Αυτοβελτίωση

Πως να έχετε περισσότερη ενέργεια με φυσικό τρόπο


Η επιθυμία να έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι συνηθισμένη στην καταπονημένη και έντονα αγχώδη εποχή μας.

Ακούμε τακτικά ανθρώπους να σχολιάζουν πως θα ήθελαν να έχουν περισσότερη ενέργεια για να κάνουν τις δραστηριότητες που αγαπούν, είτε αυτό αφορά το να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε ένα χόμπι, να μάθουν κάτι καινούριο ή να είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι όταν ασχολούμαστε μ’ αυτό που αγαπάμε, είναι φυσικό να αισθανόμαστε πιο δημιουργικοί και γεμάτοι ενέργεια.

Ο μύθος του ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι λανθασμένος. Δεν μπορούμε να αυξήσουμε ραγδαία την ενέργεια μας με το να χτυπάμε 24-ωρα ενισχυτικά ενέργειας, καφέ ή το ακραίο παράδειγμα των τοξικών φαρμάκων – μακροπρόθεσμα όλα αυτά τα διεγερτικά θα εξαντλήσουν το σώμα μας και θα καταστρέψουν τα ενεργειακά μας αποθέματα.

Όταν «τρέχουμε» με εξαντλημένα ενεργειακά αποθέματα δημιουργούμε μεγαλύτερη ενεργειακή ένταση.

Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ενέργεια από την ένταση. Για να οικοδομήσουμε ενέργεια χρειάζεται να θρέψουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα μέσω της ξεκούρασης.

Η ξεκούραση είναι το μέσο μας για να αξιοποιήσουμε ενέργεια σε μακροπρόθεσμη βάση.

Το να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη και αρμονική ζωή απαιτεί χρόνο. Πρώτον, πρέπει να ξεμάθουμε τις παλιές συνήθειες και προτεραιότητες που μας οδηγούσαν σε άγχος και αρρώστιες. Όταν είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε ήρεμα θα μπορούμε με φυσικό τρόπο να λειτουργήσουμε βέλτιστα. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε σε θέση να βγούμε από τον συνηθισμένο τρόπο που λειτουργούμε, να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και να είμαστε παρόν σε ότι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή. Η κάθε στιγμή προσφέρει πλούσιους πόρους, τους οποίους δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αν είμαστε αγχωμένοι όλη την ώρα.

Παρατηρείστε τι συμβαίνει όταν κάποιος λέει «Άκου με!»

Η παβλοβική αντίδραση είναι να τεντώνουμε τους εαυτούς μας και να διατηρούμε μυϊκή ένταση και σύσπαση. Αυτό δεν αποτελεί μια ευνοϊκή αντίδραση εάν ο σκοπός μας είναι να λάβουμε νέες πληροφορίες και να επωφεληθούμε από ένα δυναμικό περιβάλλον εκμάθησης.

Η εκμάθηση και η ενέργεια υποβοηθούνται όταν το σώμα είναι σε θέση να χαλαρώσει με μια αίσθηση ευεξίας και άνεσης. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να είμαστε ήρεμοι, χαλαροί και να μειώνουμε την ένταση μας τόση περισσότερη αντοχή κτίζουμε. Αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα μέσω της διαδικασίας της επανεκμάθησης του πώς να είμαστε και πώς να αναπτυσσόμαστε. Το να δημιουργούμε σταθερότητα στη ζωή μας σημαίνει να υποστηρίζουμε την ευημερία μας μέσω δραστηριοτήτων και πόρων που ενισχύουν τα φυσικά μας ενεργειακά αποθέματα. Οι απλές καθημερινές ενέργειες είναι αυτές που οδηγούν σε μεγάλα επιτεύγματα όσον αφορά διαρκή υγεία και ενέργεια.

Μια άλλη σημαντική πτυχή του να έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι να αναγνωρίσουμε τι απομακρύνει τη ζωτική μας δύναμη.

Πολλές φορές αναλωνόμαστε σε δραστηριότητες, σχέσεις και δουλειές που δεν απολαμβάνουμε. Με την πάροδο του χρόνου αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποστέρηση της ευημερίας μας καθώς αυτές οι δραστηριότητες και σχέσεις δεν είναι παραγωγικές. Δεν μας προσφέρουν κάτι ανάλογο τις ενέργειας που βάζουμε σ’ αυτά.

Όταν βρίσκουμε δραστηριότητες και σχέσεις που πραγματικά αγαπάμε, αυτές γίνονται το «σχοινί σωτηρίας» μας. Αυτοί οι καλοπροαίρετοι κύκλοι ενεργειακής κυκλοφορίας ενισχύουν και αναπληρώνουν τα ενεργειακά αποθέματα και το Chi μας. Δυστυχώς η εξεύρεση τέτοιων δραστηριοτήτων και σχέσεων δεν συμβαίνει στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων. Οι άνθρωποι πηγαίνουν σε δουλειές που μισούν και καταναλώνουν ζάχαρη, καφέ και άλλα διεγερτικά για να μουδιάσουν τους εαυτούς τους και να εκτελέσουν το χρέος τους, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή διαρροή απ’ όλες.

Όταν βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και επικεντρωθούμε σε μικρές καθημερινές δραστηριότητες που προσθέτουν σ’ αυτήν και την οικοδομούν με την πάροδο του χρόνου, τότε μπορούμε να δημιουργούμε περισσότερη ενέργεια για τα πράγματα που αγαπάμε.
Αυτή η προοπτική του να εστιαζόμαστε σε ότι μας ανατροφοδοτεί μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τη βασική αιτία για την έλλειψη ενέργειας που βιώνουμε. Όταν η συνείδηση είναι ο οδηγός μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερους κύκλους συνηθειών και δράσεων που μας τροφοδοτούν. Ίσως να είναι τόσο απλό όσο να αναπροσανατολίζουμε την τη συμπεριφορά μας όταν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερες εμπειρίες, περισσότερη ενέργεια, αρμονία και ικανοποίηση στις ζωές μας.

Ακόμα και το να σκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα από μόνο του μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τις εμπειρίες μας με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι δράσεις είναι επίσης πολύ σημαντικές προκειμένου να επέλθει μόνιμη αλλαγή.

Απλά και πρακτικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερη ενέργεια:

1) Σταματήστε από σήμερα να πίνετε διεγερτικά (ή τουλάχιστον προσπαθήστε να τα μειώσετε)

Μπορούμε να ψάξουμε για βότανα και συμπληρώματα διατροφής που θα θρέφουν τα συστήματα μας αντί να καταστρέφουν τα επινεφρίδια μας. Βότανα όπως το Reishi και το Chaga θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενεργειών Chi και Jing και θα υποστηρίξουν τον οργανισμό μας. Όταν τα καταναλώνουμε δεν θα μας τονώνουν όσο η καφεΐνη, παρ’ όλα αυτά με επαναλαμβανόμενη χρήση τους μπορούμε να οικοδομήσουμε τα ενεργειακά μας αποθέματα. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, ανάλογο του πόσο έχουμε καταπονήσει τον οργανισμό μας.

2) Βρείτε χρόνο να ασχολείστε με πράγματα που αγαπάτε.

Δεν ωφελεί να ανησυχούμε τόσο πολύ για τα πράγματα που δεν μας αρέσει να κάνουμε. Αν ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς να ενσωματώνουμε περισσότερες δραστηριότητες που ενισχύουν τον τρόπο ζωής μας μπορούμε να βρούμε μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και πόρων. Είναι σημαντικό να: κάνουμε αυτό τον απογευματινό περίπατο στη φύση, να πηγαίνουμε σε επανορθωτικά μαθήματα yoga, να παίζουμε με τον σκύλο μας στο πάρκο. Αν κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, μπορεί να αρχίσουμε άμεσα να νιώθουμε καλύτερα.

3) Παρατηρήστε τους κύκλους σκέψεών σας μέσω διαλογισμού, journaling ή στοχασμού.

Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας μπορεί αρχικά να νιώσουμε καταβεβλημένοι, παρ’ όλα αυτά έτσι χτίζουμε σιγά σιγά τη συνείδησή μας. Μήπως οι σκέψεις μας δημιουργούν επαναλαμβανόμενους κύκλους άγχους; Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν να τα καταγράφουν κι άλλοι προτιμούν να τα μιλούν. Ένας καλός τρόπος εξωτερίκευσης αποτελεί σπουδαίο σύμμαχο στην αναπροσαρμογή των σκέψεων μας.

4) Τιμήστε τα συναισθήματα και την διαίσθησή σας στη στιγμή.

Όλοι έχουμε ένα ευφυέστατο αλλά ανεκμετάλλευτο πόρο στη διάθεση μας. Τη διαίσθηση. Όταν εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας και ακούμε τα ένστικτα μας όσον αφορά καταστάσεις, ανθρώπους και δραστηριότητες, ίσως ανακαλύψουμε πως αναλώνεται η ενέργεια μας και να αρχίσουμε να αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο σ’ αυτά. Από μόνο του αυτό θα μας χαρίσει περισσότερο χρόνο για να απολαύσουμε τη ζωή.

Και πάλι, οι μικρές καθημερινές δραστηριότητες και συνήθειες θα μας βοηθήσουν να εξερευνήσουμε τις ζωές μας και θα επιφέρουν περισσότερη ενέργεια, υγεία και ευχαρίστηση.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την λήψη μεγάλων βημάτων προς την αλλαγή έως ότου έχουμε εξερευνήσει τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε στιγμή και κατά τη διάρκεια της ημέρας για να υποστηρίξουμε αυτό που νιώθουμε ως τον ποιοτικό τρόπο ζωής μας. Όταν οικοδομήσουμε αυτό το αποθεματικό, μπορεί να ανακαλύψουμε ότι έχουμε περισσότερη αξία να δώσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας και τον κόσμο γύρω μας. Ίσως να είναι τόσο απλό όσο το να κάνουμε αυτό που αγαπούμε, που θα δημιουργήσει παραγωγικά πράγματα να μοιραστούμε.

Πηγή: elephantjournal.com
Μετάφραση: Φιλόσοφοι του Δρόμου

Διαβάστε επίσης


To Top