Σοφά λόγια

Osho: H αγάπη είναι ο Θεός.

Με ρωτάτε: «Είναι όλες οι επιθυμίες ίδιες;
Ποιά είναι η επιθυμία μου για αγάπη;»

Θα πρέπει να παρακολουθήσετε. Δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση γι’ αυτό αμέσως τώρα. Θα πρέπει να παρατηρήσετε. Να είστε πολύ σαφείς για να συναισθήματά σας. Αν είναι σεξουαλικά, δεν υπάρχει τίποτε να κρύψετε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε – είναι φυσικό. Πρέπει να προ­κύψει από εκείνη τη φυσική πηγή· πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί. Μην το κρύβετε, μην το εκλογικεύετε -αφήστε το να είναι ό,τι είναι. Αν είναι σεξ, είναι σεξ. Προσπαθήστε να το κατα­λάβετε. Βοηθήστε το να προχωρήσει περισσότερο προς την αγάπη – όλο και πιο πολύ προς το άτομο, όλο και λιγότερο προς το σώμα.

Αν νιώθετε ότι είναι αγάπη, τότε βοηθήστε τη να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσευχής. Αγαπήστε το άτομο, αλ­λά να θυμάστε τον Θεό. Αγκαλιάστε το άτομο, αλλά να θυμά­στε τον Θεό. Κρατήστε το άτομο που αγαπάτε, το χέρι του αγα­πημένου σας, του εραστή σας, αλλά να θυμάστε ότι αυτό το χέρι ανήκει στον Θεό. Αφήστε αυτή την ανάμνηση να φτάσει όλο και πιο βαθιά.

Δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση – θα πρέπει να τη βρείτε. Ακόμη κι αν σας δώσω μια απάντηση, θα την ερμηνεύ­ετε με τον δικό σας τρόπο. Μπορεί να μιλάω για την προσευχή, όμως αν η ενέργειά σας παραμείνει κολλημένη στο σεξ θα την ερμηνεύσετε με έναν σεξουαλικό τρόπο.

Εδώ και χρόνια λέω ότι η θρησκεία είναι μια γέφυρα από το σεξ στην υπερενσυναίσθηση. Το έχουν ακούσει διάφοροι άνθρωποι. Εκείνοι που έχουν εμμονή με το σεξ σκέφτονται: «Πολύ ωραία, επομένως η υπερενσυναίσθηση είναι και σεξ». Περιορίζουν το σαμάντι στο σεξ. Εκείνοι που ρέουν στ’ αλή­θεια στο σαμάντι, γίνονται πολύ ευτυχισμένοι κι έτσι λένε, «Ωραία, επομένως τώρα δεν είναι ανάγκη να καταδικάσω τί­ποτε – ακόμη και το σεξ έχει ένα στοιχείο του σαμάντι μέσα του. Μπορούμε να το αποδεχτούμε, να το απορροφήσουμε, και μπορούμε να είμαστε γαλήνιοι, επειδή όταν δεν υπάρχει σύγκρουση υπάρχει γαλήνη».

Έχω μιλήσει σε πολλούς ανθρώπους και πάντοτε καταλαβαίνουν με τον δικό τους τρόπο. Η κατανόησή σας είναι δική σας. Ακόμη κι αν μιλήσω για την προσευχή, εσείς θα καταλάβετε αυτό που μπορείτε να κατα­λάβετε. Είναι καλύτερα να παρατηρήσετε, είναι καλύτερα να μπείτε στο δικό σας μυαλό, στις λειτουργίες του.

Θα ήθελα να σας πω μόνο ένα πράγμα: μην καταδικάζετε, να μην καταδικάζετε ποτέ. Ένας καταδικαστικός νους δεν θα μπορέσει να κατανοήσει ποτέ τη ζωή. Μην κρίνετε ποτέ. Μην αξιολογείτε ποτέ. Να είστε ένας απλός παρατηρητής. Επειδή από τη στιγμή που θα κάνετε μια κριτική, μετά δεν θα επιτρέ­ψετε στο μυαλό σας να σας ανοιχτεί τελείως – η κριτική σας γίνεται εμπόδιο.

Αν είστε ήδη πεπεισμένος ότι το σεξ είναι αμαρτία, τότε πώς μπορείτε να αντικρίσετε την ίδια σας τη σε­ξουαλικότητα; Θα εξαπατήσετε τον εαυτό σας. Θα το εκλογικεύσετε. Θα βρείτε τρόπους και μέσα και λέξεις και φιλοσο­φίες για να το κρύψετε.

Μην έχετε ποτέ καμία προκατάληψη, έτσι ώστε η ύπαρξή σας να γίνει διάφανη για εσάς. Και ό,τι κι αν είναι, τουλάχιστον κατά τη δική μου άποψη, είναι καλό. Είναι το μυαλό σας, το σώμα σας, η ενέργειά σας. Η πρώτη βασική απαίτηση είναι να το δείτε καθαρά, και από εκεί και μετά τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται.

Αν είναι σεξ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Εί­ναι καλό που δεν είστε ανίκανος – σκεφτείτε το. Είναι σεξ, εί­ναι καλό – έχετε ενέργεια. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την ενέργεια. Έχετε ακούσει ποτέ για κάποιο άτομο που να ήταν ανίκανο και να έγινε πεφωτισμένο; Εγώ δεν έχω ακούσει. Και, πιστέψτε με, δεν έχει συμβεί, δεν μπορεί να συμβεί.

Ένας ανίκανος άνθρωπος είναι ο πιο φτωχός άνθρωπος στον κόσμο επειδή δεν μπορεί να επιτύχει τη φώτιση. Ακόμη κι αν προσπαθήσει, δεν μπορεί να γίνει, επειδή δεν έχει καμία ενέργεια να μεταμορφώσει.

Και αφήστε με να σας πω άλλη μία αλήθεια: όποτε έχει συμβεί η διαφώτιση έχει συμβεί σε ένα πολύ σεξουαλικό άτομο – πάντα! Επειδή υπάρχει περισσότερη ενέργεια, η οποία μπορεί να σας ωθήσει. Δεν έχει συμβεί στα επονομαζόμενα χλιαρά άτομα – τίποτε δεν συμβαίνει σε αυτά. Έχουν κολλήσει στη χλιαρότητά τους. Έχει συμβεί σε πολύ καυτούς ανθρώπους.

Ο Βούδας ήταν πολύ καυτός. Είχε ζήσει μια πολύ σεξουαλική ζωή, και μέσα από αυτή απέκτησε όλο και μεγαλύτερη κατανόηση. Και μια μέρα, όταν κατάλαβε πόση ενέργεια σπαταλούσε ανώφελα, άρχισε να διοχετεύει την ενέργεια σε μια διαφορετική κατεύθυνση – προς την αγάπη, την προσευχή, τη συμπόνια, τον διαλογισμό.

Είναι η ίδια ενέργεια! Υπάρχει μόνο μία ενέργεια στον κόσμο και αυτή η ενέργεια είναι σεξουαλική ενέργεια! Ακόμη κι αν ο Θεός πρέπει να δημιουργήσει κάτι, πρέπει να το κάνει μέσα από το σεξ. Γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται η ζωή, από το σεξ. Ανθίζει ένα λουλούδι-είναι σεξουαλική ενέργεια. Ο κούκος αρχίζει να κελαηδά ένα τρελό τραγούδι – είναι από σεξουαλική ενέργεια.

Απλά κοιτάξτε γύρω σας! Ολόκληρος ο κό­σμος πάλλεται από σεξουαλική ενέργεια. Είναι η μοναδική ενέργεια που υπάρχει! Το σεξ είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το σύμπαν. Γι’ αυτό μην το καταδικάζετε. Καβαλήστε τα κύματα, τα άγρια κύματα του σεξ, και θα αρχίσετε να νιώθετε νέες διαστάσεις, νέα ύψη.

Η πρώτη είσοδος θα είναι στην αγάπη, και η δεύτερη πόρτα θα είναι της προσευχής. Όμως μπορείτε να ξεκινήσετε μόνο από το μέρος που είστε. Επομένως το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι είναι το πού είστε – και μόνο εσείς μπορείτε να είστε βέβαιοι γι’ αυτό.

Παρακολουθήστε… και συνεχίστε να παρατηρείτε. Και αν δεν καταδικάζετε, αν δεν δικαιολογείτε, αν δεν λέτε ότι αυτό είναι καλό ή κακό, αν δεν είστε ένας πουριτανός ηθικολόγος, αν είστε απλά ένας αγνός παρατηρητής, θα μπορέσετε να δείτε – επειδή βρίσκεται μέσα σας, εκεί που είναι η ενέργειά σας. Και όταν έχετε βρει πού είναι, αρχίστε να δουλεύετε.

Αν βρίσκεται κοντά στο κέντρο του σεξ, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε. Απλά να θυμάστε ένα πράγμα: ποτέ να μην κάνετε έρωτα σε ένα άτομο που δεν αγαπάτε. Αυτό είναι διαστροφή, επειδή μετά θα έχετε εμμονή με το σεξ. Να κάνετε έρωτα σε ένα άτομο που αγαπάτε πραγματικά, διαφορετικά περιμένετε, επειδή όταν αγαπάτε ένα άτομο, η αγάπη θα ωθήσει την ενέργεια προς τα πάνω. Και όταν η ενέργεια θα έχει αρχίσει να κινείται προς την αγάπη, η αγάπη είναι τόσο ικανοποιητική ώστε ποιός ασχολείται με το σεξ; Το σεξ δεν έχει ικανοποιήσει ποτέ κανέναν. Δημιουργεί όλο και μεγαλύ­τερη έλλειψη ικανοποίησης. Το σεξ δεν έχει ικανοποιήσει ποτέ κανέναν – δεν γνωρίζει την ικανοποίηση.

Να έχετε μια σεξουαλική σχέση μόνο όταν έχετε μια σχέση αγάπης, έτσι ώστε η αγάπη και το σεξ να σχετίζονται. Και η αγάπη είναι ένα μεγαλύτερο κέντρο, ένα υψηλότερο κέντρο. Από τη στιγμή που το σεξ είναι συνδεδεμένο με την αγάπη, αρχίζει να κινείται προς τα πάνω. Από τη στιγμή που θα νιώσετε αγάπη, τότε μη πηγαίνετε ποτέ να προσευχηθείτε σε έναν ναό ή σε ένα τζαμί ή σε μια εκκλησία – αυτό είναι ανόητο. Και μετά κάντε το ίδιο πράγμα που κάνατε στην αρχή: η πρώτη σας προσευχή πρέπει να λάβει χώρα με τον αγαπημένο σας ή με τον εραστή σας. Είτε πριν κάνετε έρωτα, αφήστε να υπάρχει μια διάθεση προσευχής· ή, αφού έχετε κάνει έρωτα, αφήστε να υπάρχει μια διάθεση προσευχής· ή -και το τρίτο είναι το καλύτερο- ενώ κάνετε έρωτα, αφήστε να υπάρχει μια διάθεση προσευχής.

Αν η αγάπη συνδεθεί με τον διαλογισμό, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τότε μπορεί να ανέβει ψηλά με τη βοήθεια του διαλογισμού. Η αγάπη μπορεί να σηκώσει ψηλά τη σεξουαλική ενέργεια, και μετά ο διαλογισμός μπορεί να σηκώσει ψηλά τη σεξουαλική ενέργεια. Όταν θα βρίσκεστε στο πιο υψηλό σημείο, στο σαχασράρ, ανοίγει στο κεφάλι σας αυτό που στην Ανατολή ονομάζεται «ο λωτός με τα χίλια πέταλα». Ανοίγει μόνο στο αποκορύφωμα.

Αυτά είναι τα τρία βασικά κέντρα: το κέντρο του σεξ, το κέντρο της καρδιάς, και το σαχασράρ – ο λωτός με τα χίλια πέταλα. Το κέντρο της καρδιάς βρίσκεται ακριβώς στη μέση, ανά­μεσα στο σαχασράρ και στο κέντρο του σεξ. Από το κέντρο της καρδιάς οι δρόμοι πηγαίνουν και στα δύο κέντρα. Από το σεξ κανείς δεν μπορεί να πηδήσει ευθέως στο σαχασράρ· θα πρέπει να περάσει από την αγάπη, από το κέντρο της καρδιάς. Από το κέντρο της καρδιάς μπορείτε να τρέξετε και στις δύο κατευ­θύνσεις – δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν θα έχετε φτάσει στο σαχασράρ, στο τελικό άνθισμα του εσωτερικού σας λωτού, τότε το σεξ εξαφανίζεται τελείως. Μετά δεν έχει μείνει σεξ.

Στο σεξ δεν υπάρχει προσευχή. Στην προσευχή δεν υπάρχει σεξ. Στην αγάπη συναντιούνται και αναμιγνύονται και τα δύο. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω και πάλι: η αγάπη είναι η πόρτα για να μπούμε σε αυτόν τον κόσμο, ή να μπούμε στον άλλον κόσμο. Η αγάπη είναι η πόρτα που ανοίγει και στις δύο κατευθύνσεις.

Ο Ιησούς έχει δίκιο όταν λέει ότι ο Θεός είναι αγάπη. Θα ήθελα να πω όμως -και νιώθω ότι η δήλωσή μου είναι καλύτερη από του Ιησού- ότι η αγάπη είναι ο Θεός. Ο Ιησούς λέει ότι ο Θεός είναι αγάπη. Εγώ λέω ότι η αγάπη είναι ο Θεός.

Osho , “Το sex μετράει” , εκδόσεις Ενάλιος

Image: Arvind Kolapkar
Τantra yoga events

Διαβάστε επίσης

To Top