Τροφή για σκέψη

Πάψε να ξοδεύεσαι στα πρόσκαιρα και εφήμερα

Μην ρουφάς στην… ηλεκτρική σκούπα τα αισθήματά σου για τους ανθρώπους.

Σταμάτα να κλείνεσαι στο καβούκι που εσύ δημιούργησες, απομονώνοντας τον εαυτό σου από τον πραγματικό κόσμο.

Η ΖΩΗ είναι μια πλάνη, κι εμείς είμαστε μόνο περαστικοί, ταξιδιώτες που γεμίζουμε τις αποσκευές μας μέχρι να χάσουμε ή να καταστρέψουμε, από τη χρήση, τις βαλίτσες μας.

Τυχαία έπεσα σε ένα από τα γνωμικά του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Μην ξοδεύεις χρόνο με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να τον ξοδέψει μαζί σου».

Ναι, μην ξοδεύεις χρόνο για ν’ αναμασάς τα ίδια και τα ίδια, να θυμώνεις με τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους. Πάτα το κουμπί και διάγραψέ τους όλους.

Μην ξοδεύεις χρόνο για να συντηρείς σχέσεις που ήδη είναι νεκρές, σου προκαλούν μιζέρια και κατάθλιψη, σου απομυζούν την ενέργεια και τις δυνάμεις.

Μην ξοδεύεις χρόνο με μίζερους και τοξικούς ανθρώπους επειδή πρέπει, επιβάλλεται, δεν γίνεται διαφορετικά. Θα σε ρίχνουν στα πατώματα για να αισθάνονται καλύτερα, θα σου ρουφούν κάθε όμορφο που έχεις μέσα σου, για να βρίσκονται εκείνοι στα πάνω τους.

Mε την καρδιά

Μην ξοδεύεις χρόνο σε δουλειές που σκοτώνουν τη δημιουργικότητα, τα ταλέντα σου, τον ενθουσιασμό σου. Ακόμη και τώρα που βρίσκεις δουλειά με το… κερί, μπορείς να κάνεις τη διαφορά, ακόμη κι αν υποχρεωθείς να φύγεις απ’ τον τόπο σου.

Μην ξοδεύεις την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σου σε ανθρώπους και πράγματα που δεν σου προσφέρουν παρά μόνο τη δυστυχία και την απογοήτευση.

Μην ξοδεύεις τον εαυτό σου για να αποφασίσεις τι θα κάνεις με τη ζωή και τη δουλειά σου. Άκουσε μόνο την καρδιά σου!

Μην ξοδεύεις τον εαυτό σου στις σκέψεις, στο κλάμα, και στα θέλω για τα οποία μιλάς, αλλά δεν τολμάς να πραγματοποιήσεις. Σκούπισε τα δάκρυά σου, μάζεψε τις σκέψεις σου, όρθωσε το κορμί σου και φώναξε: «Μπόρα είναι και πέρασε!».

Μην ξοδεύεις τον εαυτό σου για να σχολιάζεις τον γείτονα, τον συγγενή και τον φίλο, μην τον ξοδεύεις στα κουτσομπολιά και στις αχρείαστες συζητήσεις. Επικεντρώσου στα δικά σου θέλω και μπορώ και απόβαλε κάθε σκέψη που σε κρατά πίσω από τα όνειρά σου.

Ο δικός σου αγώνας

Ανάλωσε τις δυνάμεις σου στα θετικά σου, στα μικρά και ασήμαντα της ζωής που σε γεμίζουν ως άνθρωπο και σε στηρίζουν στον αγώνα σου. Στον δικό σου αγώνα!

Ανάλωσε τις δυνάμεις σου για να περνάς καλά, ακόμη κι αν όλα και όλοι γύρω σου μεμψιμοιρούν, κλαίγονται και σε τραβούν στη μιζέρια.

Ανάλωσε τις δυνάμεις σου για να σκέφτεσαι πως η ζωή είναι μια πλάνη, κι εμείς είμαστε μόνο περαστικοί, ταξιδιώτες που γεμίζουμε τις αποσκευές μας μέχρι να χάσουμε ή να καταστρέψουμε, από τη χρήση, τις βαλίτσες μας.

Ανάλωσε τις δυνάμεις σου για να δεις τη ζωή διαφορετικά, να αρπάξεις τις ευκαιρίες που βρίσκεις τυχαία στον δρόμο σου και δεν τις βλέπεις, ή να δημιουργήσεις εσύ ευκαιρίες. Μην σπαταλάς δυνάμεις για τους αρνητικούς ανθρώπους, παρά μόνο για εκείνους που σου δίνουν θετική ενέργεια, για όλα εκείνα που σε βοηθούν να αντέχεις και σε στηρίζουν στις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Μικρές απολαύσεις

Απόλαυσε τη ζωή. Δεν είναι ανάγκη να είσαι πλούσιος, να έχεις κρυμμένες καταθέσεις κάτω από το μαξιλάρι σου, να φυγάδευσες τα λεφτά σου στο εξωτερικό, να έχεις σπίτι στο Λονδίνο και έπαυλη στην καλύτερη περιοχή της Λεμεσού. Τίποτα δεν είναι μόνιμο και σταθερό. Όλα είναι πρόσκαιρα και φεύγουν σαν φτερά στον άνεμο. Τίποτε δεν θα πάρεις μαζί σου. Όλοι καταλήγουμε σε έναν τάφο, λίγο πολύ του ίδιου μεγέθους και, όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης, «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

Παίξε με τα παιδιά σου, δώσε τους σημασία, άκουσε τις ανάγκες τους, φτιάξε μαζί τους πύργους στην άμμο, πάρε τα στην αγκαλιά σου και πες τους πόσο τα αγαπάς.

Παίξε με τη ζωή! Απόλαυσε τη φύση, τη θάλασσα, ένα ποτήρι κρασί με καλούς φίλους, τη συντροφιά του φίλου, του/της συζύγου.

Μάθε να ζεις με τα λίγα. Τα πολλά δεν φέρνουν την ευτυχία. Τα πολλά σε κάνουν να θέλεις περισσότερα και τα περισσότερα σε τραβούν, χωρίς να το καταλάβεις, σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Τίποτα δεν παίρνουμε μαζί μας

Σταμάτα να βάζεις την καριέρα και τη δουλειά σου πάνω απ’ όλα. Δώσε χρόνο στους ανθρώπους σου, την οικογένεια και τους φίλους σου. Κανένας δεν παίρνει μαζί του τις περγαμηνές γιατί ήταν σπουδαίος Υπουργός, εξαίρετος τεχνοκράτης, επώνυμος, γιατί κέρδισε βραβεία και διακρίσεις. Δεν του τα βάζουν στο φέρετρο, παρά μόνο στον μήνα τον ξεχνούν και του κάμνουν μνημόσυνα για να τα δουν οι γνωστοί.

Μην το παίζεις σκληρός. Μην ρουφάς στην… ηλεκτρική σκούπα τα αισθήματά σου για τους ανθρώπους, μην κλείνεσαι στο καβούκι που εσύ δημιούργησες, απομονώνοντας τον εαυτό σου από τον υπόλοιπο, πραγματικό κόσμο.

Κάποια στιγμή θα βρεθείς μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία και δεν θα ξέρεις πώς να τη διαχειριστείς. Θα αντιμετωπίσεις μια ανίατη ασθένεια, θα χάσεις δικούς σου ανθρώπους ή ακόμη μια οικονομική κρίση θα σε πλακώσει. Πώς θα τις αντιμετωπίσεις όταν δεν έχεις ψυχικά αποθέματα, καθώς συνήθισες, έμαθες να ζεις στον μικρόκοσμό σου, στα χρήματά σου, στις πολυτέλειές σου, πιστεύοντας πως είσαι άτρωτος και κανένας δεν μπορεί να σε αγγίξει.

Την περασμένη Δευτέρα παρακολούθησα μια ταινία στην τηλεόραση, από εκείνες τις σπάνιες που βρίσκεις στα κυπριακά κανάλια, για τη ζωή του Γάλλου τραγουδιστή Claude Fran?ois, που μελοποίησε με τον Jacques Revaux σε στίχους δικούς του και του Gilles Thibaut, και τραγούδησε πρώτος το υπέροχο τραγούδι «My Way» ή «Comme d’ habitude». Ένα τραγούδι που έκανε γνωστό ο Φρανκ Σινάτρα, ένα τραγούδι που λέει πολλά και που σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά δίνει το στίγμα μιας γεμάτης ζωής:

«Και τώρα, που το τέλος πλησιάζει
Κι αντιμετωπίζω την αυλαία
Φίλοι μου, θα το πω ξεκάθαρα
Θα εκθέσω τα επιχειρήματά μου, για τα οποία είμαι σίγουρος
Έχω ζήσει μια ζωή που είναι πλήρης
Ταξίδεψα κάθε και όποιο μεγάλο δρόμο
Μα κυρίως και πάνω απ’ όλα, ό,τι έκανα το έκανα με τον δικό μου τρόπο
Μετανιώνω, για λίγα
Αλλά και πάλι, πολύ λίγα για να τ’ αναφέρω
Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω και εμβάθυνα χωρίς εξαιρέσεις
Προγραμμάτισα κάθε πορεία που χαράσσεται, κάθε μου προσεκτικό βήμα σε δρομάκι
Μα κυρίως και πάνω απ’ όλα, ό,τι έκανα το έκανα με το δικό μου τρόπο
Ναι, υπήρξαν στιγμές, είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζατε
Ότι «κατάπινα» περισσότερα απ’ όσα μπορούσα ν’ αντέξω».

Λοιπόν, σταματήστε να ξοδεύεστε, να καταπίνετε πολλά, να μην τα χωνεύετε, να επιμένετε και στο τέλος να σας προκαλούν στεναχώριες και αρρώστιες.

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

To Top