Ψυχολογία

Πώς να αποφύγεις τους χειριστικούς ανθρώπους


Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τους χειριστικούς ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν κάθε επιδέξιο, άδικο και ύπουλο μέσο προκειμένου να εκμεταλλευτούν μία κατάσταση προς όφελός τους. Για καλή μας τύχη όμως, οι χειριστικοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά συγκεκριμένες εκφράσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον απώτερο σκοπό τους. Οι φράσεις αυτές είναι όμως τόσο κοινές που με το που τις ακούσετε, σας συνιστούμε απλώς να χαμογελάσετε, να κόψετε την κουβέντα και να το βάλετε στα πόδια.

• «Παρεξήγησες τα λεγόμενά μου»

Όταν ένας χειριστικός άνθρωπος ξεστομίσει την παραπάνω ατάκα σημαίνει πως πιάστηκε επ’ αυτοφώρω την στιγμή που έλεγε παράλογα ή ύποπτα πράγματα, τα οποία δεν βγάζουν κανένα νόημα. Σπεύδουν τότε να ισχυριστούν πως τα λεγόμενα τους παρερμηνεύτηκαν ώστε να δημιουργήσουν μια αίσθηση αμφιβολίας. Τα χειριστικά άτομα είναι μανούλες στο να δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και σύγχυση και συνήθως την γλυτώνουν προσπαθώντας να μπερδέψουν τον ακροατή. Αν στο περιβάλλον σας έχετε κάποιον που συνεχώς υποστηρίζει πως άλλα εννοεί και άλλα καταλαβαίνετε τότε μάλλον το λάθος δεν είναι δικό σας.

• «Φέρεσαι τελείως παράλογα!»

Ο στόχος και πάλι είναι ξεκάθαρος, η δημιουργία αμφιβολίας και σύγχυσης. Το μόνο διαφορετικό από την προηγούμενη ατάκα είναι ότι αυτή αποτελεί ευθεία επίθεση προς τις πνευματικές σας ικανότητες. Ναι, καλά διαβάσατε, πρόκειται για μια άμεση και ξεκάθαρη επίθεση… Κανείς δεν λέει κάποιον τρελό ή παράλογο για κανένα άλλο λόγο παρά για να τον πληγώσει.

• «Μα είσαι τόσο ευαίσθητος/η!»

Μην γελιέσαι, δεν είσαι. Είσαι ένα απόλυτα λογικό άτομο, το οποίο κάποιος προσπαθεί να χειραγωγήσει. Ακόμα και να είσαι όντως ευαίσθητος δεν υπάρχει τίποτα το κακό σε αυτό. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι εκείνοι που τις περισσότερες φορές πέφτουν θύματα χειρισμού καθώς νοιάζονται και τείνουν να συμπαραστέκονται και να παρηγορούν τους άλλους.

• «Δεν μου αρέσουν τα δράματα!»

Ναι, καλά! Αντιθέτως τα χειριστικά άτομα είναι εξπέρ στο δράμα. Αν και τις περισσότερες φορές μπορεί να μην το εκδηλώνουν με σωματικό τρόπο, πετυχαίνουν τον σκοπό τους χειραγωγώντας τους άλλους με πιο δυσδιάκριτους τρόπους. Ο στόχος εδώ είναι και πάλι το θύμα να στρέψει την προσοχή του στις δικές του πράξεις. Μήπως είμαι όντως υπερβολικός? Όχι, δεν είσαι! Δυστυχώς τα θύματα των χειριστικών ανθρώπων πιστεύουν πως οι ίδιοι είναι λάθος και ζητάνε συγγνώμη συχνότερα.

• «Σκέφτεσαι υπερβολικά!»

Ίσως και να σκέφτεσαι πολύ, ίσως και όχι. Ακόμα και να το κάνεις, είναι θετικό επειδή προσπαθείς να σκεφτείς ορθολογικά, αρνούμενος να πέσεις στην παγίδα των ψυχολογικών τρικ που χρησιμοποιούν τα χειριστικά άτομα. Δυστυχώς είναι εξωφρενικά δύσκολο να καταλάβεις κάποιον που είναι χειριστικός καθώς αυτή είναι μια τελείως παράλογη συμπεριφορά. Στην πραγματικότητα είναι όχι μόνο παράλογη αλλά και επιβλαβής για τους άλλους. Με απλά λόγια, όταν ένα άτομο αγαπά και πραγματικά νοιάζεται για κάποιον άλλον δεν εκδηλώνει ποτέ χειριστικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: klik.gr

Διαβάστε επίσης


To Top