Διαπαιδαγώγηση

Όρια, πρόγραμμα και ύπνος νωρίς: Έτσι μεγαλώνουν τα ισορροπημένα παιδιά


Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιόμαστε πώς θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γνωρίζουν τα όριά τους, θα σέβονται και θα κατανοούν τους κανόνες και θα είναι ευτυχισμένα. Πώς θα μεγαλώσουμε, με λίγα λόγια, ισορροπημένα παιδιά.

Συχνά, διαβάζουμε άρθρα και ακούμε συμβουλές από τους ειδικούς που μας λένε τι να κάνουμε, αλλά δυσκολευόμαστε να τις εφαρμόσουμε. Τα παιδιά μας φαίνεται να παίρνουν τον έλεγχο και εμείς μένουμε… αβοήθητοι απέναντί τους.

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι οι γονείς που μοιάζει να τα έχουν καταφέρει πολύ καλά. Τα παιδιά τους δεν παραφέρονται σε δημόσιους χώρους, πηγαίνουν για ύπνο στην ώρα τους χωρίς κλάματα, τρώνε ήρεμα το φαγητό τους και συμπεριφέρονται αρκετά ώριμα.

Πώς τα καταφέρνουν; Όρια, πρόγραμμα, ύπνος νωρίς και αγκαλιές είναι μερικά μόνο από τα όσα εφαρμόζουν οι γονείς τους και τα παιδιά λειτουργούν με -αυτό που ονομάζει κάθε κηδεμόνας- «σωστό τρόπο». Συγκεκριμένα:

Όρια

Τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν… Τα παιδιά αντιδρούν, φωνάζουν ή… απειλούν. Να θυμάστε ότι όταν ένα παιδί αντιδρά έτσι προσπαθεί να ικανοποιήσει μια ανάγκη του με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει, ζητώντας την. Η άρνηση τού ακούγεται σαν κάτι μόνιμο και απαγορευτικό. Δεν γνωρίζει πώς να λειτουργήσει «διπλωματικά» ούτε πως αν δράσει με διαφορετικό τρόπο ίσως καταφέρει αυτό που θέλει με ηρεμία.

Ανάλογα με το όριο που θέλετε να θέσετε πρέπει να γνωρίζετε, ότι θα πάρει καιρό μέχρι το παιδί να το δεχθεί. Όταν το παιδί φωνάζει ή αντιδρά, ουσιαστικά προχωρά προς την αποδοχή του ορίου. Αν εσείς παραμείνετε σταθεροί σε αυτό και δεν ταλαντεύεστε ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι», τότε αυτό θα λειτουργήσει.

Το παιδί πρέπει να καταλάβει, ότι ο κόσμος είναι ένα χαοτικό μέρος και τα όρια το βοηθούν να ζήσει σε αυτόν με ασφάλεια και ηρεμία. Δεν το κρατούν φυλακισμένο, αλλά το βοηθούν να «ανθίσει».

Συνήθειες

Καθημερινά το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με πολλά καινούρια πράγματα, πρακτικά και συναισθηματικά. Οι καθημερινές συνήθειες και οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο συγκεντρωμένα και ήρεμα. Ακόμα και το πιο ανέμελο παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ξέρει τι θα κάνει κάθε πρωί, το μεσημέρι μετά το φαγητό ή πριν τον ύπνο. Σίγουρα, θα του αρέσουν οι εκπλήξεις αλλά ένα βασικό πρόγραμμα το βοηθά να είναι πιο σίγουρο και λιγότερο αγχωμένο στην καθημερινότητά του. Έτσι θα λειτουργεί πιο ήρεμα και με λιγότερες εντάσεις μέσα σε αυτήν.

Ύπνος

Ο ύπνος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Με το σχολείο, τις δραστηριότητες, το παιχνίδι και το διάβασμα τα παιδιά συνήθως αργούν να πέσουν για ύπνο, ενώ αρκετές φορές δυσκολεύονται και να κοιμηθούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει ένας γονέας να κάνει για τα παιδιά του είναι να οριοθετήσει την ώρα του ύπνου του παιδιού και να μετατρέψει αυτό το όριο σε ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αγκαλιές

Η Virginia Satir, γνωστή συγγραφέας και θεραπεύτρια έλεγε ότι «ο άνθρωπος χρειάζεται 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση, 8 για συντήρηση και 12 για ανάπτυξη».  Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αγκαλιά απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες οξυτοκίνης, ορμόνης της ευτυχίας, η οποία συμβάλλει όχι μόνο στην καλή διάθεση του παιδιού αλλά και την ανάπτυξή του.

Παιχνιδιάρηδες γονείς

Ως ενήλικες δεν αφήνουμε μεγάλο περιθώριο στην καθημερινότητά μας για διασκέδαση και παιχνίδι. Οι μέρες μας είναι γεμάτες άγχος και σκληρή δουλειά. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος των παιδιών να επικοινωνούν και το καλύτερο μέσο για να δημιουργήσουν μαζί μας μια υγιή σχέση.

Αφήνοντας στην άκρη τα κινητά μας τηλέφωνα και περνώντας ουσιαστικό και διασκεδαστικό χρόνο με τα παιδιά μας δεν βοηθάμε μόνο εκείνα αλλά και εμάς, αφού έτσι χαλαρώνουμε και αποφορτιζόμαστε από τις εντάσεις της ημέρας μας.

Παιχνίδι έξω από το σπίτι

Το παιχνίδι έξω από το σπίτι βελτιώνει την φυσική κατάσταση του παιδιού μας, την ψυχική του υγεία και τη δημιουργικότητά του. Τα παιδιά που δεν παίζουν συχνά σε εξωτερικούς χώρους παρουσιάζουν προβλήματα άγχους, εγγύτητας και κοινωνικοποίησης λένε οι ειδικοί. Να, λοιπόν, άλλος ένας λόγος για να βγείτε βόλτα με τα παιδιά στο πάρκο ή τις κούνιες όταν ο καιρός γίνεται πιο καλοκαιρινός…

Δουλειές του σπιτιού

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που αναλαμβάνουν ευθύνες μέσα στο σπίτι αναπτύσσουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους, είναι πιο υπεύθυνα και αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις αλλαγές και τις δύσκολες καταστάσεις. Ικανότητες που συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση στα σχολεία και θα συντροφεύουν τα παιδιά μας μια ζωή.

Μουσική

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα παιδί ξεκινά να παίζει μουσική ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται ήχους που διαφορετικά δεν θα άκουγε καθόλου. Αυτή η ικανότητα βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια «νευροφυσιολογική διάκριση» μεταξύ ορισμένων ήχων που μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Οθόνες

Τα παιδιά σήμερα βιώνουν ορισμένα πράγματα που εμείς δεν τα είχαμε καν ονειρευτεί στην ηλικία τους. Η ενασχόληση με τις οθόνες και το διαδίκτυο είναι κάτι δεδομένο για αυτά. Ωστόσο ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται ερεθίσματα από τον πραγματικό κόσμο, κάτι που οι οθόνες δεν προσφέρουν ξεκάθαρα. Τα όρια, λοιπόν, και σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητα!

Εμπειρίες

Όσο παράξενο και αν μας ακούγεται τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα αντικείμενα όσο για τις εμπειρίες. Μεγαλώνοντας δεν θα θυμούνται το χιλιοστό παιχνίδι που τους αγοράσατε, αλλά την βόλτα που πήγατε μαζί στο πάρκο ή το σινεμά. Την ώρα που μαγειρέψατε παρέα στην κουζίνα ή διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο. Αυτό που θέλουν περισσότερο τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα, άρα και ήρεμα είναι ποιοτικός χρόνος με τους γονείς τους και τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωή τους.

Βιβλία

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του, πέρα από το να το κρατά υγιές και ασφαλές είναι να του διαβάζει βιβλία και παραμύθια. Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά πρέπει να ακούν ιστορίες, να παρακολουθούν εικόνες, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους.

Τα βιβλία και η ανάγνωση αυτών στα παιδιά τα βοηθά να αναπτύξουν τον λόγο, να κοινωνικοποιηθούν, να κατανοήσουν τον κόσμο και να δεθούν περισσότερο με τους γονείς τους, υποστηρίζουν όλο και περισσότερες έρευνες. Οπότε, ξέρετε τι να κάνετε σήμερα το βράδυ με τα παιδιά…

Πηγές: infokids.com.cy , themilitarywifeandmom.com

Διαβάστε επίσης


To Top