Επιστήμη

Όλοι γεννιόμαστε έξυπνοι αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα μας καταστρέφει σύμφωνα με αξιωματούχους της ΝASA

Σίγουρα, όλοι είμαστε από την φύση μας δημιουργικοί με τους δικούς μας τρόπους αλλά γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερη δημιουργικότητα από άλλους; Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα από όσα συνειδητοποιούμε γι αυτή;

Πρόσφατα βρήκα μια ομιλία (Tedx talk) που τόνιζε αυτό το ζήτημα και ανέλυε τα πράγματα με ένα τρόπο που με έκανε να σκεφτώ περισσότερο από ποτέ το θέμα. Αυτή η ομιλία ήταν από το TedxTucson και βγήκε πριν μερικά χρόνια αλλά έχει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σε αυτή την ομιλία, ο Δρ. George Land μιλά για τα αποτελέσματα από ένα τεστ δημιουργικότητας το οποίο αναπτύχθηκε από την ΝΑSA και έπειτα χρησιμοποιήθηκε από τα σχολεία στα παιδιά.

Βασικά, σημειώνει πως στο παρελθόν είχε αναπτύξει ένα τεστ που θα τους επέτρεπε να εξετάσουν το δημιουργικό δυναμικό των επιστημόνων και μηχανικών της NASA. Αυτό ήταν μια επιτυχία με μεγάλη σημασία. Από εκεί και μετά η μελέτη επεκτάθηκε σε αυτό που αφορούσε. Γι αυτή την μελέτη, οι επιστήμονες έδωσαν το ίδιο τεστ σε 1500 παιδιά 4-5 ετών.

Σχεδόν όλα τα παιδιά που συμμετείχαν ανήκαν στην κατηγορία των «έξυπνων» όσον αφορά την δημιουργικότητα. Έπειτα η μελέτη διερευνήθηκε σύμφωνα με τον Dr. Land και τα παιδιά που συμμετείχαν ξανά εξετάστηκαν όταν έγιναν 10 χρονών. Αυτό έκανε όλη την διαφορά καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν θεωρούνταν πλέον «έξυπνα» στον χώρο της δημιουργικότητας.

Τα νούμερα έπεφταν στην διάρκεια των εξετάσεων και φαίνεται πως πολλοί πιστεύουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι υπεύθυνο γι αυτή την μείωση. Έχουμε διδαχθεί να κάνουμε πράγματα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και αντί να καλλιεργούμε την δημιουργικότητα μας λένε πως κάθε απόκλιση από τον κανονικό τρόπο θα επηρεάσει αρνητικά την βαθμολογία μας. Είναι λες και η δημιουργικότητα και η φαντασία δεν έχουν θέση στο τωρινό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ακόμα και ο Κεν Ρόμπινσον έχει αναλύσει το θέμα της δημιουργικότητας και του δυσλειτουργικού εκπαιδευτικού συστήματος που ισχύει σήμερα. Τόνισε πως ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας δάσκαλος όσον αφορά το να διδάξει πραγματικά είναι να αφήσει τον έλεγχο και να επιτρέψει στα παιδιά να είναι ο εαυτός τους με τον δικό τους τρόπο. Με το να περιορίζουμε τα παιδιά όχι μόνο καταστρέφουμε την δημιουργικότητα τους αλλά επίσης τα κάνουμε να μην θέλουν να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα παιδιά που έκαναν το τεστ, όσο προχωρούσαν στις τάξεις του σχολείου τόσο λιγότερο δημιουργικά ήταν.

Σίγουρα η εκπαίδευση είναι σημαντική αλλά αξίζει να χαθεί η δημιουργικότητα;

Διαβάστε επίσης

To Top