Αυτοβελτίωση

Πώς να υπερφορτώσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας για να μη νιώσετε ποτέ ξανά λυπημένοι, στρεσαρισμένοι ή καταθλιπτικοί

Αποφύγετε τους εθισμούς

Ο εθισμός στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον τζόγο, το σεξ, ακόμα και τα ψώνια, δίνει μία άμεση απόλαυση, αλλά δεν είναι μία μόνιμη λύση. Οι εθισμοί ικανοποιούν μόνο προσωρινά τις ανάγκες μας. Επιπλέον οι εθισμοί αλλάζουν τον τρόπο ζωή μας προς χάριν της πηγής του εθισμού και αυτό γίνεται φαύλος κύκλος. Συνεπώς, πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε το ρίσκο της ανάπτυξης των εθισμών, να χαρείτε τη ζωή και να βρείτε πράγματα που παρέχουν βαθύτερη ηρεμία και ευτυχία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εργάζεστε σε μια δουλειά που σας αρέσει.

Αποτοξίνωση

Βεβαιωθείτε ότι αποτοξινώνετε τακτικά τον οργανισμό σας, καθώς η συσσώρευση των τοξινών και βακτηρίων στο σώμα, αποτρέπει την παραγωγή ντοπαμίνης και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυξήστε την τυροσίνη

Η τυροσίνη είναι ένα από τα 22 βασικά αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Βασικά είναι το πιο σημαντικό χημικό για την παραγωγή ντοπαμίνης. Εξάλλου, η ντοπαμίνη έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης. Για να ανέβουν τα επίπεδά της στο σώμα, θα πρέπει να καταναλώνετε πράσινο τσάι, πεπόνι, αμύγδαλα, μπανάνες, αβοκάντο και μαύρη σοκολάτα.

Μουσική

Τα επίπεδα ντοπαμίνης ανεβαίνουν και όταν ακούμε μουσική, ακόμα και όταν το κάνουμε για λίγο. Επομένως, χρησιμοποιήστε τη μουσική ως ένα κοινό τρόπο για να αυξήσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης.

Οργανώστε τη ζωή σας

Τα επίπεδα της ντοπαμίνης ανεβαίνουν στην περίπτωση που οργανώνετε τις μικρές καθημερινές σας εργασίες, ακόμα και αν είναι δύσκολες κατά καιρούς. Πρέπει να γράφετε τις δουλειές σας σε ένα κομμάτι χαρτί και να τις ελέγχετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε ικανοποιημένοι καθώς παρατηρείτε ότι τις τελειώνετε μία μία. Οι Αρχές της Αυτό-Διαχείρισης διατυπώνουν ότι αν μια εργασία αντιπροσωπεύει μια αλλαγή της τάξης του 25% ή παραπάνω στη ρουτίνα, θα νιώσετε ανίκανοι να την τελειώσετε και συχνά αυτό καταλήγει με το να αυτό-σαμποτάρεστε ή να παραιτείστε. Αν η εργασία αλλάζει το 10% της ρουτίνας σας, θα καταφέρετε να την ολοκληρώσετε, μιας και πιστεύετε ότι είναι μικρή. Επομένως, εξισορροπήστε τις εργασίες σας ώστε να είναι μεταξύ του 10 και του 25% των νέων συμπεριφορών ώστε να προσπαθήσετε καινούργια και απαιτητικά πράγματα, όχι όμως τόσο δύσκολα για να ολοκληρωθούν.

Δημιουργικότητα

Τα επίπεδα της ντοπαμίνης στο μυαλό, ανεβαίνουν επίσης και με τη δημιουργική δραστηριότητα. Αυτό θα σας διατηρήσει συγκεντρωμένους. Δεν χρειάζεται να γίνετε ένας διάσημος καλλιτέχνης, αλλά δοκιμάστε τον χορό, το τραγούδι, το γράψιμο, την γλυπτική, τη ζωγραφική, το σχέδιο, το μαγείρεμα κ.α και θα νιώσετε πολύ καλύτερα, άμεσα.

Βάλτε μια σειρά στα πράγματα

Αυτό σημαίνει μια οπτική υπενθύμιση του αριθμού των στιγμών που κάνετε πράγματα στη σειρά και είναι παρόμοιο με την οργάνωση των εργασιών και την πραγματοποίησή τους.  Αυτό θα ανεβάσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και θα σας κάνει πιο χαρούμενους και ικανοποιημένους. Χρησιμοποιήστε ένα σημειωματάριο, γράψτε τους στόχους σας και σχεδιάστε να τους ολοκληρώσετε. Όσο πιο σύντομα τελειώσετε την εργασία, σημειώστε το στο σημειωματάριό σας. Ακόμα, το μειονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι η ρουτίνα, για αυτό βρείτε ένα τρόπο να βελτιώσετε την απόδοση.

Συμπληρώματα

Τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν να ανέβουν και με συμπληρώματα, όπως:

  • Η κουρκουμίνη, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, που αυξάνει αποτελεσματικά την ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
  • Το Γκίνγκο Μπιλόμπα που έχει τη δυνατότητα να αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης.
  • L ακετυλο τυροσίνη που είναι θεμέλιο της ντοπαμίνης και στηρίζει την παραγωγή της στον εγκέφαλο.
  • Η L θεανίνη που αυξάνει πολλούς νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και την ντοπαμίνη. Το πράσινο τσάι είναι μία πλούσια πηγή της.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός ανεβάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι αερόβιες ασκήσεις. Βελτιώνει τη διάθεσή σας, παράγει διανοητική ενέργεια και χαλαρώνει το μυαλό. Ο διαλογισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώσετε το στρες σε καθημερινή βάση.

Μετάφραση: awakengr.com via themindsjournal.com

Διαβάστε επίσης

To Top