Υγεία και Ευεξία

Πως επηρεάζει η σιωπή τον ανθρώπινο εγκέφαλο


Οι αρχαίοι έλεγαν ότι η σιωπή είναι χρυσός αλλά μόνο πρόσφατα έχει αποκαλυφθεί πόσο απαραίτητη για την υγεία μας είναι η ειρηνική ζωή και η ησυχία για την ευημερία μας. Ζούμε σε πολύβουες κοινωνίες όπου οι συνεχείς πληροφορίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά από κάθε μεριά του πλανήτη και κάθε μέσο.

Δεχόμαστε ειδήσεις που επιδρούν στο συναισθηματικό κόσμο μας και ταυτόχρονα επηρεάζουν τη φυσιολογία μας. Τώρα πιο επιτακτικά από ποτέ χρειαζόμαστε την σιωπή για να ισορροπούμε.

«Ωστόσο, η επιστήμη διαπιστώνει ότι η «ηχορρύπανση» μπορεί να μας εξαντλήσει ψυχικά, να υποβαθμίσει την υγεία και να αυξήσει εντυπωσιακά το άγχος. Αυτό το τελευταίο δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και καρδιοπάθειες. Ακόμα και χαμηλά επίπεδα θορύβου μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μέχρι και να οδηγήσει κάποιον κυριολεκτικά στην τρέλα», γράφει η Carolanne Wright στο Wake up world.

Ακόμα και δύο λεπτά σιωπής επηρεάζουν θετικά την αρτηριακή πίεση και την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα με σιωπή από ό, τι ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.

Στο βιβλίο του: «This is Your Brain on Silence» ο Daniel A. Gross αναφέρει: «Μελέτες πάνω στην ανθρώπινη φυσιολογία μας βοήθησαν να εξηγήσουμε πώς ένα αόρατο φαινόμενο μπορεί να έχει μια έντονη σωματική επίδραση. Τα ηχητικά κύματα δονούν τα οστά του αυτιού, τα οποία μεταδίδουν την κίνηση στον ελικοειδή κοχλία. Ο κοχλίας μετατρέπει τις μηχανικές δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος μέσω των νευρώνων. Το σώμα αντιδρά αμέσως με τη δύναμη αυτών των σημάτων, ακόμα και όταν βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Νευροφυσιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι θόρυβοι ενεργοποιούν αρχικά την αμυγδαλή, μια ομάδα νευρώνων που βρίσκονται κοντά στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου και σχετίζονται με το σχηματισμό της μνήμης και των συναισθημάτων. Η ενεργοποίηση την αμυγδαλής προκαλεί την άμεση απελευθέρωση των ορμονών του στρες, όπως εἰναι η κορτιζόλη. Οι άνθρωποι που ζουν συνεχώς σε θορυβώδη περιβάλλοντα συχνά βιώνουν αυξημένα επίπεδα χρόνιου άγχους.»

  • Ας δούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της σιωπής στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
  • Σύμφωνα με έρευνες η σιωπή βοηθάει στο να ανακαλύψουμε τις κρυφές δυνατότητές μας.
  • Βοηθάει στο να αναπτυχθούν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία συναισθημάτων.
  • Βοηθάει στο να ενεργοποιείται ο εγκέφαλος.
  • H σιωπή διευκολύνει την μεταφορά της πληροφορίας από την βραχείας, στην μακράς διάρκειας μνήμη του εγκεφάλου.
  • Βοηθάει στο να αναπτυχθούν τα αντανακλαστικά μας.
  • Σε σιωπή ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε λειτουργία ταξινόμησης για να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες.
  • Η σιωπή είναι μια φυσική αντί στρες θεραπεία που όλοι χρειαζόμαστε.

Ας είναι ευλογημένη η σιωπή!
Γιατί μέσα σ’ αυτήν θα μ’ ακούσεις να μιλώ.
Χαλίλ Γκιμπράν

Ιφιγένεια Τσαντίλη
Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος M .Sc.

Πηγές: ifigenia-tsantili.gr
 bodyinbalance.gr 

Διαβάστε επίσης


To Top