Τρόπος να ζεις

Πέτα τη μάσκα! Να είσαι ο εαυτός σου

Αυτό που λέει ο τίτλος είναι εύκολο να το γράψεις αλλά απίστευτα δύσκολο να το κάνεις. Από μικρή ηλικία ενθαρρυνόμαστε να φοράμε μια ποικιλία μασκών και ταμπελών τόσο πολύ που ο νούμερο ένα λόγος για τον οποίο μετανιώνει κάποιος ετοιμοθάνατος συνοψίζεται στα εξής λόγια: «Εύχομαι να είχα το θάρρος να ζήσω μια ζωή αληθινή για μένα και όχι τη ζωή που οι άλλοι περίμεναν για μένα».

Και αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται. Κουράγιο. Τρία χρόνια πριν έγραψα ένα άρθρο που λεγόταν «Να είσαι ο εαυτός σου» και μέσα σε αυτό έλεγα: «Η πιο θαρραλέα πράξη που θα κάνεις ποτέ είναι απλά να είσαι ο εαυτός σου».

Αυτό που δεν ήξερα τότε, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζωής σας, θα έχετε συνεχώς μια ευκαιρία να διατηρήσετε ή να πετάξετε τις μάσκες και τις ταμπέλες που κουβαλάτε. Διαφορετικές μάσκες εμφανίζονται σε διάφορα στάδια της ζωής σας. Κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με επαναπρογραμματισμό του ποιοι ή τι πρέπει να είστε στην καριέρα σας, στις σχέσεις σας ή ως γονείς

Ένας από τους λόγους που μου αρέσει να είμαι επιχειρηματίας είναι ότι έχω 100% ελευθερία να δημιουργήσω την επιχείρησή μου με όποιο τρόπο επιθυμώ. Φυσικά, το 100% της ελευθερίας έρχεται με 100% υπευθυνότητα. Και έχετε μια ευκαιρία να διαλέξετε πώς να φαίνεστε στους πελάτες σας, τους συναδέρφους σας και στην ομάδα σας. Πρέπει να είστε εσείς, αν το επιλέξετε.

Κρυφές ταμπέλες ή μάσκες σχετικά με το πώς νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε, βγαίνουν συχνά στην επιφάνεια όταν αναλαμβάνουμε κάτι καινούργιο. Το άγνωστο μπορεί να είναι τρομακτικό, ιδιαίτερα όταν ξεκινάμε μια επιχείρηση, επειδή είναι κάτι τόσο προσωπικό. Αν η επιχείρηση αποτύχει, τότε αποτυχαίνουμε και εμείς, και αυτοί από εμάς που κουβαλάμε μαζί μας την ταμπέλα «Τύπος Α/Τελειομανής», πραγματικά δεν μας αρέσει να αποτυχαίνουμε. Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να είναι τόσο μεγάλος, που οι περισσότεροι ποτέ δεν ξεκινάνε. Τα όνειρά τους μπαίνουν στη λίστα με τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα για τα οποία μετανιώνει κάποιος ετοιμοθάνατος και αφήνουν αυτό τον κόσμο με την απορία «τι θα γινόταν αν το έκανα;».

Κάποιος με ρώτησε σήμερα τι διαφοροποιεί εμένα και την επιχείρησή μου από όλα τα άλλα μπλογκ και συμβουλευτικές προσφορές. Είναι ένα εύλογο ερώτημα που συχνά συζητάω με τους πελάτες digital marketing. Επίσης είναι ένα από εκείνα τα ερωτήματα που μπορούν να είναι σχεδόν τόσο οδυνηρά όσο το «Τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ή “Ποιος είσαι εσύ;”

Απάντησα ειλικρινά: Το βιβλίο «Έξι μήνες ζωής» είναι πολύ δυνατό γιατί μας θυμίζει ότι όλοι έχουμε περιορισμένο χρόνο στη γη και το πώς επιλέγουμε να περνάμε την κάθε στιγμή και μέρα είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή μας. Μήπως έχω κάποιες “μουτζούρες” από αυτό; Οπωσδήποτε. Το έχω αποδεχτεί. Νομίζω ότι με κάνει καλύτερη σε οτιδήποτε και αν κάνω. Αλλά δεν του επιτρέπω να με κρατάει πίσω επειδή τη στιγμή που θα πεθάνω θέλω να πω με σιγουριά «Δεν μετανιώνω για τίποτα». Θα προτιμούσα να προσπαθούσα και να αποτύγχανα παρά να μην ήξερα ποτέ πώς θα ήταν.

Το ίδιο ισχύει και για την ειλικρίνεια προς τον εαυτό μου. Δεν πρόκειται να πω ψέματα. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο. Όχι το κομμάτι του να είστε ο εαυτός σας. Αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ εύκολο επειδή είστε αυτοί που είστε. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να ξεπεράσετε το φόβο ότι αν είστε πραγματικά ο εαυτός σας, θα γίνετε αποδεκτοί. Μπορώ να σας πω ότι είναι μια τεράστια ανακούφιση επειδή όλη αυτή η ενέργεια που χρησιμοποιούσατε προσπαθώντας τόσο σκληρά για να ταιριάξετε σε κάτι το οποίο δεν είστε, μπορεί να πάει ενάντια στα όνειρά σας, στην αγάπη του εαυτού σας για αυτό που είστε και στην ειλικρινή σχέση και επικοινωνία με τον εαυτό σας.

Μετάφραση: awakengr.com via 6monthstolive.me

Διαβάστε επίσης

To Top