Ψυχολογία

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε όντως ενσυναίσθηση ή απλά κατανόηση απέναντι στα συναισθήματα των άλλων

Μήπως δείχνετε απλά κατανόηση στα συναισθήματα των άλλων χωρίς να έχετε ενσυναίσθηση;

Τον τελευταίο καιρό όλοι μιλούν λίγο παραπάνω γι’ αυτό που ορίζεται ως ενσυναίσθηση. Όλοι ξαφνικά μπορούμε να μπούμε στη θέση των προσώπων που απασχολούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την επικαιρότητα αλλά κατά πόσο κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Μήπως τελικά δείχνουμε απλά κατανόηση για όσα συμβαίνουν κι όχι ενσυναίσθηση που είναι η βασικότερη διάσταση της συναισθηματικής νοημοσύνης; Η ψυχοθεραπεύτρια Lucy Fry περιγράφει στο Stylist τις βασικές διαφορές. Η Αμερικανίδα ψυχίατρος και συγγραφέας του The Empath’s Survival Guide, Dr Judith Orloff από την άλλη, ορίζει τα άτομα με ενσυναίσθηση «ως υπερευαίσθητα και ικανά να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν στον απόλυτο βαθμό τα συναισθήματα των άλλων».

Κι όμως η ενσυναίσθηση είναι πολύ πιο σπάνια και υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα, σύμφωνα με τη Lucy Fry, που μαρτυρούν ότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σου.

Τα άτομα με ενσυναίσθηση λοιπόν:

1. Χάνονται μέσα σε συναισθήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι μπορούν να δουν μέσα από τα μάτια των άλλων και πράγματι το καταφέρνουν. Νιώθουν σε τέτοιο βαθμό τα συναισθήματα των άλλων που αρχίζουν και μπερδεύονται για το ποια είναι δικά τους και ποια των άλλων. Όλο αυτό επηρεάζει την ψυχική τους κατάσταση καθώς τα όρια εδώ είναι πολύ λεπτά. Ακριβώς γι΄αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους από έναν χείμαρρο συναισθημάτων από καταστάσεις που δεν είναι δικές τους.

2. Αντιλαμβάνονται συναισθήματα που οι άλλοι προσπαθούν να καταπιέσουν

Τα άτομα με ενσυναίσθηση μπορούν να καταλάβουν πότε οι άλλοι προσπαθούν να κρύψουν ή να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους. Αν προσπαθείτε να το παίξετε χαρούμενοι μπροστά τους ενώ κάτι σας απασχολεί, θα το αντιληφθούν αμέσως και μάλιστα πριν από εσάς. Είναι ένα από τα βασικά τους χαρίσματα, το οποίο είναι αρκετά σπάνιο αλλά υπαρκτό.

3. Είναι υπερευαίσθητα σε θορύβους, στα φώτα, σε συναισθηματικές διακυμάνσεις των άλλων

Τα άτομα με ενσυναίσθηση έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα. Αν για παράδειγμα κάποιος βγει εκτός ελέγχου και αρχίσει να φωνάζει, τότε τα ίδια θα επηρεαστούν από αυτή τη συμπεριφορά για τις επόμενες ώρες ή και μέρες. Είναι γενικά υπερευαίσθητα στα φώτα, στις μυρωδιές, στους θορύβους, ακόμη και στους ήχους όπως της μουσικής.

4. Είναι σε μια διαρκή διαδικασία μάθησης και εξέλιξης

Όταν ένα άτομο έχει ενσυναίσθηση, δεν δίνει συμβουλές και δεν προσφέρει απλόχερα λύσεις που δεν είναι εφικτές. Μπαίνει στη θέση του άλλου και κατανοεί τη συναισθηματική του κατάσταση σε βαθμό που άλλοι αδυνατούν. Σε έναν βαθμό, αυτό είναι κάτι που καλλιεργείται αλλά προϋπάρχει από την παιδική ηλικία καθώς είναι έμφυτο.

Όλα τα άλλα είναι απλή κατανόηση!

jenny.gr

Διαβάστε επίσης

To Top