Τροφή για σκέψη

Οι λέξεις μπορούν να κόψουν σαν το μαχαίρι. Διάλεξε τες προσεκτικά.


Οι λέξεις έχουν δύναμη. Σε θεραπεύουν, σε εμπνέουν και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Αλλά επίσης μπορούν να κόψουν σαν ένα μαχαίρι. Μπορούν να ραγίσουν την καρδιά κάποιου και να καταστρέψουν τον κόσμο του μόλις σε λίγα δευτερόλεπτα.

Παρακάτω βρίσκονται 4 λέξεις που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις που έχεις με τους άλλους.

  1. Αλλά

Όταν λες την λέξη «αλλά» αυτόματα αναιρείς ό,τι είπε το άλλο άτομο προηγουμένως. Για παράδειγμα, «Εκτιμώ πολύ που καθάρισες το σπίτι ΑΛΛΑ…». Αυτή η λέξη ακυρώνει ό, τι και αν είπες. Επιπλέον, συνήθως μετά συνοδεύεται από ένα αρνητικό σχόλιο κι έτσι μετατρέπει μια θετική πρόταση σε αρνητική. Αυτή η λέξη δεν χτίζει οικειότητα ή εμπιστοσύνη. Είναι μια λέξη που καλύτερα θα πρέπει να αποφεύγεις αν θες να έχεις υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

  1. Εσύ

Αυτή η λέξη είναι εξαιρετικά κατηγορηματική. Είναι σαν να δείχνεις κάποιον με το δάχτυλο. Επιπλέον, αν το άλλο άτομο ήδη νιώθει ευάλωτο και είναι αμυντικό, μετά από αυτό θα πληγωθεί ακόμα περισσότερο.

  1. Ποτέ

Η λέξη «ποτέ» υποδηλώνει κάτι οριστικό και πως δεν υπάρχει ελπίδα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Όταν λες «ποτέ» σε κάποιον, είναι σαν να λες πως δεν αξίζει και πως δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση. Είναι μια φράση «όλα ή τίποτα» που αποκλείει κάθε συμβιβασμό, συζήτηση και καλή θέληση.

  1. Πάντα

Πρόκειται για μια περίπτωση παρόμοια με την προηγούμενη με την έννοια του «όλα ή τίποτα». Η λέξη «πάντα» υποδηλώνει ότι το άτομο με το οποίο μιλάς (θεωρώντας ότι έχεις αρνητικό τόνο) κάνει πάντα λάθος και πως πάντα εσύ έχεις δίκιο.

Διαβάστε επίσης: Να προσέχεις πως χρησιμοποιείς τις λέξεις. Έχουν τεράστια δύναμη!

Εν τέλει, υπάρχουν λέξεις και φράσεις που είναι αφιερωμένες στο να δημιουργούν περισσότερη εμπιστοσύνη και οικειότητα. Για παράδειγμα, «Παρατηρώ πως όταν εγώ […], αντιδράς […]. Όταν εσύ […], νιώθω […]. Θα σήμαινε πολλά για μένα αν θα μπορούσες να […] επειδή όταν το κάνεις, νιώθω […].

Ακόμα: «Θέλω η συνεργασία μας να είναι καλή και για τους δύο. Πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τα πράγματα ώστε να νιώθουμε πως γινόμαστε κατανοητοί και αποδεκτοί;»

Το να μάθεις καινούργιους τρόπους επικοινωνίας δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις σου.

Μαγεία Τ.

Διαβάστε επίσης


To Top