Υγεία και Ευεξία

Πως τα «κακά» δείχνουν την υγεία σας ανάλογα με το μέγεθος, την μυρωδιά και την συχνότητα


Ξοδεύουμε αρκετό χρόνο εξετάζοντας τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών. Και αποδεικνύεται ότι αν θέλετε να γνωρίζετε τα πάντα για την υγεία σας το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε τα περιττώματα σας.

Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό σε κάποιους αλλά τα «κακά» σας λένε πολλά για την υγεία σας. Σοβαρά.

Θυμηθείτε, ακόμα και ο Ιπποκράτης είχε πει: «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο». Και ξέρουμε πως αληθεύει αυτό σήμερα, καθώς η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να προκαλέσει αρκετές ασθένειες.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να εξετάσετε όταν παρατηρείτε τα περιττώματα σας. Αυτά είναι η συχνότητα, το σχήμα και το χρώμα.

Ας τα αναλύσουμε.

Συχνότητα:

Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, θα πρέπει να αισθάνεστε πως το έντερο σας έχει αδειάσει. Αν νιώθετε πως έχει αδειάσει μόνο εν μέρει κάτι πάει λάθος.

Κάποιοι άνθρωποι πηγαίνουν στην τουαλέτα 2-3 φορές την μέρα που είναι το ιδανικό.

Αυτοί που πηγαίνουν 2-3 φορές την μέρα έχουν γρήγορο μεταβολισμό, περισσότερα καλά βακτήρια, και η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουν είναι μια χαρά.

Αν ωστόσο χρειάζεστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα περισσότερο από 3 φορές την μέρα αυτό σημαίνει ότι μπαίνετε στον κόσμο της διάρροιας.

Τα «κακά» είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο το σώμα εξαλείφει τις τοξίνες, τα οξέα και διάφορα άλλα, γι αυτό είναι καλό να κάνετε καθημερινά. Αν κάνετε μέσα σε λίγες μέρες μόνο μια φορά αυτό σημαίνει ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει λάθος.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχετε κάτι σοβαρό, αλλά κάτι είναι λάθος.

Σχήμα:

Αυτό πιθανώς θα είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που πρέπει να κάνετε. Το να κοιτάξετε το σχήμα και την μορφή που έχουν τα «κακά» σας δεν είναι κάτι που θέλουν να κάνουν πολλοί από εμάς. Αλλά το σχήμα είναι πολύ σημαντικό.

Θέλετε να είστε σίγουροι πως έχουν διαμορφωθεί καλά. Το καλό σχήμα είναι ξεκάθαρο σημάδι καλής πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών από το φαγητό.

Υπάρχουν 7 τύποι κοπράνων.

 • 1ος τύπος– ξεχωριστά σκληρά κομμάτια που είναι δύσκολο να βγουν και μοιάζουν με μικρές μπάλες.
 • 2ος τύπος– σχήμα σαν λουκάνικο με εξογκώματα.
 • 3ος τύπος– σχήμα σαν λουκάνικο με ρωγμές στην επιφάνεια.
 • 4ος τύπος– σχήμα σαν λουκάνικο ή σαν φίδι με απαλή και λεία υφή.
 • 5ος τύπος– μικρές άμορφες μάζες με κομμένα άκρα, βγαίνουν εύκολα.
 • 6ος τύπος– Χνουδωτά κομμάτια με ανομοιόμορφες άκρες.
 • 7ος τύπος– καθόλου στερεά κομμάτια, μόνο υγρό.

Ο ιδανικός είναι ο 4ος τύπος.

Είναι ένα ωραίο σωληνοειδές σχήμα που μοιάζει με μακριά μπανάνα και δεν σπάει κατά την διάρκεια της αφόδευσης. Θα πρέπει να βγαίνει με ευκολία και να μυρίζει σαν πάρα πολύ ώριμο φρούτο.

Ο 3ος τύπος είναι επίσης αρκετά καλός, αλλά αν είστε κοντά στον 5ο ή στον 6ο τύπο σημαίνει πως η διάρροια έρχεται.

Η διάρροια σημαίνει ότι δεν απορροφάτε σωστά τα θρεπτικά στοιχεία και πως δεν παίρνετε θρεπτικές ουσίες μέσω του φαγητού.

Τι κάνετε όταν τα «κακά» σας είναι πολύ αραιά;

Όταν τα «κακά» σας είναι πολύ αραιά, μαλακά, πολτώδη, υγρά ή σε κάποιες περιπτώσεις πολύ συχνά, πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας.

Για να τα διαμορφώσετε, πρέπει να ακολουθήσετε μια διατροφή κατάλληλη για την διάρροια.

Αυτή η διατροφή περιέχει μπανάνες, ρύζι, μήλα, φρυγανισμένο ψωμί και τσάι.

Αυτά τα φαγητά σας βοηθούν να διαμορφώσετε τα περιττώματα σας και να βελτιώσετε την συχνότητα τους.

Τι κάνετε όταν τα «κακά» σας είναι πολύ σκληρά;

Όταν είναι πολύ σκληρά ή κάνετε σπάνια θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Σκεφτείτε να κάνετε τεστ στον θυρεοειδή.

Στο μεταξύ, προσθέστε λίγο μαγνήσιο στην διατροφή σας.

Τα προβιοτικά μπορούν και αυτά να βοηθήσουν καθώς ίσως έχετε δυσκοιλιότητα. Χρειάζεστε μερικά καλά βακτήρια στο έντερο σας για πιο υγιείς αφοδεύσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την κατάσταση είναι τα αχλάδια.

Καταναλώστε δύο αχλάδια την μέρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε γιόγκα και μασάζ στην κοιλιά.

Χρώμα:

Τέλος, το χρώμα των κοπράνων είναι σημαντικός παράγοντας για να προσδιορίσετε την συνολική υγεία σας.

Το χρώμα έχει σημασία. Το υγιές χρώμα είναι το καφέ προς σκούρο καφέ χρώμα το οποίο συχνά περιγράφεται ως «το καφέ της σοκολάτας γάλακτος».

Έχοντας αυτό κατά νου, ας δούμε τα χρώματα που δηλώνουν πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

 • Το μαύρο χρώμα είναι σημάδι πως υπάρχει αίμα στην περιοχή του γαστρεντερικού συστήματος.
 • Το πράσινο και το κίτρινο χρώμα είναι σημάδια μόλυνσης.
 • Το πράσινο και το κίτρινο χρώμα μπορούν επίσης να υποδεικνύουν προβλήματα στο ήπαρ ή στην χοληδόχο κύστη.
 • Τα κόπρανα με ανοιχτόχρωμο χρώμα όπως γκρι δείχνουν την έλλειψη χολής, που υποδηλώνει την απόφραξη των χοληφόρων αγωγών.
 • Το κόκκινο χρώμα δηλώνει αιμορραγία στο πεπτικό που συχνά προκαλείται από αιμορροΐδες.

Να θυμάστε ότι αν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα και/ή χρωστικές τροφίμων, το χρώμα των κοπράνων σας μπορεί να αλλάξει αλλά μόνο προσωρινά.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ο ταχυδρομικός σας κώδικας καθορίζει τα «κακά» σας. Οι άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικές περιοχές έχουν διαφορετικά κόπρανα. Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες κάθε περιοχής.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες (του τρίτου κόσμου) ακολουθούν μια διατροφή βασισμένη σε πολλές φυτικές ίνες και έχουν πολύ πιο πυκνά και ογκώδη περιττώματα. Αυτοί που ακολουθούν την δυτική διατροφή από την άλλη, καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και έχουν πιο μαλακά «κακά» που το παχύ έντερο δυσκολεύεται να βγάλει.

Μετάφραση, επιμέλεια : L.C από το  interesting-facts.info

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. .

Διαβάστε επίσης


To Top