κοινό πρόγονο ο οποίος εξελίχθηκε σε δύο είδη. Το πρώτο, οδήγησε στα πρωτόζωα και, τελικά, τον άνθρωπο. Το δεύτερο, στις γάτες, τις φάλαινες, τους χοίρους, τα άλογα και τις νυχτερίδες.

Ο καιρός πέρασε και η όρασή μας προσαρμόστηκε στις συνθήκες ζωής μας. Το οπτικό σύστημα της γάτας, λοιπόν, καθόρισε η ανάγκη της να κυνηγά στο σκοτάδι. Ακόμη κι αν αποκεφαλιστεί (κάτι που δε θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε), θα συνεχίσει να χοροπηδά για λίγο, έτοιμη να επιτεθεί. Ανιχνεύει τα θηράματά της και έχει εξαιρετική περιφερειακή όραση, γνωρίζει ακριβώς πόσο απέχουν από εκείνη και πόσο πρέπει να τινάξει τα πόδια της. Έχει αντίληψη του βάθους, κάτι που συχνά αναφέρεται ως στερεοφωνική όραση

Τα μάτια τους είναι προγραμματισμένα έτσι ώστε να βλέπουν στο σκοτάδι. Οι εικόνες αποτυπώνονται και στα δύο μάτια, ενώ ένας νευρώνας από κάθε οφθαλμό αιχμαλωτίζει το φως. Οι δύο αυτοί νευρώνες μεταφέρουν την πληροφορία στον εγκέφαλο, ο οποίος σχεδόν αυτόματα αναπτύσσει στρατηγική κίνησης – την επίθεση στο υποψήφιο θήραμα, για παράδειγμα.

Νευροεπιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το μοτίβο του εγκεφάλου της γάτας και κατέληξαν πως δεν είναι σαν τον ανθρώπινο, παρότι μοιάζει. Το παρακάτω βίντεο, μας δείχνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του αγαπημένου μας αιλουροειδούς. Την επόμενη φορά, έχοντας δει τι συμβαίνει στο μυαλό τους, ίσως καταλάβουμε καλύτερα τι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις τους.

jenny.gr

Διαβάστε επίσης


To Top