Επιλεγμένα Άρθρα

Πως οι σκέψεις γίνονται το πεπρωμένο σου

«Πρόσεχε τις σκέψεις σου γίνονται λόγια. Πρόσεχε τα λόγια σου γίνονται πράξεις. Πρόσεχε τις πράξεις σου γίνονται συνήθειες. Πρόσεχε τις συνήθειες σου γίνονται ο χαρακτήρας σου. Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου γίνεται το πεπρωμένο σου.»

Το παραπάνω απόφθεγμα αποδίδεται σε πολλούς ανθρώπους: στον Κινέζο φιλόσοφο Λάο Τσε, στον υπερβατιστή Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, στον Βούδα και σε πολλούς άλλους.

Αλλά το ποιος έγραψε πραγματικά το απόφθεγμα δεν είναι τόσο σημαντικό. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε αυτό το περίεργο απόφθεγμα εντοπίζοντας τον σπόρο της σκέψης στο λουλούδι του πεπρωμένου και το τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό.

Πρόσεχε τις σκέψεις σου, γίνονται λόγια

«Αλλά αν η σκέψη διαφθείρει την γλώσσα, η γλώσσα μπορεί επίσης να διαφθείρει την σκέψη.» -Τζωρτζ Όργουελ

Κάθε λέξη προέρχεται από την παρατυπία του ανθρώπινου μυαλού. Το κρανίο μας είναι σαν ένας δρόμος σκέψεων που περιμένουν να γίνουν λέξεις. Ο εγκέφαλος μας είναι ένας μικροσκοπικός γαλαξίας που από την δημιουργία πολλών σκέψεων περνά στην πυροδότηση δισεκατομμυρίων συνάψεων.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μοιραστούμε αυτές τις σκέψεις μεταξύ μας είναι μέσω των λέξεων. Αλλά πρώτα, πρέπει να είναι σαφείς οι σκέψεις μας για να γίνουν λόγια.

Φαίνεται απλό, αλλά μερικές φορές είναι τα μικρά πράγματα, τα βασικά, που μας εμποδίζουν να είμαστε ξεκάθαροι μεταξύ μας. Έτσι δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να είμαστε εντελώς σαφείς για τα πάντα-ιδιαίτερα για τα υπαρξιακά ζητήματα.

«Καμία φιλοσοφία» δήλωσε ο Γουίλιαμ Τζέιμς «δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα συνοπτικό σκίτσο, μια εικόνα του κόσμου στην πλειοψηφία του, μια προοπτική για την αντίληψη των γεγονότων». Αυτό ισχύει και τις σκέψεις μας. Οι σκέψεις μας μπορούν μόνο να είναι ακατέργαστα σχέδια αυτών που αντιλαμβανόμαστε, συνοπτικές σκιαγραφίες ενός απίστευτα τεράστιου κόσμου.

Πρέπει πρώτα να είμαστε εντάξει με το γεγονός ότι είμαστε μικροσκοπικοί κοσμοναύτες σε ένα γιγάντιο σύμπαν, και κυριολεκτικά και μεταφορικά, ώστε τελικά να μην έχουμε ενοχές για τα λόγια μας που προέρχονται από λανθασμένες κατασκευές και σκέψεις.

Όπως είπε και ο Άλντους Χάξλεϋ «Μόνο αν λάβουμε υπόψη το γεγονός της αιωνιότητας μπορούμε να μεταφέρουμε την σκέψη στην ζωή. Και μόνο αν δώσουμε προσοχή στην αιωνιότητα μπορούμε να αποτρέψουμε τον χρόνο από το να μετατρέψει την ζωή μας σε μια άσκοπη ανοησία.»

Πρόσεχε τα λόγια σου γίνονται πράξεις

«Κάθε ανόητος μπορεί να δημιουργήσει ένα κανόνα και κάθε ανόητος μπορεί να τον ακολουθήσει» -Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

Τα λόγια είναι τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρώπινης αντίληψης. Είναι τα αόρατα ράφια πάνω στα οποία ακουμπάμε τις άπειρες σκέψεις μας.

Είναι πιο ισχυρά πέρα από κάθε μέτρηση και όμως ανίσχυρα αν δεν τα καταλάβουμε. Αν δεν έχουν νόημα, τότε δεν υπάρχει συμβολισμός.

Και αν δεν υπάρχει συμβολισμός, τότε δεν μπορεί να υπάρξει και πράξη. Τα λόγια είναι σαν κούφιοι φρουροί που σχηματίζουν ένα στρατό συμβολισμού που χορεύει στην φαντασία του αναγνώστη/ακροατή. Συνδέουμε τις τέλειες για να γίνουν σκέψεις και έπειτα λέξεις. Και εν τέλει τα λόγια δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από σημάδια πάνω σε μια σελίδα.

Κι όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό, διότι μας αναγκάζουν να κινητοποιηθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε, να επανεστιάσουμε και να εξελιχθούμε.

«Όλη η λειτουργία της σκέψης» συνόψισε ο Τσαρλς Περς «είναι να παράγει συνήθειες από τις πράξεις».

Πράγματι, οι συνδέσεις μεταξύ της λειτουργίας της σκέψης και των συνηθειών των πράξεων είναι τα ισχυρά λόγια της γλώσσας μας. Με αυτά μπορούμε να φανταστούμε καινούργια πράγματα. Μπορούμε επίσης να τα ανασυντάξουμε σε νέα κατασκευάσματα που θα δημιουργήσουν νέους κόσμους.

Με αυτούς, μπορούμε να καταργήσουμε κυβερνήσεις, να δημιουργήσουμε ποίηση που απευθύνεται στην καρδιά και στο πνεύμα. Μπορεί να ανθίσει η ανθρωπότητα. Πράγματι, τα λόγια μας γίνονται οι πράξεις μας.

Πρόσεχε τις πράξεις σου γίνονται συνήθειες

«Όλοι είναι χαρισματικοί αλλά οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται ποτέ το χάρισμα τους»- Βούδας

Όσον αφορά την υγεία μας, εξαρτάται από τις πράξεις μας. Όταν ενεργούμε με υγιείς τρόπους έχουμε και υγιή αποτελέσματα. Είναι πραγματικά τόσο απλό. Αυτό που δεν είναι τόσο απλό, είναι να προσέχουμε αρκετά το τι υπαγορεύουν οι φυσικοί νόμοι ώστε οι πράξεις μας να είναι σε τάξη με τον Κόσμο.

Αυτό είναι αρκετά δύσκολο γιατί πολλές φορές βάζουμε ως προτεραιότητα την πολιτισμική μας κατάσταση και όχι τον κοσμικό νόμο.

Ο λόγος για τον οποίο οι ανθρώπινοι πολιτισμοί είναι ανθυγιεινοί και μη βιώσιμοι είναι ακριβώς γιατί ο κοσμικός νόμος έχει κολλήσει πίσω από τις παράλογες και ανισόρροπες πεποιθήσεις μας.

Πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που μας έχει επιβάλλει ο πολιτισμός μας και να ξανά-μάθουμε αυτά που χρειάζεται για να επανέλθουμε σε μια υγιή και βιώσιμη ισορροπία με την φύση. Αν συνεχίσουμε να ενεργούμε με αυτόν τον προγραμματισμό και με τις συνήθειες του ανθυγιεινού πολιτισμού, θα εξακολουθούμε να είμαστε ανθυγιεινοί άνθρωποι.

Το να ζούμε υγιεινά σημαίνει απλώς να ζούμε με μέτρο. Η υγεία και η μετριοπάθεια είναι πολύ λεπτομερώς συνδεδεμένες. Οι υγιείς πράξεις γίνονται υγιείς συνήθειες. Όπως με το είμαστε ότι τρώμε, έτσι γινόμαστε ότι κάνουμε.

Πρόσεχε τις συνήθειες σου γίνονται ο χαρακτήρας σου

«Δεν βλέπεις πόσο αναγκαίο είναι στον κόσμο των προβλημάτων και των πόνων να εκπαιδεύσεις μια νοημοσύνη και να την κάνεις ψυχή;» -Τζον Κητς

Έτσι διαμορφώνεται ο χαρακτήρας: με τις συνήθειες σας. Αν οι συνήθειες είναι υγιείς, ο χαρακτήρας σας θα είναι γερός και ικανός να προσαρμοστεί και να ξεπεράσει τα προβλήματα. Αν οι συνήθειες σας δεν είναι υγιείς, ο χαρακτήρας σας θα είναι αδύναμος και ανίκανος να προσαρμοστεί στις πολλές απροσδόκητες αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή. Αν ισχύει το τελευταίο, μην ανησυχείτε. Δεν είναι αργά.

Υπάρχει πάντα μια αντίθετη μέθοδος που μπορείτε να προσπαθήσετε για να επανέλθετε και να εφαρμόσετε την κανονική. Αλλά πρώτα αυτό που πρέπει να κάνετε, με κίνδυνο να ακουστεί κλισέ, είναι να αδράξετε την μέρα. Δηλαδή να αδράξετε την στιγμή.

Αδράξτε την στιγμή και γνωρίστε πλήρως, μπορεί και επώδυνα, τις συνήθειες σας. Προσέξτε τες. Παρατηρήστε πως διαμορφώνουν και μεταμορφώνουν την μέρα σας. Αν είναι υγιείς τότε οδεύετε προς την υγεία.

Αν δεν είναι υγιείς πάρτε μια βαθιά ανάσα και ευθυγραμμιστείτε ξανά με το σύμπαν. Ξεκινήστε ξανά όλη την διαδικασία.

Διαλογιστείτε στο πως οι σκέψεις σας έγιναν λόγια, τα λόγια πράξεις και πως οι πράξεις έγιναν ανθυγιεινές συνήθειες. Συνεχίστε να το κάνετε. Διαλογιστείτε ξανά και ξανά μέχρι να φτάσετε σε ένα σημείο όπου είστε αρκετά γενναίοι για να μεταμορφώσετε τον εαυτό σας.

Πρόσεχε τον χαρακτήρα σου επειδή γίνεται το πεπρωμένο σου

«Το παπούτσι που ταιριάζει σε ένα άτομο δεν χωράει σε ένα άλλο. Δεν υπάρχει μια συνταγή για την ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Ο καθένας μας έχει το δικό του σχέδιο για την ζωή, το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο.»- Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αν δεν έχετε έναν υγιή χαρακτήρα τότε δεν θα είστε αρκετά ισχυροί για να βιώσετε το πεπρωμένο. Το πεπρωμένο σας θα είναι απλώς αυτό που έχει διαμορφώσει η κοινωνία για την ύπαρξη σας. Η εμπειρία του πεπρωμένου είναι μια κατάσταση αφύπνισης, η συνειδητοποίηση του υπαρξιακού ορίου, μια εμπειρία του τρίτου ματιού στην πορεία της ζωής.

Όπως είπε και ο Καρλ Γιούνγκ :

«Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, θα κατευθύνει την ζωή σου και θα το ονομάζεις μοίρα».

Είναι λογικό ότι ένας ανθυγιεινός χαρακτήρας κυβερνάται από το ασυνείδητο του. Είναι μια μαριονέτα της μοίρας (μαριονέτα του πολιτισμού, της θρησκείας, της πολιτικής κλπ). Και σε αυτό το κουκλοθέατρο έχει χάσει την πρωταρχική εμπειρία να είναι ελεύθερο ον σε έναν άπειρο κόσμο.

Όπως φαίνεται, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είναι εξοπλισμένοι να είναι δημιουργήματα του πεπρωμένου. Ένα άτομο του πεπρωμένου είναι ένας άνθρωπος έτοιμος να σκάσει μέχρι να δώσει νόημα στην ζωή του.

Όπως είπε και ο Ρομπέρ Μπίρν:

«Ο σκοπός της ζωής είναι μια ζωή με σκοπό».

Οι σκέψεις αυτών τω ανθρώπων έχουν γίνει σαφείς λέξεις, οι σαφείς λέξεις έξυπνες πράξεις, οι έξυπνες πράξεις υγιείς συνήθειες και οι υγιείς συνήθειες τους έχουν μετατρέψει σε χαρακτήρες ικανούς να προσαρμοστούν και να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου και αλληλοσυνδεδεμένου κόσμου.

Είναι ελεύθεροι, ακτινοβολούν ελευθερία και αυτονομία ακόμα και όταν αποδέχονται το γεγονός ότι είναι αλληλοεξαρτώμενοι και ενωμένοι με τα πάντα. Είναι έντονοι χαρακτήρες και εντάσσονται στον κόσμο ως αναπόσπαστο κομμάτι του.

Αλλά πιο σημαντικά, υπενθυμίζουν σε όλους πως η εξατομίκευση του εγώ και η υλοποίηση της ψυχής είναι πραγματικές δυνατότητες. Πρέπει μόνο να ξεκινήσουμε με τον νεοσύστατο σπόρο μιας σαφούς σκέψης και με αρκετές υγιείς λέξεις, πράξεις, συνήθειες και χαρακτήρα μπορούμε να γίνουμε ένα ισχυρό άνθος του ανθρώπινου πεπρωμένου.

Μαγεία Τ.

Διαβάστε επίσης

To Top