Υγεία και Ευεξία

Πως τα συναισθήματα επηρεάζουν την πλάτη σας


Ο Πλάτωνας είχε πει ότι το σώμα είναι η φυλακή της ψυχής. Μερικές φορές είναι ο αγγελιοφόρος που σας λέει πως όταν πονάτε κάτι πάει λάθος. Έτσι, αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάζουν την πλάτη σας, υπάρχει μια αρκετά σαφής απάντηση. Μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, ένταση και πόνο που τα φάρμακα δεν μπορούν να ανακουφίσουν.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε όλον τον κόσμο μαζί με τους πονοκεφάλους. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 ανθρώπους έχει συχνά και είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες για την οποία οι άνθρωποι παίρνουν αναρρωτική άδεια από την δουλειά τους.

Υπάρχουν επίσης πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν τον πόνο στην πλάτη. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την κακή εργονομία στην δουλειά, κήλες, νεφρικά προβλήματα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, εκφυλιστική νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου κτλ. Αλλά υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν.

Όπως ίσως μαντέψατε μιλάμε για την σύνδεση μυαλού-σώματος. Αλλά πιο συγκεκριμένα για τα συναισθήματα και για την επίδραση τους σε αυτόν τον σύνθετο εκπληκτικό συνδυασμό οστών, συνδέσμων, τενόντων, μυών, ασπόνδυλων περιοχών, αρθρώσεων και νεύρων.

Πράγματα όπως το στρες και το άγχος προκαλούν μικρές αλλαγές σε όλες αυτές τις φυσικές δομές. Σιγά σιγά οδηγούν σε φλεγμονές, έλλειψη συντονισμού και χρονικές περιόδους που είναι τόσο οδυνηρές που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας.

Πως επηρεάζουν τα συναισθήματα την πλάτη σας;

Οι τρόποι με τους οποίους τα συναισθήματα επηρεάζουν την πλάτη μας είναι τόσο διαφορετικοί όσο και ενδιαφέροντες. Υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί που λένε πως η σπονδυλική μας στήλη δεν υποστηρίζει μόνο του φυσικό μας βάρος, αλλά και τα συναισθήματα μας.

Η πλάτη μας είναι σαν την κολώνα της ζωής μας και δεν το λέμε με την πνευματική έννοια. Απλώς σκεφτείτε ποιος είναι ο σκοπός της: να προστατεύει και να εγκλείει το νευρικό μας σύστημα.

Ο πόνος στη μέση, οι κράμπες ή ακόμα χειρότερα ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να σας παραλύσει εντελώς. Μπορεί να σας αναγκάσει να σταματήσετε τα πάντα. Αλλά αυτός ο πόνος είναι ακριβώς όπως ένα πιστό σκυλί φυλά το σπίτι σας.

Όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, γαβγίζει. Το να τον ησυχάσετε με χάπια δεν θα σας βοηθήσει καθόλου αν δεν ξέρετε τι προκαλεί το πρόβλημα. Πρέπει να ανακαλύψετε τι απειλεί την «κολώνα του σώματος σας», το σημείο ισορροπίας της ζωής σας.

Η θλίψη, η ανησυχία, το άγχος και η σχέση τους με την πλάτη σας

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο πόνος στην πλάτη είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα στα άτομα με κατάθλιψη και άγχος. Γι αυτό βλέπετε τόσους πολλούς ανθρώπους να κάνουν ατελείωτες φυσιοθεραπείες σε ειδικούς. Δεν μπορούν να ανακουφιστούν. Δεν μπορούν να βρουν μια θεραπεία για τον επαναλαμβανόμενο πόνο στην πλάτη τους, τουλάχιστον όχι μέχρι να πάρουν τη σωστή διάγνωση από έναν ψυχολόγο ή από κάποιον άλλον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Δεν μπορείτε να ξεχάσετε ότι ο πόνος στην πραγματικότητα είναι ένα νευρολογικό φαινόμενο που στέλνεται από το νευρικό μας σύστημα. Έτσι, όταν είστε φοβισμένοι, απογοητευμένοι ή στεναχωρημένοι σημαίνει ότι υπάρχει μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο σας. Για παράδειγμα, οι ανωμαλίες στη σεροτονίνη και στην νορεπινεφρίνη γενικά σας δίνουν ένα ανώτερο επίπεδο αντίληψης για τον πόνο.

Το στρες και το άγχος οδηγούν επίσης σε υψηλότερες ποσότητες κορτιζόλης στο αίμα σας. Αυτό είναι σημαντικό επειδή είναι η ορμόνη που αυξάνει τη ροή του αίματος και την ένταση των μυών. Ενεργοποιεί επίσης της αυτοάνοσες διεργασίες που μπορεί να επιτεθούν στις αρθρώσεις σας, να προκαλέσουν φλεγμονή στα νεύρα και ακόμη να μειώσουν το ασβέστιο στα οστά σας.

Συναισθηματικός πόνος και πόνος στην πλάτη

Η κολύμβηση, τα αντιφλεγμονώδη, τα μυοχαλαρωτικά… κανένα από αυτά δεν λειτουργεί όταν τα προβλήματα στην πλάτη σας προέρχονται από συναισθηματικό πόνο. Υπάρχει ακόμα και ένα άρθρο στο Psychology Today σχετικά με αυτό.

Λένε ότι τα συναισθηματικά προβλήματα είναι ένα σημάδι ότι κάτι μέσα σας είναι διαλυμένο και μπερδεμένο. Η αόρατη πληγή εμφανίζεται συνήθως με την μορφή πόνου στην πλάτη, πονοκεφάλων, πεπτικών προβλημάτων κτλ.

Υπάρχουν κάποιες θέσεις όπως στο University Medical Center Duke που ειδικεύονται στη θεραπεία για τέτοιες καταστάσεις. Ο δρ. Benson Hoffman λέει ότι το 80% των ανθρώπων πάσχει από πόνους στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή του.

Είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των ανθρώπων. Θέλει να δείξει ότι τα συναισθήματα μας επηρεάζουν την πλάτη μας και ότι τα συναισθηματικά προβλήματα όπως η θλίψη ή η απογοήτευση επικεντρώνονται σε αυτό το μέρος του σώματος μας. Είναι εκπληκτικό θέμα που μπορεί να μας ανοίξει τα μάτια.

Πώς να αποτρέψετε και να θεραπεύσετε τον πόνο της πλάτης που σχετίζεται με τα συναισθήματα σας.

Σταματήστε ένα δευτερόλεπτο για να σκεφτείτε κάτι. Φανταστείτε ότι έχετε μια φαρέτρα στην πλάτη σας. Είναι μια φαρέτρα γεμάτη βέλη για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον πόνο, για να τον αντιμετωπίσετε καλύτερα και για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από οτιδήποτε μπορεί να κολλήσει πάνω σας και να μετατραπεί σε πρόβλημα.

  • Ένας τρόπος για σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετά βέλη είναι κάνοντας βιοανάδραση. Είναι ένα είδος πρακτικής που σας δείχνει πως μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας γνωρίζοντας περισσότερα για την πίεση του αίματος, τον καρδιακό ρυθμό και την ένταση των μυών. Βασικά σημαίνει πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας ώστε να δουλεύει για σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό προσέχοντας τις σωματικές διαδικασίες που δεν παρατηρούσατε πριν.
  • Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι μεγάλη βοήθεια. Είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο στις σκέψεις σας και να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να κάνει συνήθεια τις πιο υγιείς και καλύτερες συμπεριφορές.
  • Είναι αρκετά σαφές πως τα συναισθήματα επηρεάζουν την πλάτη μας. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να μην δοκιμάσετε διαφορετικές τεχνικές για να ανακαλύψετε ποια σας βολεύει περισσότερο. To American Chronic Pain Association έχει αρκετές προτάσεις. Μπορείτε να κάνετε πράγματα όπως το να προσθέσετε περισσότερη βιταμίνη D στη διατροφή σας ή να χρησιμοποιήσετε αυτές που λέγονται «τεχνικές απόσπασης προσοχής». Περιλαμβάνουν βασικά το πώς να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας να σκέφτεται συγκεκριμένες εικόνες, μυρωδιές ή τραγούδια για να αποσπάστε από τον πόνο.

Τι περιμένετε;

Τώρα γνωρίζετε την επίδραση που έχουν τα συναισθήματα στην πλάτη σας. Οπότε πως μπορείτε να την αποτρέψετε; Φροντίστε τα συναισθήματα σας ακριβώς όπως κάνετε με την διατροφή σας και μην ξεχνάτε ποτέ να κινείστε. Ένα σώμα που κινείται και ένα μυαλό που καθαρίζεται μια στο τόσο είναι τα μυστικά για την καλή υγεία. Λοιπόν, τι περιμένετε; Ξεκινήστε!

L.C.

Διαβάστε επίσης


To Top