Ψυχολογία

Οι νευροεπιστήμονες εξηγούν γιατί η αγκαλιά παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας


Μεγάλη, στοργική, ζεστή… η αγκαλιά μας γεμίζει όμορφα συναισθήματα. Ανακούφιση, αίσθηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης, ασφάλεια, αντιμετώπιση της μοναξιάς, του στρες, της στενοχώριας. Όλα γίνονται αποτέλεσμα ενός αγγίγματος που είναι, τελικά. τόσο σημαντικό στις σχέσεις μας, στη ζωή μας.

Ωστόσο φαίνεται ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε οποιονδήποτε να μας αγγίξει πέρα από τα τυπικά. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Άαλτο στην Φινλανδία η έκταση του αγγίγματος που επιτρέπουμε σε κάποιον είναι ανάλογη με το πόσο στενή είναι η σχέση που έχουμε μαζί του.

Μάλιστα οι Ευρωπαίοι δεν είναι πολύ θετικοί στην ιδέα να επιτρέψουν σε κάποιον ξένο να τους αγγίξει. Μια ευγενική χειραψία είναι ωραία, οι ώμοι και τα μπράτσα είναι ανεκτά προφανώς για τυπικούς λόγους, αλλά το άγγιγμα οπουδήποτε αλλού είναι κάτι παραπάνω από απαγορευτικό.

Κανείς, ωστόσο, δεν αμφισβητεί την ευεργετική επίδραση μιας αγκαλιάς και ενός απαλού αγγίγματος, η οποία είναι γνωστή και στα πρωτεύοντα, στους πιθήκους και στις μαϊμούδες για παράδειγμα που χαϊδεύουν τα μαλλιά των παιδιών τους.

Πίσω από όλη αυτή την όμορφη συναισθηματική κατάσταση βρίσκονται οι ενδορφίνες, οι οποίες απευλευθερώνονται με ένα απαλό άγγιγμα στον κορμό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα είδος εγκεφαλικής απεικόνισης που είναι γνωστό ως τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET: Positron Εmission Tomography) για να δείξουν ότι το απαλό χάιδεμα του κορμού πυροδοτεί την απελευθέρωση ενός τεράστιου κύματος ενδορφινών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η ίδια διαδικασία που συμβαίνει με την περιποίηση ανάμεσα στους πιθήκους και στις μαϊμούδες.

Ενδορφίνες: Τα θαυμαστά νευροπεπτίδια

Οι ενδορφίνες είναι νευροπεπτίδια, δηλαδή μικρά μόρια που χρησιμοποιούνται από τους νευρώνες στον εγκέφαλο για να στέλνουν μήνυμα ο ένας στον άλλο.

Επίσης, οι ενδορφίνες έχουν την ιδιότητα να ελέγχουν τον πόνο, προσφέροντας αναλγητική επίδραση παρόμοια με αυτή των οπιοειδών. Έχουν στενή χημική σχέση με οπιοειδείς ουσίες όπως η μορφίνη, με δύο σημαντικές διαφορές: είναι 30 φορές πιο αποτελεσματικές ως αναλγητικά από τη μορφίνη, χωρίς να προκαλούν τον έντονο εθισμό που προκαλεί.

Το αγκάλιασμα, καθώς και οι συμπεριφορές και τα αγγίγματα που το συνοδεύουν, όπως ένα απλό άγγιγμα. το πείραγμα (ελαφρύ και γρήγορο χτύπημα) στο κεφάλι και το περιστασιακό χάιδεμα στα μαλλιά, είναι μια ανθρώπινη μορφή της περιποίησης των πρωτευόντων θηλαστικών και σχεδιάστηκε για τη δημιουργία και διατήρηση των σχέσεών μας.

enallaktikidrasi.com

Διαβάστε επίσης


To Top