Έρευνα

Όσο πιο λίγους φίλους έχετε, τόσο πιο έξυπνοι είστε (Λέει η Επιστήμη)

Δεν είστε μη δημοφιλείς. Είστε απλά πολύ έξυπνοι.

Κάποτε είχα πολλούς φίλους. Στην πραγματικότητα, ένας από τους φίλους μου πρόσφατα σχολίασε για μένα, πόσο εύκολο είναι να κάνω φίλους. Αυτό μπορεί να ίσχυε κάποτε, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρη για την ικανότητά μου να κάνω καινούργιους φίλους το τρέχον χρονικό διάστημα.

Δεν είμαι σίγουρη για την ικανότητά μου να κρατάω τους φίλους μου. Αν συγκρίνετε τον αριθμό των καλών φίλων που έχω τώρα με τον αριθμό που είχα πριν πέντε χρόνια, θα δείτε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά. Έχω λιγότερους φίλους απ’ ότι είχα ποτέ.

Γι’ αυτό και εγώ θα βρω παρηγοριά σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη British Journal of Psychology που λέει ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι τα πάνε καλύτερα με έναν μικρό αριθμό φίλων.

Οι επικεφαλής ερευνητές, Satoshi Kanazawa και Norman Li, εξελικτικοί ψυχολόγοι στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι ενώ η ευτυχία των περισσότερων ανθρώπων αυξήθηκε σε σχέση με μείωση της πληθυσμιακής πυκνότητας, οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά έξυπνοι είναι στην πραγματικότητα πιο ευτυχισμένοι όταν δεν κάνουν παρέα με φίλους.

«Περισσότερα έξυπνα άτομα αισθάνονται λιγότερη ικανοποίηση στη ζωή με την συχνότερη κοινωνικοποίηση με φίλους», λέει η έρευνα.

Σε ένα άρθρο στην Washington Post, η Carol Graham, μια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Brookings που μελετάει τους αριθμούς της ευτυχίας, λέει: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν (και δεν είναι έκπληξη) ότι εκείνοι με περισσότερη ευφυΐα και την ικανότητα να την χρησιμοποιούν, είναι λιγότερο πιθανό να ξοδεύουν χρόνο στην κοινωνικοποίηση και στις παρέες με φίλους επειδή είναι συγκεντρωμένοι σε κάποιο άλλο μακροχρόνιο σκοπό».

Βγάζει νόημα. Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι συνήθως έχουν συναρπαστικές νέες θεωρίες που θέλουν να αποδείξουν, ή εφευρέσεις τις οποίες δουλεύουν και οι οποίες θα αλλάξουν τον κόσμο. Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι δεν θέλουν να σπαταλάνε τον χρόνο τους στην κοινωνικοποίηση. Θέλουν να κυνηγάνε τους στόχους τους. Έχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν από το να ακούνε τις κουβέντες των φίλων τους σχετικά με τις διακοπές τους σε κάποιο μέρος του κόσμου.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι εγκέφαλοι των κυνηγών-συλλεκτών προγόνων μας ήταν τέλεια προσαρμοσμένοι στη ζωή της Αφρικανικής σαβάνας, όπου ο πληθυσμός ήταν διασκορπισμένος, με τους ανθρώπους να ζουν σε ομάδες των 150. Η κοινωνική συμπεριφορά ήταν εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση, ειδικότερα με όρους συνεργασίας και εύρεσης συντρόφου, όμως και ο χώρος ήταν εξίσου ζωτικής σημασίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει μια ασυνέπεια μεταξύ του τρόπου που εξελιχτήκαμε και των ζωών με τους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε. Οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στη σύγχρονη ζωή και δεν είναι τόσο δεμένοι με τις εξελικτικές τάσεις της ανθρωπότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη κοινωνικής συμπεριφοράς.

Επομένως, αν έχετε μόνο λίγους στενούς φίλους και προτιμάτε να μείνετε σπίτι δουλεύοντας με το γράψιμό σας ή απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί μόνοι σας, μην απελπίζεστε. Πιθανότατα να είστε πραγματικά έξυπνοι.

Μετάφραση: awakengr.com via yourtango.com
PHOTO: WEHEARTIT

Διαβάστε επίσης

To Top