Υγεία και Ευεξία

Πώς μπορείτε να κερδίσετε 13 χρόνια ζωής; Επιστήμονες λένε «είναι απλό»


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία μίας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία δίνει απαντήσεις στην ερώτηση πώς μπορούμε να προσθέσουμε 13 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το μυστικό βρίσκεται, για άλλη μία φορά, στη σωστή διατροφή, ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNN, αν υιοθετηθεί από νεαρή ηλικία.

Η μελέτη δημιούργησε ένα μοντέλο για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή ενός άνδρα ή μία γυναίκας αν αντικαθιστούσαν μία «τυπική δυτική δίαιτα» που επικεντρώνεται στο κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μία «βελτιστοποιημένη διατροφή» που θα περιέχει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, όσπριων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η διατροφή, η οποία δεν βασίζεται στο κρέας, μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, βελτιώνοντας την πίεση του αίματος, τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό παλμό.

Τα κέρδη της σωστής διατροφής ανά ηλικία και φύλο

Εάν μία γυναίκα άρχιζε να τρώει πιο σωστά από την ηλικία των 20 ετών, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 10 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό PLOS Medicine. Ένας άνδρας που έχει υιοθετήσει από την ηλικία των 20 μία πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να προσθέσει 13 χρόνια ζωής.

Από την ηλικία των 60 ετών, μια γυναίκα θα μπορούσε ακόμα να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της κατά οκτώ χρόνια. Οι άνδρες που ξεκινούν μία πιο υγιεινή διατροφή στην ηλικία των 60 ετών μπορεί να προσθέσουν σχεδόν εννέα χρόνια στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μία διατροφή με φρούτα και λαχανικά στην ηλικία των 80 ετών θα μπορούσε να δώσει επιπλέον 3,5 χρόνια ζωής τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.

Ποια τα βήματα

Το σημαντικότερο βήμα είναι η αντικατάσταση των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων με άπαχα κρέατα, ψάρια και φυτικές πρωτεΐνες, αναφέρουν οι ειδικοί.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου του εντέρου.

Ένα άλλο βήμα είναι να στραφείτε στη μεσογειακή διατροφή, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το U.S. News & World Report. Ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε να τρώτε με τον μεσογειακό τρόπο είναι να μαγειρεύετε ένα γεύμα κάθε εβδομάδα με βάση τα φασόλια, τα ρεβύθια, τις φακές και τα λαχανικά, χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά που θα προσθέσουν άρωμα και γεύση. Ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης.

Καλό είναι επίσης να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, καθώς πρόκειται για πηγές πρωτεϊνών, που προστατεύουν από τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

lifo.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης


To Top