Σκέψεις - Απόψεις

Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο…


Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, μια φιλοσοφημένη φράση και προσωπική μου πεποίθηση, τίποτα δεν γίνεται τυχαία σε αυτή τη ζωή… εσείς το πιστεύετε αυτό; 

Ας αναλογιστούμε πόσα πράγματα σημαντικά  ή ασήμαντα στη ζωή μας θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν κάτι δεν είχε γίνει κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι είστε σε ένα σπίτι με την παρέα σας, έχει περάσει αρκετή ώρα που είστε εκεί και αποφασίζετε να χαιρετίσετε τους φίλους σας και να φύγετε. Βγαίνετε στο δρόμο και προχωράτε για να πάτε σπίτι σας. Αφού κάνετε μερικά βήματα συναντάτε κάποιον γνωστό σας. Αν είχατε φύγει μερικά λεπτά αργότερα ή νωρίτερα από το σπίτι του/της φίλου/φίλης σας  δεν θα τον συναντούσατε.

Ας πάμε σε κάτι πιο σύνθετο. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως το γεγονός ότι γνωρίσατε κάποιο άτομο, σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας δεν ήταν τυχαίο; Πολλές φορές τυχαίνει να έρχεται κάποιο άτομο στη ζωή μας ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, την περίοδο ακριβώς που είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να γνωρίσουμε ένα νέο άτομο, όταν έχουμε ανάγκη να γνωρίσουμε κάποιο νέο άτομο που να μας κάνει να περάσουμε ευχάριστα, να γελάσουμε, να μιλήσουμε και να ακούσουμε.

Αν γνωρίζαμε το ίδιο άτομο σε άλλη φάση της ζωής μας, που ήμασταν απορροφημένοι από κάτι άλλο, που δεν ήμασταν τόσο δεκτικοί σε  νέες γνωριμίες για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί το ίδιο άτομο να μην μας έκανε τόσο εντύπωση.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Με αυτό φυσικά δεν εννοώ ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής, ότι είμαστε έρμαια των συγκυριών, των καταστάσεων, μιας ανώτερης δύναμης, όπως θέλετε πείτε το.

Βεβαίως και έχουμε πάντα διάφορες επιλογές.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το τάβλι. Ας πούμε ότι παίζουμε μια παρτίδα τάβλι και φέρνουμε μια ζαριά είτε καλή είτε όχι τόσο καλή. Δεν επιλέγουμε το τι ζαριά θα φέρουμε, επιλέγουμε όμως το πώς θα την διαχειριστούμε.

Έτσι είναι και στη ζωή. Κάποια γεγονότα ας πούμε ότι όντως είναι προκαθορισμένα να γίνουν, όπως μια τυχαία συνάντηση, μια απροσδόκητη γνωριμία. Ωστόσο, εμείς επιλέγουμε πώς θα συνεχιστεί η ιστορία.

Ας πούμε ότι όντως είναι γραφτό να γνωρίσουμε ένα συγκεκριμένο άτομο κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας. Από εκεί και πέρα όμως είναι στο χέρι μας αν θα διατηρήσουμε επαφή με αυτό το άτομο ή όχι. Ακόμα και να βλέπεις συνέχεια μπροστά σου ένα άτομο αν δεν θες να τον δεις απλά τον αποφεύγεις.

Συμπέρασμα όντως κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία. Όμως αν η ζωή μας είναι μια ιστορία εμείς είμαστε οι συγγραφείς, εμείς διαλέγουμε τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Πηγή: faros-24.gr

Διαβάστε επίσης


To Top