Αυτοβελτίωση

Πέντε ασκήσεις που θα μεταμορφώσουν τη ζωή σας


Όλοι έχουμε υποφέρει από άγχος, κατάθλιψη και θυμό σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Μερικές φορές αυτά τα δεινά συμμετέχουν στην εξέλιξή μας και βοηθούν στο να εισερχόμαστε σε πιο ώριμες καταστάσεις ύπαρξης. Τα βάσανα μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για την προσωπική μας μεταμόρφωση, μπορούν όμως και να είναι… άχρηστα, περιττά και χωρίς ουσία. Αν τα βάσανα δεν εξυπηρετούν πλέον κανέναν σκοπό στη ζωή σας, δεν χρειάζεται να υπάρχουν στην πραγματικότητά σας.

Εγώ βαρέθηκα να ξυπνάω στις 4 το πρωί από το μυαλό που μου θύμιζε όλα όσα είναι στραβά στη ζωή μου. Το αναμάσημα όλων των σκέψεων που φέρνουν δυστυχία θα βοηθούσε σε μια θετική έκβαση; Περίμενα από το Σύμπαν να μου στείλει ένα γλειφιτζούρι κάθε φορά που οι σκέψεις αυτές με ταλαιπωρούσαν και αφαιρούσα την ενδυνάμωσή μου τοποθετώντας τα κλειδιά της ευτυχίας μου στον κόσμο γύρω μου. Και τότε, μια αλλαγή έγινε στη ζωή μου. Συνειδητοποίησα πως ήμουν ο κύριος του ενεργειακού μου πεδίου και του μυαλού μου. Δεν χρειαζόταν να επιτρέπω σε ακούσιες σκέψεις να δημιουργούν ακούσια συναισθήματα. Η ιδεοψυχαναγκαστική ανάγκη να σκέφτομαι τα προβλήματά μου όλη μέρα σταμάτησε και για πρώτη φορά ήμουν ελεύθερος.

Αυτό συνέβη επειδή ανακατασκεύασα τη σχέση που είχα με τις σκέψεις και το μυαλό μου. Μόνο αυτό χρειάζεται ώστε να απελευθερωθείτε από τα βάσανα και θα σας αλλάξει τη ζωή. Ούτε η θρησκεία, ούτε η ιδεολογία, ο δογματισμός, τα χάπια ή οι ευσεβείς πόθοι. Μόνο η συνειδητότητα και η κατανόηση. Τις παρακάτω πέντε ασκήσεις τις έχω εξελίξει εγώ στο δικό μου ταξίδι και οι οποίες μου έδωσαν πίσω την κυριότητα έναντι του μυαλού και της ζωής μου. Σας υπόσχομαι πως αν τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας, θα αποκτήσετε περισσότερη γαλήνη και εσωτερική ελευθερία από τη πρώτη κιόλας μέρα.

Άσκηση 1: Σταματήστε και αφιερώστε 10 δευτερόλεπτα στον εαυτό σας

Για κάποιον περίεργο λόγο, το μυαλό έχει πειστεί ότι πρέπει να σκέφτεται τα προβλήματά σας όλη μέρα αλλιώς δεν θα επιλυθούν. Μια απίστευτη συνειδητοποίηση είναι πως άσχετα με το πόσο άμεσο φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα στη ζωή σας, πάντα μπορείτε να μείνετε 10 δευτερόλεπτα χωρίς να το σκέφτεστε. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να σταματήσετε να σκέφτεστε ένα πρόβλημα, το μυαλό σας όμως πάντα να μπορεί να καταλάβει ότι το να μην το σκέφτεστε για 10 δευτερόλεπτα είναι κάτι εφικτό.

Μια από τις συνειδητοποιήσεις που είχα εγώ όταν προσπαθούσα να αφιερώσω αυτά τα 10 δευτερόλεπτα ήταν πως η ίδια η σκέψη αποτελεί εθισμό. Δεν μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι και ένιωθα πολύ όμορφα όταν το έκανα. Η σκέψη είναι ναρκωτικό. Το μυαλό μας τη λαχταράει και όσο πιο πολύ τη λαχταράει, τόσο περισσότερο δεν μπορούμε να της αντισταθούμε. Και το χειρότερο είναι ότι καταλήγουμε να γίνουμε συναισθηματικά θύματα των όποιων σκέψεων αποφασίζουν να τραφούν απ” αυτό. Το ωραίο όμως είναι ότι μπορείτε να κυριαρχήσετε πάνω στη θέλησή σας και να αποφασίσετε να μην σκέφτεστε.

Αυτή τη στιγμή, πείτε αυτό στο μυαλό σας: «Για τα επόμενα 10 δευτερόλεπτα δεν θα πιστέψω τίποτα απ” ό,τι μου πει ο νους μου γιατί αποφασίζω να μην σκέφτομαι. Οποιαδήποτε σκέψη έλθει, αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο και δεν αντικατοπτρίζει τη θέληση ή την πρόθεσή μου». Το σίγουρο είναι ότι στα μέσα αυτής της δήλωσης κάποιες σκέψεις θα αναδυθούν. Δεν είναι όμως δικές σας. Είναι προδιαγεγραμμένα σχέδια. Και το ξέρετε αυτό επειδή ήδη δηλώσατε πως οποιαδήποτε σκέψη εμφανιστεί δεν θα είναι δική σας. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε για 10 δευτερόλεπτα τώρα και δώστε προσοχή στις ακούσιες σκέψεις που εμφανίζονται.

Άσκηση 2: Πηγαίνετε στο Τώρα

Είναι τόσο εύκολο να επιτρέψετε στις σκέψεις να απορροφούν όλη την προσοχή σας καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας μόνο και μόνο μέσω της ονειροπόλησης. Όσο πειστικές ή δελεαστικές κι αν είναι οι σκέψεις σας, η αλήθεια είναι ότι οι σκέψεις δεν ανήκουν σε κάποια πραγματικότητα. Είναι απλά φωνές που αναδύονται στο μυαλό μας και σχεδόν όλες είναι αφιερωμένες στο παρελθόν ή σε ένα πιθανό μέλλον και οι οποίες δεν υπάρχουν πραγματικά. Αν ξαφνικά δεν μιλούσατε ελληνικά, δεν θα καταλαβαίνατε τίποτα απ” όσα θα σας έλεγε το μυαλό σας και πιθανότατα θα νιώθατε πιο γαλήνιοι από ποτέ. Τι σας λέει αυτό για τη φύση των φωνών στο μυαλό σας; Πως κυριαρχούν μονάχα πάνω στα συναισθήματά σας όταν τους προσφέρετε μια πραγματικότητα για να το κάνουν.

Σταθείτε μια στιγμή και μείνετε ακίνητοι, παρατηρώντας τα περιεχόμενα αυτής της στιγμής. Το αίσθημα που έχει το σώμα σας όταν κάθεται στην καρέκλα. Το φως που μπαίνει στο δωμάτιο. Ίσως υπάρχουν ήχοι που έρχονται από ένα άλλο δωμάτιο ή απ” έξω. Αποκτήστε βαθιά αντίληψη των άμεσων αισθημάτων σας. Πώς νιώθετε που βρίσκεστε μέσα στο σώμα σας; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο νους δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως μόνο αυτή η στιγμή είναι πραγματική. Το παρελθόν υπάρχει ως ιστορία, ως μια σειρά σκέψεων. Το μέλλον υπάρχει ως μια υποθετική τωρινή στιγμή, μόνο που τα περιεχόμενα αυτής της στιγμής συνεισφέρουν στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το Τώρα. Αυτή η στιγμή είναι όλα όσα έχετε και όλα όσα θα έχετε για την υπόλοιπη ζωή σας. Ζούμε σαν το παρόν να είναι δευτερεύον μπροστά στην πιθανότητα μιας μελλοντικής στιγμής, όμως τι είναι πιο σημαντικό από την πραγματικότητα;

Είναι όμορφο να έχετε τη συνήθεια να αναρωτιέστε, » Τι συμβαίνει ΤΩΡΑ;» Ακούστε τα πουλιά. Νιώστε τον αέρα στο δέρμα σας. Μην σκέφτεστε πώς θα τα αισθανθείτε, απλά κάντε το. Δεν χρειάζεται να πείτε στον εαυτό σας «Νιώθω των αέρα» ώστε να τον νιώσετε. Απλά παρατηρήστε το χωρίς να το κρίνετε ή να το μεταφράσετε. Ο νους θα θέλει να ονοματίσει τα πράγματα και να κατηγοριοποιήσει όσα βλέπει. Είναι μια συνήθεια του μυαλού να σχολιάζει ό,τι βλέπει, όμως αντιληφθείτε τι υπάρχει εκεί έξω χωρίς να το σχολιάσετε. Να είστε παρόντες και να αφουγκράζεστε χωρίς να προσθέτετε τίποτα στη στιγμή. Κάντε το τώρα.

Άσκηση 3: Επιλέξτε την δική σας Πνευματική Δραστηριότητα

Ένα βίντεο του φίλου μου Nathaniel Solace ήταν η αιτία αυτής της συνειδητοποίησης. Ξέρετε ότι μπορείτε να επιλέξετε ποια σκέψη θέλετε να σκεφτείτε; Πείτε τώρα στο μυαλό σας τη λέξη «Δελφίνι». Τώρα φωνάξτε τη στο μυαλό σας σαν να τη φωνάζατε σε κάποιον στη άλλη άκρη του δρόμου. «ΔΕΛΦΙΝΙ!» Τώρα πείτε δυνατά στο μυαλό σας το αγαπημένο σας χρώμα. Τώρα πείτε γρήγορα 3 φορές στο μυαλό σας το αγαπημένο σας χρώμα. Προσέξτε πώς είναι να επιλέγετε μια σκέψη και πόσο διαφορετικά νιώθετε σε σχέση με τις υπόλοιπες σκέψεις που κάνετε. Όταν σας πέφτει ένα ποτήρι γάλα, το μυαλό σας λέει, «Ωραία! Κοίτα τι έκανες. Άλλο ένα πράγμα που πήγε στραβά σήμερα. Γιατί συμβαίνουν πάντα σε εμένα αυτά;» Επιλέξατε να το σκεφτείτε αυτό; Μοιάζει το ίδιο με τις σκέψεις που επιλέξατε να σκεφτείτε; Μέσα από δεκάδες χιλιάδες σκέψεις που κάνετε κάθε μέρα, πόσες απ” αυτές τις έχετε πραγματικά επιλέξει με τον ίδιο τρόπο που επιλέξατε να σκεφτείτε το αγαπημένο σας χρώμα;

Είναι καλή συνήθεια να επιλέγετε όχι μόνο νέες σκέψεις αλλά και νέες ιστορίες που αποτελούνται από μια σειρά σκέψεων. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε στενοχωρημένοι επειδή νιώθετε πως είστε κολλημένοι στη ρουτίνα. Οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό σας ίσως είναι σαν αυτές, «Δεν ξέρω τι να κάνω, δεν ξέρω πού πηγαίνω, η ζωή μου δεν είναι όπως τη θέλω». Μπορείτε όμως να βρείτε τα νοητικά σας προγράμματα που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο παρά τη θέλησή σας και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη θέληση ώστε να δημιουργήσετε εναλλακτικές σκέψεις όπως «Μαθαίνω τι να κάνω, αυτή είναι απλά μια φάση η οποία θα με οδηγήσει εκεί που θέλω στη ζωή μου».

Προσέξτε πώς αντιδρά το σώμα στην εισαγωγή αυτής της θετικής σκέψης. Το σώμα σας τη λατρεύει. Μόλις επιλέξετε μια θετική σκέψη, αμέσως εκκρίνεται περισσότερη σεροτονίνη. Μπορείτε να νιώσετε τα επίπεδα άγχους να μειώνονται και το μόνο που κάνατε ήταν να προφέρετε μερικές λέξεις στο μυαλό σας οι οποίες ήταν το ίδιο αληθείς και έγκυρες με αυτές που σας στενοχώρησαν. Γιατί να μην επιλέγετε μια θετική προοπτική συχνότερα; Θα νιώθετε εξαίσια. Όσο συχνότερα νιώθετε καλά, τόσο περισσότερη καθαρότητα σκέψεων θα έχετε για να αντιμετωπίσετε διάφορα θέματα στη ζωή σας και τόσο περισσότερη ενέργεια να έχετε για να πάτε εκεί που θέλετε.

Άσκηση 4: Φέρτε συνειδητότητα σε κάθε πράξη

Ένας καλός τρόπος για να σταματήσετε τη δυστυχία είναι να φέρετε την προσοχή σας σε μια πράξη την οποία κανονικά θα κάνατε ως τελευταία. Για παράδειγμα, όταν περπατάμε προς το αυτοκίνητό μας ονειροπολούμε και μετά ονειροπολούμε μέχρι να πάμε στον προορισμό μας οδηγώντας. Αυτά τα ονειροπολήματα είναι συνήθως γεμάτα με άχρηστε σκέψεις οι οποίες μας προκαλούν περισσότερα βάσανα και δυστυχία. Σπαταλάμε πολύ χρόνο ονειροπολώντας μακριά από το Τώρα γιατί το μυαλό μας είναι τόσο παθιασμένο να πάει στην επόμενη στιγμή σαν εκείνη η στιγμή να είναι πιο σημαντική από την τωρινή.

Προσπαθήστε να φέρετε την προσοχή σας σε κάθε μεμονωμένη πράξη που κανονικά δεν θα θεωρούσατε σημαντική. Πρέπει να πάτε στο μπάνιο; Να είστε παρόντες όταν θα σηκωθείτε και περπατήσετε μέχρι εκεί. Νιώστε τα πόδια σας να ακουμπούν στο έδαφος σε κάθε βήμα που κάνετε και κάθε κίνηση του σώματός σας. Ο νους σας θα θέλει να φλυαρήσει αλλά μην τον αφήσετε να το κάνει. Μαζεύετε τα πιάτα; ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μαζέψτε τα. Νιώστε τα πιάτα στα χέρια σας. Τι αίσθηση σας δίνουν; Νιώστε την υφή τους. Μη σκεφτείτε να τα νιώσετε, απλά νιώστε τα. Δώστε προσοχή στην αίσθηση του βάρους που φεύγει όταν ακουμπάτε τα πιάτα κάτω. Ακούστε τον θόρυβο που κάνουν με τα άλλα πιάτα. Αυτό βοηθάει στη δημιουργία της στιγμής του Τώρα και στη ρήξη της ψυχαναγκαστικής ταλαιπωρίας-εκτροφής της νοητικής φλυαρίας.

Το να παίρνετε συνειδητές αναπνοές είναι ένας άλλος τρόπος για να το κάνετε αυτό. Είναι καλό να αποσυνδέετε τον αυτόματο πιλότο για λίγες στιγμές, να προκαλείτε ρήξη στη ροή των αυτόματων σκέψεων και να φέρνετε την πλήρη προσοχή σας σε μια πράξη που κανονικά αποτελεί απλά μια μέθοδο για να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β.

Άσκηση 5: Γίνετε Παρατηρητές

Αυτό είναι το πιο επτασφράγιστο μυστικό. Άσχετα με το πόσο πολυάσχολο είναι το μυαλό σας ή πόσο πόνο σας προκαλεί, πάντα μπορείτε να επιλέξετε να γίνετε ο παρατηρητής. Αντί να είστε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας της ζωής σας η οποία ξεδιπλώνεται μπροστά σας, έχετε τη δυνατότητα να γίνετε ο παρατηρητής αυτού του πρωταγωνιστή. Κάτι το οποίο αναρωτιέμαι πολύ το τελευταίο διάστημα κάθε φορά που νιώθω κάτι άσχημο στο μυαλό μου ή στο ενεργειακό μου πεδίο είναι, «Μπορώ να το δω;» Η απάντηση είναι πάντα ναι. Μπορείτε να το δείτε και αν μπορείτε να το δείξετε, τότε αυτό δεν είναι εσείς. Αν μπορείτε να αντιληφθείτε ότι συμβαίνει μέσα σας, τότε υπάρχει ένας έμμεσος διαχωρισμός μεταξύ εσάς (του παρατηρητή) και της δραστηριότητας που αντιλαμβάνεστε.

Υπάρχει η σκέψη του συναισθήματος και η επίγνωση έξω από τη σκέψη ή το συναίσθημα το οποίο μπορεί να την αντιληφθεί. Ακόμα κι αυτή τη στιγμή σκέφτεστε. Έχετε όμως και την επίγνωση ότι σκέφτεστε. Ποιο κομμάτι σας υπάρχει έξω από τη σκέψη και το οποίο γνωρίζει ότι η σκέψη υπάρχει; Ποιο κομμάτι σας είναι πιο πραγματικό; Ποιο κομμάτι σας είναι πιο βασικό και πιο απαραίτητο; Μια απίστευτη συνειδητοποίηση είναι ότι αυτός που σκέφτεται δεν είναι ο εαυτός σας. Δεν είστε ο νους σας και δεν είστε οι φωνές μέσα στο μυαλό σας. Αντίθετα, είστε το συνειδητό κενό μέσα στο οποίο υπάρχουν οι σκέψεις. Πηγαίνετε σε εκείνο το κενό και ξεκουραστείτε εκεί ως υπόβαθρο της συνειδητοποίησης αυτής της δραστηριότητας.

Το να «παρατηρείτε» μια σκέψη δε σημαίνει να αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει. Μη σκέφτεστε να την παρατηρήσετε ή μην αρχίσετε να την κρίνετε ή να την μεταφράζετε γιατί αν το κάνετε θα ταυτιστείτε με τη νοητική φλυαρία. Το να την αφουγκράζεστε είναι εξίσου αποτελεσματικό και θα παρατηρήσετε πως αν την αφουγκραστείτε θα υπάρχει μια φωνή που θα σας μιλάει όλη την ημέρα. Το να ακούτε την επίγνωση πίσω από αυτή τη φωνή και να συνειδητοποιείτε πως δεν είστε εσείς, μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό. Είναι μια ξένη οντότητα ξεχωριστή από τη θέληση και την πρόθεσή σας και η οποία φλυαρεί όλη τη μέρα. Όλοι είμαστε κυριολεκτικά αιχμάλωτοι αυτών των φωνών οι οποίες μας οδηγούν στην εξαθλίωση και μερικές φορές στην παραφροσύνη.

Όπως ένα δωμάτιο είναι ο χώρος και όχι τα έπιπλα μέσα του, έτσι κι εσείς είστε ο χώρος της συνειδητότητας και όχι τα αντικείμενα μέσα της. Εξασκηθείτε στο να παρατηρείτε τα περιεχόμενα της επίγνωσής σας. Αποφασίστε να μην προκαλέσετε αναστάτωση γι” αυτά και σταματήστε να τους δίνετε σημασία. Απλά παρατηρήστε την ύπαρξή τους. Θυμηθείτε, μπορούν να ιδωθούν; Αν ναι, από ποιον;

Το κλειδί είναι να εξασκηθείτε στην μετατόπιση της συνειδητότητάς σας μακριά από συνεχείς σκέψεις. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή. Ακούστε τις φωνές στο μυαλό σας. Είστε ο παρατηρητής τους.

Κοιτάξτε γύρω σας. Τι συμβαίνει τώρα; Είστε εδώ, τώρα και έχετε γαλήνη. Μόνο αυτή η στιγμή υπάρχει και αυτή τη στιγμή είστε ελεύθεροι.
_______________________

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός – healinghome.gr
Πηγή: spiritscienceandmetaphysics.com

Διαβάστε επίσης


To Top