Νευροεπιστήμες

Πώς να χακάρετε την επίδραση του πλασέμπο: ξεκλειδώνοντας την θεραπευτική δύναμη του μυαλού

Image source

Δρ. Κέιθ Χόλντεν

Έρευνες για το φαινόμενο πλασέμπο αυξάνονται σε όλο τον κόσμο επειδή αποδεικνύουν την καταπληκτική δύναμη του μυαλού στην υγεία και στην θεραπεία. Τα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με την επίδραση του πλασέμπο, που μόλις πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ψευδοεπιστήμη από επιστήμονες σκεπτικιστές και ακαδημαϊκούς.

Ερευνητές που μελετούν το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου (πλασέμπο) γνωρίζουν ότι πρέπει να σχεδιαστούν κλινικές μελέτες που να ελέγχουν προσεκτικά τις μεταβλητές όπως την αυθόρμητη ελάττωση και τις τάσεις ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα αποτελέσματα του πλασέμπο.[1] Γνωρίζουν επίσης ότι αυτές οι μελέτες πρέπει να περιλαμβάνουν μια ομάδα χωρίς θεραπεία. Αυτές οι πιο προσεκτικά σχεδιασμένες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικής επίδρασης του πλασέμπο έγκειται σε ψυχολογικούς παράγοντες.[2]

Λόγω της παραπληροφόρησης και της έλλειψης κατανόησης οι περισσότεροι παραδοσιακοί επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης είναι προκατειλημμένοι έναντι του πλασέμπο, γεγονός που το χαρακτηρίζει ως εξαπάτηση. Αυτή η ταμπέλα είναι κοντόφθαλμη, αγνοεί τις συνθήκες και δίνει στο πλασέμπο μια κακή φήμη που δεν του αξίζει.[3] Ακόμα και όταν η έρευνα καθόρισε τα διάφορα συστατικά του πλασέμπο, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας δεν ξέρουν ακόμα πώς να εφαρμόσουν αυτές τις πληροφορίες με έναν τρόπο που να υποστηρίζουν τους ασθενείς τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσω να καταλάβετε τις ψυχολογικές έννοιες του πραγματικού αποτελέσματος του πλασέμπο έτσι ώστε να μπορείτε σε συνδυασμό με τον διαλογισμό να χακάρετε τις επιδράσεις του και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Συνδυάζοντας ψυχολογικές έννοιες με τον διαλογισμό

Ο διαλογισμός ενισχύει την ανώτερη επίγνωση σας, η οποία σε συνδυασμό με αυτές τις ψυχολογικές έννοιες έχει την δυνατότητα να υπερφορτώσει την επίδραση του πλασέμπο στον εαυτό σας. Όταν διαλογίζεστε χαλαρώνετε και ο εγκέφαλος σας μεταβαίνει από μια ανώτερη συχνότητα βήτα υπεροχής σε μια χαμηλότερη συχνότητα άλφα και θήτα υπεροχής. Αυτή η αυξημένη άλφα και θήτα υπεροχή των κυμάτων του εγκεφάλου βοηθά στην μεταβολή της συνείδησης σας σε μια κατάσταση ανώτερης επίγνωσης.

Η μετάβαση από μια κατάσταση υπερβολικής ανάλυσης και κρίσης σε μια κατάστασης ανοιχτής σε δυνατότητες ενεργοποιεί την συνείδηση του ανώτερου μυαλού ή του ανώτερου εαυτού σας για να ευθυγραμμιστεί με την συνείδηση του υποσυνείδητου μυαλού. Εν μέρει, με αυτή την ευθυγράμμιση μπορείτε να χακάρετε την επίδραση του πλασέμπο δημιουργώντας το δικό σας θεραπευτικό τελετουργικό. Δημιουργείτε τα δικά σας θεραπευτικά τελετουργικά κάθε μέρα μέσα από τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που έχετε για την υγεία σας.

Ένας εύκολος τρόπος για να διαλογιστείτε είναι απλώς να πάτε σε ένα ήσυχο μέρος, να χαλαρώσετε σε μια άνετη θέση, να κλείσετε τα μάτια σας και να αρχίσετε να παίρνετε αργές και χαλαρές αναπνοές χρησιμοποιώντας το διάφραγμα αντί για τους μύες του στήθους. Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας και αν αποσπαστείτε, στρέψτε ξανά την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Αν προκύψει κάποιο αρνητικό συναίσθημα όπως ο θυμός αναγνωρίστε το λέγοντας στο μυαλό σας «αισθάνομαι θυμό» και συνήθως το συναίσθημα θα φύγει. Έπειτα επιστρέψτε στην αναπνοή σας. Γνωρίζετε ήδη πώς να αναπνεύσετε μέσω της κοιλιάς επειδή το κάνατε ως μωρό.

Η διαδικασία

Καθώς κατευθύνεστε σε μια βαθύτερη κατάσταση διαλογισμού, ορίστε μια θετική προσδοκία για να είστε καλά και μετά, με όποιον τρόπο θέλετε οραματιστείτε και νιώστε πως είναι να είστε απόλυτα υγιείς. Καθώς συνεχίζετε να χαλαρώνετε, τα κύματα του εγκεφάλου σας θα μεταβάλλονται όλο και περισσότερο από την βήτα στην άλφα και στην θήτα υπεροχή. Όταν μετατοπίζεστε στην άλφα και κυρίως στην θήτα υπεροχή, η συνείδηση του ανώτερου μυαλού ή του ανώτερου εαυτού σας αρχίζει να ευθυγραμμίζεται με την σφαίρα του υποσυνείδητου μυαλού σας.

Καθώς συμβαίνει αυτή η ευθυγράμμιση, εισέρχεστε σε μια κατάσταση συνείδησης που δεν δεσμεύεται από τον χώρο ή τον χρόνο και δεν διαφέρει ανάμεσα στο πραγματικό και το μη πραγματικό. Το να οραματίζεστε και να νιώθετε πως είναι να είστε εντελώς καλά στα βαθύτερα εγκεφαλικά κύματα κατά την διάρκεια του διαλογισμού φέρνει το σώμα και το μυαλό σας σε αυτή την νέα πραγματικότητα. Όπως πλησιάζετε σε αυτή την νέα πραγματικότητα, είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργήσετε μια μεταβολή στην φυσιολογία σας για να υλοποιήσετε αυτή την πραγματικότητα.

Οι θετικές προσδοκίες μειώνουν το άγχος

Η έρευνα για τις επιδράσεις του πλασέμπο δείχνει ότι οι θετικές προσδοκίες μειώνουν το άγχος. Όταν φέρνετε την προσδοκία του να είστε απόλυτα υγιείς σε βαθύτερες καταστάσεις των εγκεφαλικών κυμάτων αρχίζετε να αισθάνεστε πως η δυνατότητα αυτή είναι πραγματικότητα και μειώνετε το άγχος, το οποίο αυτόματα αυξάνει τον παρασυμπαθητικό τόνο στο αυτόνομο νευρικό σας σύστημα. Αυτός ο αυξημένος παρασυμπαθητικός τόνος ξεκινά διαδικασίες αποκατάστασης, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνει την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αναζωογόνηση και την εξισορρόπηση των συστημάτων του σώματος.

Όταν πιστεύετε αληθινά την προσδοκία σας του να είστε καλά, μειώνετε το άγχος και ρυθμίζετε το σώμα και το μυαλό σας ώστε ο εσωτερικός γιατρός σας να σας θεραπεύσει.

Αναμένετε ανταμοιβή

Η έρευνα για την επίδραση του πλασέμπο δείχνει επίσης ότι όταν έχετε την προσδοκία για ανταμοιβή, αναμένετε ότι θα ανταμειφθείτε με το να είστε υγιείς. Αλλά αν έχετε περιοριστικές πεποιθήσεις στο μυαλό σας που σας λένε ότι δεν αξίζετε κάποια ανταμοιβή ή ότι δεν αξίζετε να είστε καλά, αυτό μπορεί να εμποδίσει την ενεργοποίηση του αποτελέσματος του πλασέμπο.

Ένας τρόπος για να ελέγξετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχουν κολλήσει στο υποσυνείδητο μυαλό σας είναι να χρησιμοποιήσετε θετικές επιβεβαιώσεις. Για παράδειγμα πείτε στον εαυτό σας «Αξίζω να ανταμειφθώ», ή «Αξίζω να είμαι καλά». Πώς νιώθετε αυτές τις επιβεβαιώσεις; Τις αισθάνεστε σωστές; Αν αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν ένα αρνητικό συναίσθημα τότε ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική για να απομακρύνετε αυτά τα περιοριστικά πιστεύω.

Προετοιμάστε τον εαυτό σας

Αυτό σημαίνει να μάθετε μέσω της συσχέτισης ώστε να μεγιστοποιήσετε την επίδραση του πλασέμπο προετοιμάζοντας τον εαυτό σας στους διαλογισμούς σας. Μπορείτε να μάθετε στον εαυτό σας να συνδέεται με συγκεκριμένα μάντρας ή μουσικά κομμάτια ενώ νιώθετε πως είστε εντελώς καλά. Όταν το κάνετε αυτό το μυαλό σας αρχίζει να συσχετίζει το μάντρα ή την μουσική με μια κατάσταση υγείας. Από εκείνο το σημείο, η φυσιολογία του σώματος σας μεταβάλλεται σε κατάσταση ευεξίας όταν λέτε αυτό το μάντρα ή όταν ακούτε το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι.

Χρησιμοποιήστε την κοινωνική μάθηση

Μια ακόμα ψυχολογική συνιστώσα στην επίδραση του πλασέμπο είναι η κοινωνική μάθηση, η οποία σας περιλαμβάνει στην θεραπεία επειδή βλέπετε ή ακούτε τους άλλους να θεραπεύονται. Σας παροτρύνω να διαβάσετε τις ιστορίες άλλων που ξεπέρασαν τις ασθένειες τους, καθώς είναι μια ισχυρή μορφή κοινωνικής μάθησης που βοηθά την ενεργοποίηση του αποτελέσματος του πλασέμπο.

Ενισχύστε τις προσδοκίες σας

Η ενίσχυση των προσδοκιών είναι μια άλλη ισχυρή ψυχολογική πτυχή του πλασέμπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επίγνωση για να φυλαχτείτε από αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις που σχετίζονται με την υγεία σας. Έτσι συμβάλλετε έμμεσα στην ενίσχυση των προσδοκιών σας για την υγεία. Είναι αδύνατο να προστατευτείτε απόλυτα από τις αρνητικές σκέψεις επειδή πολλές από αυτές ενεργοποιούνται από το υποσυνείδητο μυαλό σας. Μπορούν να αναδυθούν πριν καν το καταλάβετε.

Όταν αναδύεται μια αρνητική σκέψη μπορείτε να την αναγνωρίσετε ως σκέψη, που δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, και στη συνέχεια να την αφήσετε να περάσει πριν ενεργοποιήσει κάποια σημαντική αρνητική επίπτωση στην φυσιολογία σας. Είναι μια ικανότητα που απαιτεί τελειοποίηση μέσω της επανάληψης, αλλά καθώς συνεχίζετε να διαλογίζεστε θα γίνεστε όλο και καλύτεροι. Ο λόγος που θα βελτιωθείτε είναι επειδή ο εγκέφαλος και το νευρικό σας σύστημα μπορούν να προσαρμοστούν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.

Ενισχύστε τις προσδοκίες σας του να είστε καλά στους διαλογισμούς σας παραμένοντας όσο πιο θετικοί μπορείτε. Δεν σας ζητώ να αρνηθείτε την κατάσταση της υγείας σας. Αυτό σχετίζεται με την ιδέα του να ζείτε μια ισορροπημένη ζωή ώστε να ενισχύετε τακτικά τις προσδοκίες σας του να είστε καλά μέσω των αρνητικών σκέψεων που προκύπτουν.

Να είστε αισιόδοξοι

Η αισιοδοξία είναι σημαντική όταν πρόκειται να μεγαλώσετε την δύναμη της πίστης σας στην επίδραση του πλασέμπο. Η έρευνα δείχνει ότι αν είστε αισιόδοξοι είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσετε το αποτέλεσμα του πλασέμπο, το οποίο με τη σειρά του θα έχει θετικές επιπτώσεις στην φυσιολογία σας.[4]

Αν είστε επιρρεπείς στην απαισιοδοξία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του μυαλού σας για να γίνετε πιο αισιόδοξοι. Όταν είστε τακτικά αισιόδοξοι, η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου σας δημιουργεί βαθύτερες και μακρόχρονες νευρωνικές οδούς αισιοδοξίας.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της αισιοδοξίας είναι η αυξημένη πιθανότητα τις επίδρασης του πλασέμπο για την βελτίωση της υγείας σας. Ισχύει επίσης το αντίστροφο. Αν είστε απαισιόδοξοι αυξάνετε τις πιθανότητες να βιώσετε το φαινόμενο νοσέμπο. Δηλαδή, αν έχετε μια αρνητική στάση είναι πιο πιθανό να βιώσετε μια αρνητική αντίδραση της φυσιολογίας σας στα φάρμακα και στις θεραπείες. [5]

Η ικανότητα να χακάρετε το φαινόμενο πλασέμπο και να δημιουργήσετε μια βέλτιστη υγεία μέσω της δύναμης του μυαλού σας γίνεται όλο και πιο εμφανής από τις έρευνες για τα αποτελέσματα της επίδρασης του πλασέμπο. Όπως συμβαίνει με κάθε δεξιότητα που θέλετε να κατακτήσετε, χρειάζεται πρακτική.

Αγκαλιάστε το παράδοξο

Παρά την αναδυόμενη επιστήμη, εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε όλες τις πλευρές του γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να ενεργοποιούν την επίδραση του πλασέμπο από άλλους. Υπάρχουν μεταβλητές που πρέπει να ανακαλυφθούν. Δεν θα πειράξει να δοκιμάσετε αυτή την προσέγγιση όσο παραδίνεστε σε αυτό το παράδοξο. Μπορείτε πάντα να επουλωθείτε χωρίς να θεραπευτείτε.

Το πρώτο βήμα της θεραπείας με αυτό το παράδοξο είναι να αποδεχτείτε τα πράγματα όπως είναι. Έπειτα, έχετε την ελευθερία να ζήσετε την ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, εξερευνώντας την δυνατότητα της θεραπείας με περιέργεια και με διάθεση παρά την διάγνωση της ασθένειας.

Τώρα χρησιμοποιήστε αυτές τις έννοιες για να διερευνήσετε τις δυνατότητες σας να θεραπευτείτε. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τα αποτελέσματα.

L.C για το awakengr.com

Αναφορές:

[1] Benedetti F, Carlino E, Pollo A. How placebos change the patient’s brain. Neuropsychopharmacology. 2011;36(1):339-54.

[2] Benedetti F. Placebo and the new physiology of the doctor-patient relationship. Physiol Rev. 2013;93(3):1207-46.

[3] Miller FG, Kaptchuk TJ. The power of context: reconceptualizing the placebo effect. J R Soc Med. 2008;101(5):222-5.

[4] Morton DL, Watson A, El-deredy W, Jones AK. Reproducibility of placebo analgesia: Effect of dispositional optimism. Pain. 2009;146(1-2):194-8.

[5]Data-franco J, Berk M. The nocebo effect: a clinicians guide. Aust N Z J Psychiatry. 2013;47(7):617-23.

Διαβάστε επίσης

To Top